2012. szeptember 18., kedd

Körszálló – Hotel Budapest

Nézz körbe!

Le-hengerlő kilátás


Buda szívében, a hegyek ölelésében felhőkarcolóként emelkedik egy érdekes, henger alakú, 15 emeletes (gyűrűs) szálloda, a Hotel Budapest. Ez az épület gyerekkorom óta izgatta a fantáziám. Vajon, hogy lehet egy tortaformát úgy kialakítani, hogy az lakható legyen? Gondoltam, a körcikk szobákban speciálisan ide gyártott, hajlított bútorok vannak. A titokra végre fény derült!


A 64 méteres szálloda Szrogh György tervei alapján, 1967-re épült fel, az úgynevezett csúszózsaluzatos technológiával. Miután a belső hengeres magot hat hét alatt felhúzták, a külső gyűrűk megépítését hosszadalmas munka követte. Az elkészülési idejét, a gyorsaságot a szakma elismerően méltatta, nem úgy, mint a műszaki kivitelezést és a szobák felszereltségének praktikumát.

A bejárat előtt jobbra, vadszőlővel befutott magas fal tetején tetőterasz, körben a piros muskátlik évek óta megszokott látványa. Az előtérbe lépve íves recepció fogad és egy csigavonalas emelkedő vezet az első emeleti kávézóhoz. A futónövényes teraszra és az étterembe a hátsó, nyitott hengerbe foglalt csigalépcsőn is feljuthatunk. A berendezéseiben és díszeiben 80-as évek hangulatát idéző szálló közepén két lift közlekedik a tükörborítású hengerben. Az elő emeletre érve, érdekes képet mutatnak az ívek a kis, kockás tükörtáblákon.


Látogatásomkor alkalmam nyílt megnézni egy szobát is! Ezúttal lehullt a lepel a körcikk szobák berendezésével kapcsolatban is. Mivel a henger átmérője nagy, ezért az ív miatt a szobák görbületén cseppet sem érződik ez a hajlítás. Emeletenként 20 szoba néz a városra, a legfelső szinten pedig 9 lakosztály várja vendégeit. A kilátás a 14. gyűrűből pedig valóban pazar!



Forrás:
Helyszínbejárás
Műszaki Tervezés 1968/5. száma
koos.hu/regvolt-epitestechnika





A földszint alaprajza


Szobák elosztása a hengerben


Karikatúra a hengercsaládról

Köszönjük a képet Kende Júliának! 


A valóság '71-ben

1984-es kép, még piros és kék napernyőkkel


Napjainkban

Előtér

A feljáró korlátja

Nagy ívben

Zöld út az emeletre

Tükörborítású belső henger

Kávézó az emeleten

Tükröződő kávézó

Hátsó lépcső a teraszra


Kilátás a teraszra



Muskátlis terasz nyáron, már új, csíkos napernyővel



Étterem a terasz mellett



Lakosztály a legfelső szinten


Kilátás a 14. emeletről

10 megjegyzés:

  1. Hű, ez nagyon tetszett. Ritkán járok arra, de ismerem az épületet. Jó volt most belülről is látni, megismerni. Szerencsés vagy (és ezáltal mi is), hogy bejutottál és ilyen részletesen bemutathattad. Köszi!

    VálaszTörlés
  2. Ma reggel csak szóban beszéltünk erről a riportról a Körszálló elött most élőben is megnéztem, szuper jó. Szuper, hogy tervek, régi képek és a legújabbak is (általad fotózva) benne vannak, egy ilyen élvezetes bevezető szöveg mellett. A többit is elolvasom, köztük persze a szecessziósakat is...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Imre, köszönöm szépen! A Körszálló tényleg nagy élmény. :) Én pedig várom mailben a megbeszélt anyagok elérhetőségét. Beszéljünk majd még a témában!

      Törlés
  3. Úgy sajnálom, hogy nincsen kép egy teljes szobáról, nézem az alaprajzot, de túl pici, továbbra is nehéz elképzelnem, milyen alakúak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos egy ilyen képet elég nehéz készíteni, mert elég aprócskák a szobák. A körcikk, illetve az ív pedig szinte egyáltalán nem érződik. :)

      Törlés
  4. Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a blogstopra, mindig tudtam, hogy gyönyörű országban, és városban élek, de annak is örülök akik ebben nagy részüket veszik ki és bemutatják a következő nemzedéknek /ha érdekli őket./ Már gyermekkoromban is mindig néztem a Budapesti házakat és elgondolkodtam milyen is lehetett a régi Budapest. Most már legalább tudom a házak története is. Köszönöm szépen. Vero.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Névrokonom! Örülök, hogy örömödet leled a blogban és tudok valami újat mondani a városról. :) További kellemes olvasgatást!

      Törlés
  5. A Pallaus University szakemberei szerint érdemes lenne, átalakítani és a város életébe jobban bevonni a felújítás után az érdekes és kűlönleges épületet. A PIUC szakértő úgy gondolják, sokat nyerhetne ezzel a város. Budapestnek extra különleges látnivalók kellenek a Pallaus Egyetem szerint. http://www.pallausuniversity.com

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.