2012. május 7., hétfő

Jókai-Feszty-villa

Tudtad?
 
Szalon a művészkolóniában

 
Az 1880-as évet követően építési telekhez juthattak a képzőművészek, az Andrássy út (Hősök tere felé haladva) bal oldalán, a mai Bajza utca környékén. A kor neves festőinek és szobrászainak az Epreskert és több műteremlakás illetve villa adott otthont.

 
1890-ben, Jókai Mór felesége (Laborfalvy Róza) halála után, fogadott lányával, Jókai Rózával és annak férjével a híres festővel, Feszty Árpáddal közösen vették meg a mai Bajza utca 32. szám alatti telket. Feszty, a velencei paloták mintájára építtette az ívelt ablakos villát, az író pedig fákkal és virágokkal tette otthonossá a kertet.

 
Az emeleten Jókai élt, a földszinti ötszobás lakás a fiataloké volt. A művészcsalád nyüzsgő társasági élete a pompás helyiségek köré, az emeleti 50 nm-es dolgozószoba, a festő 100 nm-es műterme és Fesztyné mahagóni szalonja köré szerveződött. Itt alakult ki az első igazi magyar művészszalon. Borús napok akkor köszöntöttek a villára, mikor az idős író házasságot kötött a pártfogolt 20 éves, Grósz Bellával és elköltözött. Feszty Árpád tönkrement, el kellett adni a villát.

 

A házat a Petőfi Irodalmi Társaság vette meg, végül több tulajdonosváltás után a Magyar Képzőművészeti Egyetemé lett. Jelenleg művészeti doktori iskola és a murális (közvetlenül a falfelületre létrehozott művészeti alkotás) tanszék működik benne. A műemlék épület már nem fogad látogatókat. Egy meghívás alkalmával azonban alaposan körül tudtam nézni a pince érdekes művészvilágában is. :-)


 

Forrás:
Adalékok a külső Terézváros történetéhez – Budapesti Városvédő Egyesület 1998.
Budapesti kultúrtörténeti séták I. – Fekete Sas Kiadó 2009.

Explore Hungary
epa.oszk.hu









Bajza utca légifotó



Jókai-Feszty-villa régen



Feszty műtermében, Jókaival és Rózával



Velence hangulatát időző homlokzat



Íves ablakok



Jókai emléktábla, munkássága jubileumáról



A hátsó terasz



Kert felé néző ablakok



Lépcsőház



Festett üvegablak a lépcsőházban



Művészvilág a pincében



Mozaik



Rész-egész alkotás




Színek



Alkotások

5 megjegyzés:

  1. Egyszer jártam az Epreskertben, de sajnos képek nem készültek és túl sokat nem is tudtam a helyről. Nagyon érdekes lett a post, pótolta a hiányos ismereteimet :)

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy tetszett és tudtam újat mondani :)Hamarosan az Epreskertről is fogok írni.

    VálaszTörlés
  3. Nekem is sokat segített, és végre "túllátok" az Epreskert szobrain is :)

    VálaszTörlés
  4. Szerintem azt le lehett volna írni, hogy ebben az épületben működött 1957–1999 között a Magyar Természettudományi Múzeum Embertani Tára.
    Én is ott dolgoztam 1992–1999 között.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük! Így újabb információval lettünk gazdagabbak! :)

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.