2012. december 18., kedd

Pesti Hazai Első Takarékpénztár

Fedezd fel!

Egy széfben sétálgatva



Pest vármegye pártfogása alatt került megvételre 1847 decemberében az a két telek, ahol egy kései barokk lakóház állt. 1866 őszén Gottgeb Antal építőmester Ybl Miklós tervei szerint építette fel a Pesti Hazai Első Takarékpénztár Egyesületének palotáját, a Ferenciek terétől egy sarokra.

A neoreneszánsz épület hivatalos helyiségként és bérházként funkcionált. Sarokhomlokzatát díszes kupola koronázza. A földszintje faragott kőből készült, nyílásai pedig félkörívesek és ajtószerűek. A Károlyi utca felőli bejárata diadalkapu jellegű, felette díszes erkély, melyet kőcsipkés konzolok tartanak. A háromhajós térbe lépve, keresztboltozatot tartó toszkán-dór oszlopok láthatók. A gazdag ornamentika díszei között érdekes képet figyelhetünk meg; madarak csőrében kukacok ficánkolnak a virágfüzérek között.  Az előcsarnokot oroszlánfej kilincses üvegajtó zárja. Balra az üvegen keresztül is megtekinthető az a – szigorúan őrzött – széles csigalépcső, melyet Schlick Ignác műhelyéből kikerült aranyozott öntöttvas oszlopok tartanak. Nem kétség, hogy ez a felülvilágítós, színes ablakos lépcsőház, melynek szerkezetét folyosó öleli körül, a hazai vasművesség valódi remekműve!


Az épület ötszögű, átriumos udvarán Ybl tervezte tányéros díszkút állt női akttal, ami később a Rákóczi térre került, és ott az ostrom alatt elpusztult. Az öntöttvas mellvédes függőfolyosót a bérház lépcsőházának bejárata töri meg. Az emeletre márványborítású lépcső vezet, díszes lámpákkal szegélyezve. A mennyezetet itt is meleg színekben pompázó felülvilágító zárja le. A Szivarszalon színes ablaküvegei mögött kandalló és sötét, faragott fabútorok fogadnak.

A ház híres lakója közt jegyzik Benedek Elek nagy mesemondót. Márványtáblája a homlokzaton olvasható. 1948-ig a takarékpénztárnak helyet adó palota a Fővárosi Vízművek székháza lett, mely 1970-es kiköltözése után a hátsó traktusban levéltárat és pár irodát tartott még fenn. Hosszas pusztulás után végül 2001-ben a jelenlegi tulajdonos (Hans Lindner Stiftung) újíttatta fel irodák számára az épületet.


Forrás:
Helyszínbejárás – 2012.
Déry Attila: Belváros – Lipótváros – V. kerület
Adalékok a Belváros történetéhez – Budapesti Városvédő Egyesület. 1993. 

Pesti Hazai Első Takarékpénztár története 
epiteszforum.hu 




Pesti Hazai Első Takarékpénztár 1870 körül
 


 




 

 












 

 








 

7 megjegyzés:

  1. Gyönyörű ház, az üvegtetőért és Schlick Ignác öntöttvas oszlopaiért különösen odavagyok! És külön jó, hogy az őröket kicselezve meg tudtad ezt nekünk mutatni;) Én is, én is be akarok menni!

    VálaszTörlés
  2. Kicsit nehezen esett le melyik ház ez, a "Ferenciek terétől egy sarokra" nem túl orientáló... De aztán a képek alapján bevillant, és eszembejutott, hogy még romház korában egyszer nyitva találtuk a kaput, és besettenkedtünk valamikor a 90-es évek elején(?). Nem is tudtuk, de lakatlanul évekig, évtizedekig a tévések használták kvázistúdóként. Az egyes szobákat az aktuális műsornak megfelelően alakították át. Nagyon fura volt! Az egyik szobában egy tűzrakóhely volt a padlón, a másikban XVII-XVIII. századi képek voltak a falra festve(!), a harmadikon Leonardo híres rajza, az emberi test arányait bemutató férfialak volt a falra rajzolva. Amikor ott jártunk, épp a Cimbora valamelyik adását vették fel, 1848-as huszárok jöttek mentek a lépcsőházban.

    Ignác bácsi Schlick volt, nem Schlich! :)

    VálaszTörlés
  3. Igen, Schlick Ignác helyesen, köszönöm, hogy szóltál! Nagyon izgalmas lehetett az akkor még romos épületet bejárni. Bár biztos lehangolt volna egy-két dolog, de a huszárok látványa mondjuk mókás lehetett. :) Azt én is olvastam, hogy stúdiókén használták, filmeket forgattak ott változatos háttérdíszletekkel, amik aztán évekre úgy is maradtak.

    VálaszTörlés
  4. Megint egy csoda és micsoda belső enteriőr! A festett üvegek egyszerűen fantasztikusak. Remek fotók és szokásosan alapos az ismertetőd. Köszönöm, hogy megosztottad!
    Kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A színes üvegtáblák melegséget adó hangulata teljesen elfeledteti, hogy kint hideg télben járunk. Nekem is nagy kedvenceim lettek! :) Köszönöm, és kellemes ünnepeket kívánok én is!

      Törlés
  5. Az egyik legszebb YBL-MIKLÓS által épitett palota

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.