2013. december 24., kedd

Zugligeti Szent Család Plébánia


A Szent Család ünnepe


A XII. kerület hátárán, egy helyes kis játszótér mellett magasodik Zugliget egyik temploma a Szarvas Gábor úton. 1912-től hét éven át, Almásy Mária volt az angolkisasszonyok szerzetesrend rendfőnöke. Az írországi Rathfarnham városában álló templom mását szerette volna megvalósíttatni Budán is.Hültl Dezső tervei alapján Havel Lipót kivitelezésében készült el 1917-re a Szent Család tiszteletére a négy évig tartó hosszú munka után a Római Katolikus Plébánia. 


Zugligeti Szent Család Plébánia


A klinkertéglás neoromán-neogótikus épület bejáratához széles lépcsősor vezet. A nehéz, díszes pántos ajtó felett Vass Viktor domborművén Jézus látható gyerekek társaságában. A kereszthajós tér apszisának falán a mozaik a Szent Családot ábrázolja Szűz Mária szüleivel és három angyallal, akik a hitet, a reményt és a szeretetet jelképezik. Nem csak ez az alkotás, hanem a templom szép, színes üvegei is Zsellér Imre munkái. A templom
1992-ben kapta az orgonáját. Az orgonaszót nehéz visszaadni írásban. A szavak helyett most a csendet választva, az ünnep alkalmából beszéljenek inkább a képek! :)

                  Szeretetteljes, békés karácsonyt kívánok mindenkinek! 






                  Szeretetteljes, békés karácsonyt kívánok mindenkinek! 



2 megjegyzés:

  1. Gyönyörű képek! Neked is áldott, békés Karácsonyt kívánok!

    VálaszTörlés
  2. Úgy emlékszem,hogy a templomnak már 1950-ben is volt orgonája.Évekig hallgattam,amig a környéken éltem.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.