2012. október 2., kedd

Andrássy Hotel

Tudtad?

Árvaházból szálloda


Közel a Hősök teréhez az Andrássy út páratlan oldalán egy különleges saroképületre lehetünk figyelmesek, mely formavilágában merőben eltér a sugárút megszokott eklektikusan habos palotáitól.


Az 1800-as évek végén Quittner Zsigmond tervei alapján készült egyemeletes ház a pesti izraelita hitközség tulajdonában állt. A Holló utcai fiú árvaházuk 1880-tól itt folytatta működését. A telket később bérházként hasznosították, mellyel az akkor már több, mint tíz éves lány árvaház fenntartását kívánták finanszírozni. Az elképzelésnek megfelelően a modern, Bauhaus épület Hajós Alfréd tervei szerint, Kosály Ödön kivitelezésében 1937-ben látta meg a napvilágot. Az eredetileg is szálloda-bérháznak álmodott lapos tetős, loggiás főhomlokzatú, szimmetrikus ház végét egy-egy lekerekített, hengerszerű kiugrás fogja közre.

Noha a II. Világháború alatt az árvaház és bérház a Nemzetközi Vöröskereszt védelme alatt állt, az itt tartózkodó gyermekek és felnőttek szomorú sorsra jutottak. Ennek emlékét őrzik a márványtáblák a bejáratnál.


A szálloda végül 1963-ban Kerekes István terveiben kapta meg harmadik emeletével a ma látható formáját. Főbejárata a Munkácsy utcából nyílik. Belépve két szint belmagasságú galériás előcsarnokkal találkozunk. A tágasnak nem mondható, de pont ettől barátságos hall, ízléses modern berendezése valóban a hazaérkezés hangulatát adja.  Az üvegtáblákon érdekesen beszűrődő napfény szépen kiemeli a tükrös oszlopok ezüstös díszeit. A hotel sugárúti kerthelyiségében a virágos bokrok ölelésében még az őszi napsütésben is jól eshet egy friss kávé.



Forrás:
Helyszínbejárás
Adalékok a Külső Terézváros történetéhez – Budapesti Városvédő Egyesület 1998.
Ferkai András: Pest építészete a két világháború között – 2001.
Budapesti kultúrtörténeti séták I. – Fekete Sas Kiadó – 2009.








Andrássy Hotel alaprajza szintenként


Andrássy - Munkácsy sarok



Lekerekítetten
 
Munkácsy utca zöldövezetben
Hátsó, hengeres szobák



... és ami a hengerek között van

Loggiák


Formák találkozása

Az erkély érdekes díszlámpája



Felirat naplementében



Bejárat


Oszloppal


Emléktáblák a bejáratnál


Galériás előtér



Tükrös oszlop növénnyel


Hangulat


Kényelmes fotelekkel


Kerthelyiség a növények ölelésében


A kert érdekes kövezete


Thonet bútorok


A kávé mellé biztos puha párna is jár :)

1 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.