2013. április 9., kedd

Alkotás utca 13.

Nézz fel!

Ki itt belépsz… egy lovagregénybe csöppensz


A Déli pályaudvar mellett, az Alkotás utca és a Nagyenyed utca sarkán egy feltűnő épület szemlélte négy évig, iskolába igyekvő lépteim. Az utolsó reggelen, ahogy kanyarodott velem az 59-es villamos fel a hegyre, még éretlenként ennek a háznak ígértem meg, hogy visszafelé jövet már érettségizettként lát!

A történet azonban jóval régebben kezdődött, mondhatni a világ teremtésével. A Vérmezővel szemben, az Alkotás-, Nagyenyed- és Kék Golyó utcák, illetve a Magyar jakobinusok tere által határolt tömb az 1800-as évek elején Heinrich lovassági kapitány tulajdonába került. A mai Magyar jakobinusok tere 5. helyén álló épület timpanonjába egy olyan istenszobrot rendeltetett, mely a világ teremtésének pillanatát ábrázolja. Az azóta elpusztult házat így Teremtés-háznak nevezték el a németajkú budai polgárok. Magyar nyelvre történő félrefordításának eredményeként született meg „teremtés” helyett az „alkotás”, mely, azóta is ennek a forgalmas utcának névadója lett. 



Az évek során az egykori Teremtés-ház díszkertjét és a hozzá tartozó gazdasági kiszolgáló egységek területét feldarabolták. Helyükön fokozatosan épületek fel az utcákkal határolt épületek. Ennek egyik szépséges alkotása, az Alkotás utca 13-as számú épülete, melyet Murai Róbert, nejének rendelt meg, Ambrus & Hajnaly páros tervei alapján. Az 1929-re elkészült lovagregénybe illő épület gazdagon díszített homlokzata csak úgy, mint a vesztibül jelképei, valószínű, hogy titokzatos összefüggéseket hordoznak magukban.  

A hatemeletes épület a Nagyenyed utca felé nagy ívben követi az út vonalát, az Alkotás utca felől pedig lépcsőzetes kiugrással látható. Földszintje boltoknak ad otthont, hatodik emeletén kőkorlátos, szűk erkélyek sorakoznak. Ablakai boltívekkel, timpanonnal és egyszerű négyzetes keretezéssel váltakoznak emeletenként. Az épület lépcsőzetes éleit, ismétlődő párkányszerű kiugrók törik meg. A hangsúlyos Alkotás utca felőli homlokzat két oldalán szőlőfürtös indával átfuttatott oszlopok tetején jobbra Dante szobra áll, kezében könyvvel, bal oldalon pedig valószínű Beatrice tart rózsákat kezében. A helyenként mállott talapzat domborművei is feltehetőleg őket, illetve egy angyalt is ábrázolnak. A teljes magasságban végigfutó szoborfülkék éleit csavart, vékony oszlopok keretezik.
A főbejárat körül gazdag növénymotívumos pilaszterekben a Georgius felirat utal fentebb, Sárkányölő Szent György szobrára. Az íves homlokzat negyedik emeletének ablakai között egy összekulcsolt kezű, fátyolos női alak szobra is látható. A bejárat mellett egy-egy oroszlán védi Johannita-rend keresztjével díszített pajzzsal a házat. A keresztes pajzs motívum az erkélyek és ablakok körül is megjelenik. Az íves kapu felett két angyal is őrködik. A fafaragású kapun és a kődíszeken is visszaköszönnek a csavart oszlopok. Az ajtó szép kovácsoltvas rácsa apró virágokat mintáz. 



Belépve igen meghökkentő látványban lehet részünk! Az egyszerű, fehér padló kövezetén nagy, fekete koporsó mintában kereszt rajzolata, felette pedig kőből kirakott M.A. monogram, ami valószínű az építtető nejének nevére utalhat, mint Murai A. – ami akár Annamária is lehetne, de erről sajnos már nincsenek feljegyzések. A keresztboltozatos előtérben még megmaradt az eredeti, szép márványpad is. A két lépcsőházzal ellátott – a tervek szerint - több mint 90 lakásnak helyet adó ház beugró liftaknája melletti kivágás bizonyára egy valaha volt szép liftnek adott keretet. Az apró pepita mintás, több szögben megtört körfolyosókhoz lengőajtók vezetnek. Az idő vasfoga miatt a mára barnás-zöld színű rézfogantyúk mellett a fehér festék is sok helyütt teljesen lepergett az ajtókról. A körfolyosókon szinte mindenhol megmaradtak nyíllal ellátott kis táblán a lakásszámozás kiírásai és a ma már rozsdás, kovácsoltvas ruhaakasztók. A padlás egy része eredetileg műteremlakásnak is helyet adott. A legfelső emeletről a mélybe tekintve az udvaron még a régi, sárga keramit burkolat látható. Ezt még egy-egy részen a pincék megvilágítására, a természetes fényt átengedő üvegtéglák teszik változatossá. 



Látogatásomkor alkalmam nyílt több lakóval is beszélgetni, akik amellett, hogy nagyon segítőkészek voltak, felhívták a figyelmem az épület szépségeire is. Nem csak a lelkes gondnok, – akit éppen munkája közben értem el – hanem a folyosókon, udvarban csevegő lakók is szeretettel beszéltek házukról. Ezek után biztos vagyok benne, hogy a most még patinás, és külsejében is múltat idéző épület hamarosan felújításra kerül! Addig is érdemes megcsodálni ezt az épületté alkotott lovagregényt az Alkotás utca  sarkán, és elmerülni titokzatos történetében. :)




Forrás:
Helyszínbejárás 2013.
Hegyvidék Újság. Az Alkotás-ház – 2001. január 24./7. p. – Szatucsek Tibor
kozterkep.hu






Az eredeti terveken még torony is volt
Alkotás utca - Nagyenyed utca íves sarka

Változatos ablakok

Lépcsőzetes, díszes homlokzat




Alkotás utcai homlokzat árkádos erkéllyel
 
Párkánydíszes élek


Virágos pilaszterek





Sárkányölő Szent György
 
Szőlőfürtös oszlop


Beatrice rózsával a kezében

Dante kezében könyvvel

Dombormű az oszlopok talapzatán




Oroszlánok keresztes pajzzsal



Angyalok a bejárat felett


Belépve, ez a kép fogad


Márványpad

Főlépcsőház

A hátsó lépcsőház


A függőfolyosók ajtaja


Eredeti, mintás padlók egy kis zöld társaságában


Lehajtható fogasok a folyosókon





Fekete-fehér mélység
 


Mint egy kalapos úr - a hátsó lépcsőház





Keramit kockás udvar


A százkarú ölelés








22 megjegyzés:

  1. Az egyik olyan épület amit ha felújítanak, pezsgőt bontok. Apropó, te sem tudod, hogy miért éppen sárgák a villanyoszlopok a környéken?

    VálaszTörlés
  2. :) Hát, legyen így! Sajnos a sárga póznákról nem tudok. Mindenesetre "érdekes színfolt". Kár, hogy bután mutat a szürke házfalas képeken.

    VálaszTörlés
  3. Nagy kedvelője vagyok fővárosunk régi szép házainak, de valahogy ez az Alkotás u. 13. nem hoz lázba. Számtalanszor vezetett arra utam, de azonkívül, hogy óriási, hogy monumentális, hogy túlméretezett mást nem vettem rajta észre. A fotókon látható homlokzati díszek stukkók, nem pedig épületszombrászat, ergo különösebb értékük nincs. Ha nem hozzák rendbe a házat, maximum az alpinistáknak jó sok dolguk lesz vele, hogy a meglazult részeket leverjék (ha addig nem hullik járókelő fejére). Egyedül szépségként a ház belsejében a terrazzo burkolatos folyosói totálképet találom. Érdekességként pedig az egyik bejárati ajtó mellett megmaradt eredeti ruhafogast találom, mely rendeltetése még a monarchiai-kori Magyarországon az volt, hogy a cseléd az úr kabátján azon kefélhette le.

    A hétvégi Budapest Százéves Házai programban ennél sokkalta szebb házakban lehetett gyönyörködni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én nagyon megszerettem ezt a házat! :) Nem azt nézem, hogy miből készülnek a díszei. Igazad van, szépsége azért van itt-ott más is. ;)

      Törlés
    2. Arra virágokat akasztottak, nem ruhákat...

      Törlés
  4. Sorry, a kovácsolt vas bejárati kaput elfelejtettem megemlíteni, az valóban nagyon szép (és az eredeti Zsolnay kerámia kockaburkolat az udvarban).

    VálaszTörlés
  5. Az most tényleg fogas? Láttam ilyet a BP100 alatt, a Magyar utcában. Rákérdeztem a vezetőnktől és azt mondta, hogy ezek felmosó szárítók. Régen is arra használták és ő is annak használja most.
    Hmmm...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Eredetileg ezek tényleg fogasnak készültek, aztán, hogy ki mire használta/használja az már egyéni ;) Egyébként nagyon sok bérházban megtalálhatók még.

      Törlés
    2. Akkor már csak arra lennék kíváncsi, hogy mit akasztottak rá anno az eredeti funkciója szerint? Valaki ráakasztotta a kabátját és utána bemenet a lakásba?

      Törlés
  6. Érdekes, hogy masszívan tartja magát az a vélekedés is, hogy az Alkotás utcát Haydn Teremtés című oratóriuma után nevezték el "lelkes zenerajongó budai polgárok" 1820 táján, amit akkor még "Alkotásként" fordítottak.

    Bár, ismerve a helytörténet logikáját, az utcákra inkább az ott álló jellegzetes épületek vagy köztéri műalkotások nevét ragasztotta a köznép, mint egy csak a társaság krémje (elsősorban az akkori németajkúak) által ismert zenemű címét...

    VálaszTörlés
  7. Az Alkotás utca - Greguss utca sarkán "anno" Dann Ilona Divatáruháza volt.
    Az áruház a híres Meinl Gyula Kávébehozatali Rt. üzletével volt szomszédos,
    így az áruházba látogató hölgyeknek kétszeres élvezetben volt részük.
    Kérdés, hogy a hölgyek örömében a kedves férjek osztoztak e?
    /Orsz.Levéltár/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó! :) Két legyet egy csapásra! Nekem is kedvenc helyem lett volna ;) Köszönjük az infót!

      Törlés
  8. kedves Vero
    gyönyörü belülről is ez a ház. Köszönjük !
    Az Alkotás UTCÁT pedig légy szives te is utcának és nem útnak hivni

    VálaszTörlés
  9. ezt a házat nagyon gúnyolták a korabeli Tér és Formában a modernisták. a tervezők meg önérzetesen válaszoltak (szabadkoztak, magyarázkodtak igazából – nekem úgy tünt : )

    z

    VálaszTörlés
  10. Én itt lakom a környéken, 12 évig laktunk a Nagyenyed utcában, és nagyon szeretem ezt az épületet, mert nincs párja.
    Egyetemi tanulmányaim során alaposan megismerkedtünk a műemlékvédelemmel, és rákerestem a műemléki adatbázisban és EZ A HÁZ NINCS BENNE! Ez az egyik dolog, amit megdöbbentőnek gondolok, lévén hogy ilyen egyedi és gazdag formakincsű épület teljes mértékben megérdemelné, a másik pedig, hogy amióta én élek, soha nem újították fel.
    A cikked tök érdekes és erős késztetésre buzdít, hogy lépéseket kéne tenni mindkét ügy érdekében.

    VálaszTörlés
  11. Én az Alkotás utcáról és környékéről írok egy családregény félét. Nekem is tetszett a bemutatás, bár valóban egy mézeskalács hangulatú az épület a korához képest túlzó díszítéssel. A részletek aranyosak, mondhatnám bájosak és el tudnám képzelni, hogy itt éljek. Tartok tőle, hogy a tatarozással eltűnne a díszítés egy része, ezt nem szeretném... Amúgy azért tévedtem ide, mert végre szeretném megtudni, hogy miért hívják Eiffel háznak az Alkotás utca 13-at? Ha valaki tudja, akkor írja meg, előre is köszönöm!
    A Meinl a ház földszintjén működött egykor, a kanyarban. Volt ott egy dolgozó, mindenki ismerte, napi kapcsolatban volt a szomszédokkal. Ő lett valamikor a "budai szatír" aki a Vérmezőn erőszakoskodott egy öregasszonnyal. Ki tud többet erről? Ha valaki tud válaszolni, azt is megköszönném! Üdv; Schunn

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony, a tatarozás nem minden háznak válik előnyére :( Az viszont engem is érdekelne, hogy honnan a név! Várunk minden új információt! :)
      A családregényről szívesen olvasnék összefoglalót, ha van publikus helytörténeti része! :) lasdbudapestet@gmail.com

      Törlés
  12. Az épület 1927-ben készült el, az Eiffel ház elnevezés onnan ered, hogy Eiffel budapesti tervezőirodájában készültek a tervek és elméletileg ő maga is közreműködött a munkában...
    Anno meg lett próbálva a műemlékké nyilvánítás, de Ráday Mihály, aki ebben akkor a legkompetensebb volt, azt mondta, hogy se nem elég régi, se nem elég egyedi...

    Egyébként az épület katasztrofális állapotban van, a fentebb említett alpin technikás illetve tűzoltók beavatkozások már megvoltak...
    A háború után kellően mismás megoldással lett az épület felújítva, nagyon sok, a rajzon még szereplő motívum, szobor eltűnt (pl a Nagyenyed utcai fronton az erkély széléről a 2 oroszlán), illetve salakbeton kockákkal lettek pótolva válaszfalak, aminek következtében egy szögbeverés könnyen odáig fajul, hogy át lehet köszönni a szomszédba a keletkezett lukon, illetve szintén ennek köszönhetően nincs 2 méretre és alaprajzra egyforma lakás...

    A ház felújítása lényegében reménytelen, mert jelentős számú önkormányzati tulajdonú lakás van az épületben és bár a tulajdonosok hajlandóak lennének ebbe invesztálni, az önkormányzat pedig gáncsolja a projektet... jó pár jelenleg önkormányzati lakó megvenné a lakását, de alig néhány négyzetméter miatt megszűnne az önkormányzati vétójog, így ettől messzemenően elzárkóznak... és kizárják bárminemű komolyabb felújítás lehetőségét...

    Apró érdekesség, hogy az emeleteken 13 lakás van, de az Alkotás u. 13 miatt már túl szerencsétlennek találták volna a 13-as lakást, ezért 1-12 és 14 van, 13 nincs :)

    VálaszTörlés
  13. Hű, most nagyon sok régi kérdésemet megválaszoltátok. De még mindig nem tudom, hogy miért sárgák a környéken a villanyoszlopok.

    VálaszTörlés
  14. Ez egy remek kérdés, sokáig szürkék voltak aztán amikor ment az alkotás utca, nagyenyed utca felújítás, akkor besárgultak :)

    VálaszTörlés
  15. Bészel angolul? Nem beszelek jol magyarul. I love this building as I pass it daily on busz 21. Do you still explore Budapest? I am looking for an architectural tour of the city but I can’t find one. Do you know anyone who gives one?

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.