2012. december 4., kedd

Lónyay utca 46.

Nézz fel, és láss!

Csárdából mozaik-palota



A Bakáts téri templomtól egy utcára álló ötemeletes saroképület eklektikus szépségével elvarázsolja az arra járót! A lakóépületet a HANGYA Szövetkezet építtette 1911-ben. Földszinti helyiségei régen cipészműhelynek, hentesnek valamint üveg- és tükörkereskedésnek adtak otthont.

A piros klinkertéglás burkolatot az ablakok körüli sárga szegély és a zöld redőnyök teszik hangulatossá. A felsőbb emeletek keskeny ablakai felett kék, virágos mozaikok csillognak. Legfelül sajnos már megkoptak a több mondai nőalakos festmények. Az épület sarkán megjelenő áttört kőkorlátos erkélyek az oldalsó homlokzatokon is feltűnnek. Az épület sarka a magasban toronnyal zárul, amit két oldalt háromszög pártázat fog közre.


A faragott kapun belépve meglepő látvány tárul elém. A színes kis mozaikokkal díszített kazettás mennyezet, mint egy meleg dunyha magasodik felettem. Szemben nagyméretű, csillogó mozaik Szűz Máriát ábrázolja a kis Jézussal. Egy házban lakó kedves házaspár szeretettel és büszkén mesélt nekem az épületről, mely hamarosan felújításra kerül. A belső udvart régen piros-fehér kőkockák borították. Mára a komor betont a lakók sűrű növényzettel, virágokkal tették otthonossá. A melléklépcső feljáratánál egy kis harang idézi a régi időket. A legfelső emeleten korábban vice lakás, mosókonyha és szárítószoba volt.
 

Az 1930-as években született Meiser lányok a háború alatt a pincéből gyakran felszöktek az ötödik emeletre megnézni a „fényességet”, ahogy a Budai Vár hosszú napokon át lángokban állt. Régmúlt időkre nyúlik vissza az a történet, miszerint a ház helyén állhatott korábban a földszintes, hírhedt „Határcsárda”. Bontása közben a konyha alatt négy emberi csontvázat találtak, melyek kb. 30 éve lehettek már ott. A csárdába valamikor vagyonos marhakereskedők jártak. Nem kizárt, hogy a régi tulajdonos kifosztotta és meggyilkolta őket. Ám ezt a titkot biztosan, már sosem tudhatjuk meg…


Forrás:
Helyszínbejárás
A Belső-Ferencváros története – Budapest Városszépítő Egyesület. Bp. 1986. Giltán Tivadar





Saroképület toronnyal


Nyári hangulatban


Díszes kőkorlátok






Kék, virágos mozaikok


Megkopott festmények az ablakok között



 



Kazettás mennyezet mozaikokkal


Két méter magas, csillogó mozaik kép

 







Hangulatos lépcsőforduló


Növénymotívum a padlón ...


.... és az ajtók díszes rácsain


Kovácsoltvas konzolok az ötödik emeleten

Emeletenként változó ablakdíszek

Kis harang az udvaron





Kádban és napfényben fürdő növények az udvar




Felújítás után. 2013. :)




9 megjegyzés:

  1. Így a képekről nagyon zöldnek tűnik az udvar. Hm, tetszik ez a ház, a téglaborítás, meg még tulajdonképpen a formája miatt is...

    VálaszTörlés
  2. Micsoda hangulat! A korlátok, a csodálatos mozaik, a zöld udvar a házban. Úgy látom az itt élők szeretnek itt élni és mindent megtesznek azért, hogy élhető is legyen a ház. Növények a polcokon és a lécsőfordulókban. Remek bemutató, köszönöm, hogy megosztottad velünk.

    VálaszTörlés
  3. A kapualjunk most újul meg. Érdemes pár hét múlva újra meglátogatni a házat!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pénteken jártam arra, benéztem és láttam is, hogy elkezdték felújítani :) Köszönöm az információt, meg is fogom nézni!

      Törlés
  4. Gyakran járok arra és napsütésben a mozaik díszítések csillognak rajta. Most már értem miért a kosfej dombormű a Ráday utcai kapubejáró oldalán. köszi

    VálaszTörlés
  5. Szemben laktam gyerekkoromban (1983-1992) már akkor feltűnt
    a festmény az utca felőli homlokzaton.. Miért nem restaurálták még ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biztos tervezik azt is. Sajnos elég kopott már. Esetleg emlékszel rá, hogy kiket ábrázol?

      Törlés
    2. Nem tudom kik lehetnek...
      A két női alak de a baloldali egy keresztet tart előre
      a kezében...talán ebből a mozdulatból kilehetne indulni...
      Lehet ,hogy két szent. Akár védőszentek de a fenti leírás
      említ valami mondát amiben szerepelhettek !

      Törlés
    3. Igen, én is hasonló alakokat vélek felfedezni benne. A monda története sajnos nem derült ki a kutatások alapján, pedig engem is nagyon érdekelt volna. :)

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.