2012. szeptember 25., kedd

Richárd udvar

Fedezd fel!

Kőbe zárt hattyúk


Az Oktogon és a Művész Mozi között, az első sarkon áll egy pompás épület. A Teréz körút 22-es szám, a Richárd udvar. Nevét az építtetőről; Wartinberg Drasche Richardról kapta. A báró osztrák nagyiparos volt, aki ázsia kutatóként és festőként is tevékenykedett. Megbízására, Schmahl Henrik tervei alapján 1887-re készült el az eklektikus sarokház.

A sarokerkélyek fölött torony magasodik. Az oromzaton
egy óra látható; mellette Nap és Hold medállal, alatta a címeren a báró monogramja olvasható. A díszes kapualjból belépve keresztboltozatos veszibülbe érünk, majd jobbra, a kőkorlátos magasföldszintre jutunk. A tágas főlépcsőház boltívei alatt, faragott kőoszlopok mentén széles lépcsősor fut az emeletekre, ahol a terrazzo padlóburkolat szép hattyúkat mintáz. A sárga és fehér színű főlépcsőház, üvegajtóval és ablakokkal zárt. A kis kilincsek rozsdásak és még eredetiek, csak úgy, mint a helyenként látható lépcsőkapaszkodó rúd tartói.

Pali bácsitól, a ház lakójától azt is megtudtam, hogy régen vörös szőnyeg vezetett az első emeletre. Helyenként egy-egy ilyen szőnyegleszorító gyűrű árulkodik még erről. A lépcsőházban pedig színes – valószínű Róth Miksa műhelyében készült – ólomüveg ablakok voltak. Mesélte azt is, hogy Kraszner Menyhért, a Japán Kávéház tulajdonosának lánya az épület híres lakója volt.


A háznak nagyon kellemes hangulata van; keverednek a régmúlt emlékei és a nyüzsgő jelen. A kopott klinkertégla, a kőarcok, a terrazzo és a házban működő hostel, ruhaszalon, tánc- és nyelviskola jól megférnek egymás mellett. A színes virágok és a korlátokról lelógó növényzet pedig évről évre szemtanúja ennek a kontrasztnak. Terézváros sok érdekességet rejt! Az Eötvös 10 szervezésében egy kellemes őszi séta alkalmat kínál még több házba és múltjukba bekukkantani! :) Részletek itt.



Forrás:
Helyszínbejárás
Séták a 6-os villamos vonalán – Vince Kiadó 2008.

Richard von Drasche Wartinberg - Wikipedia




Teréz körút 22.




Sarokház a villamosmegállóval szemben


Óra, Nap, Hold és címer az oromzaton

Díszes kapualj



Keresztboltozat a kapuban
 
Magasföldszint kőkorláttal és terrazzóval

Kőbe zárt hattyúk


Faragott oszlopok boltozattal


Patinás festéssel



Kőkorlátos lépcsőház


Zárt előtér a lépcsőfordulóban


Kilátás


Futónövények



Kőoszlop virággal és kőarccal


Főlépcsőház
 
Főhomlokzat látványa az udvarról



Faragott oszlop

Korinthoszi oszlopfő

Díszes lépcsőkapaszkodó 

Babaarc lemorzsolódott orral



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.