2013. december 10., kedd

Lakatra zárt szépségek III.

Nézd meg!

Főposta a Városháza árnyékában

 

Levelet hozott a posta! A mai sétánkra a Főposta és Telegráftól kaptunk meghívást. A Ferenciek terétől egy sarokra, a Petőfi Sándor utca, Párizsi utca és a Városház utcák által határolt területen épült fel 1873-ra Skalnitzky Antal és Koch Henrik tervei alapján az az épület, melynek bejáratán most lakatot találunk.
 
Főposta a Városház utca felől 1968-ban.

A neoreneszánsz háromemeletes középület különleges megoldásokat és díszítéseket hordoz. Belső tereit kőfaragások, mozaikok, színes ablaküvegek és Schlick Ignác-féle vasszerkezeti megoldások gazdagították. 1906-ban a tetőn felhúzott távírótornyok helyett a harmadik emeleten vasbeton szerkezetű távíró-gépterem létesült Zielinski Szilárd szaktudásának köszönhetően. 2006-ig a belső terek is - bár korlátozottan - de látogathatók voltak, míg a posta és szolgáltatásai ki nem költöztek. Jelenlegi tulajdonosa 5 éve újította fel a romos homlokzatot. A Városház utca felől most is látszik az építkezés. A műemléki védettséget élvező épület belső terei megújulnak és szállodaként kapnak új funkciót. A földszint a tervek szerint újra megnyitja kapuit a posta számára.
 





Amíg a munkások dolgoznak, nézzük meg alaposabban az egykori Főposta épületének homlokzatát! A Petőfi Sándor utca felől a földszinten a kváderköves borításokat díszes bejáratok szakítják meg. A lépcsőfokok nehéz faragott faajtókhoz vezetnek, melyek ablakai előtt vékony kovácsoltvas rács nyújt védelmet. Sok helyen még láthatók az eredeti rézkilincsek és gombok is. A szimmetrikus kép a felsőbb emeleteken félköríves ablakokat mutat, amik az első emeleten a legdíszesebbek. Itt kőkorlátok, két oldalt falba simuló oszlopok és háromszög alakú; timpanon lezárás adja meg a keretet.



 






A sarkon a keskeny Párizsi utcán befordulva egy emlékmű késztet megállásra. A homlokzaton az arany betűs Pro Patria felirat alatt a bronz dombormű az első világháborúban elesett közel 600 postásnak állít emléket. A képen Hungária, fején koronával egy katona fölé hajol, felettük a felhők mögött előbújnak a nap sugarai. Alattuk márványtáblán felirat: „A haza szent földjének védelmében az 1914 – 1918 években elesett kartársak emlékére. A Magyar Posta személyzete.” A látható javítás helyén eredetileg a M. Királyi volt.




A Párizsi utcai homlokzaton az épület középső, kiugró részén, az első emeleten az ablakok között négy ember nagyságú szobor szimbolizálja az intézményt. Az első szoborcsoport a távírást mutatja be. A következő egy-egy alak a kereskedelemnek és az iparnak állít emléket. A negyedik ábrázolás pedig egy földgömb mellett a levél- és csomagküldést személyesíti meg.


 

 









Érdemes megnézni a párkányzat alatt végigfutó díszítések aprólékos szép kidolgozását is! A korong alakú virágokat füzérek kötik össze, köztük oroszlánfejek láthatók. A Városház utca felől a nagy kovácsoltvas főkapun most nem postakocsik, hanem teherautók járnak. A kapuk felett szárnyas nőalakok vigyázzák az épületet. A városban sok ház kupolája és dísze pusztult el a háborúk idején, de szerencsére itt a Párizsi- és Városház utca levágott sarkán a magasban szép tetődísz koronázza a régi Főpostát.



 


 










A technika fejlődése a posta egyes funkcióit is felváltotta. Ma már nem divat kézzel írt levelet feladni. Ha máskor nem is, de az ünnepek alkalmából tehetünk kivételt, mert nosztalgikus és jó érzés képeslapot vagy borítékban levelet küldeni és kapni is! :)


Dobozban őrzött régi levelek


Forrás:
 
hg.hu
egykor.hu
kozterkep.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.