2012. május 1., kedd

A mézeskalács házak földjén III.

Fedezd fel!

Wekerletelep


A fejlődő gyáripar vonzataként a vidékről feltelepült munkásoknak szerettek volna kertváros jellegű otthont teremteni. Wekerle Sándor miniszterelnök vezetésével a pénzügyminisztérium az erre megfelelő telket a mai Határ út és M5 bevezető mellett vette meg, nagyjából 1 km2-ben.



1908-ban a helyi homokos földet felhasználva dolgozott a telep téglagyára és folytak az építkezések. A számítások szerint 90 millió db. téglából kívánták felépíteni az 1007 megvalósult lakóházat. Felépültek az óvodák, iskolák, a posta, a piac és a rendőrkapitányság is.

A terület szabályos, sugaras rendszerű; 8 főbb útja a főtérre fut be, mely tervezőjéről Kós Károlyról kapta nevét. A magyar népi építészeti stílus változatos képet mutat. A virágos kerteknek, spalettás ablakos, színes házaknak egyedi hangulatuk van. A széles utcákat platánsor szegélyezi.



A világörökség részét képező Wekerlén a helyi Társaskör keretében a Munkás Zenekar és Sakk-kör működött. A Székelykapu Futást is rendszeresen megrendezik, de van itt hétvégi programokkal Zenepavilon, Kertbarát kör, bolhapiac, kézműves vásár is.

A Barátok közt sorozatnak jelképesen helyet adó ház a főtéren látható és a külső jelenetek is itt játszódnak. Talán, nem véletlenül választották, hiszen a közösség itt valóban segítőkész, baráti.




Bizonyára elfogult vagyok, hiszen kevés olyan hely van, ahol ennyire jó élni, mint itt. Reggelente madárcsicsergésre ébredni, napközben kertészkedni, este hallani a sütögető, vidám vendégsereget a szomszédoknál. Ősszel a nagy avarban sétálni, télen nézni, ahogy egymást érik Wekerle legmagasabb pontján - a főtéri dombocskán - a szánkózó gyerekek. Koller Bácsi picurka Cukrászdája előtt hétvégén hosszú sor kígyózik. A Kós Károly tér reggeltől estig játszó gyerekeinek bizony kell is a fagylalt és sütemény utánpótlás. :) 


Fel kell fedezni ezt a mesevárost a kellemes, árnyékos utcáival! A kirándulóknak érdemes térképet hozni, mert tényleg könnyel el lehet tévedni a sok utcából álló kereszteződésekben. Kezdetben kifejezetten szerettem eltévedni, de mára már könnyen hazatalálnak a lábaim. :)



Forrás: 




Wekerle térkép


Kós Károly tér légifelvétel



6 utca kereszteződése

Vadregényes házikó


Sarokház


Ház a főúton



Mellékutca




Zöld spalettás ablakok


Emléktáblák a házak tervezőinek


Örökbefogadott, névre szóló fák Wekerlén



Park az egyik iskolával szemben

Házszám




Tulipános kert


Meseház az egyik kertben



Játszótér és park a Kós Károly téren


Wekerle legmagasabb pontja a Kós Károly téri domb



Kós Károly téri sarokház



Ház a téren



Barátok közt ház a téren


Bejárat


A híres Zrumeczky-kapu az út felett


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.