2015. június 14., vasárnap

Víztorony a Blahán

Tudtad?

Kilátás a város közepéről


Pár napja meghívást kaptam a Civilek a Palotanegyedért Egyesülettől, hogy ne felejtsem otthon a poharam, mert ebben a hőségben mind kiisszuk utolsó cseppjét a Blahán magasodó víztoronynak! :)


Víztorony a Blahán

Sokan visszakérdeznek; hogy-hogy? Víztorony a Blahán? De hol? És egyáltalán?...

A József körút, Rákóczi út, Csokonai utca, Népszínház utca háztömbjének közepén magasodik egy, a város különböző pontjáról is jól látható, klinkertéglás építmény. 

 

A toronyban és az azt körülvevő épületben jelenleg irodák működnek. A házba belépve, egy szép ólomüvegajtó fogadott, melyet a dolgozók a Mennyek kapujának neveznek. :) Az öt emeletet számoló régi, henger alakú liftet, mely leginkább egy kapszulához hasonlított, egy régi IFA teherautó, ablaktörlő mechanikája hajtotta. :) A torony tetejét jelenleg tárgyalóteremként használják. 


Az érdekes torony története egy kiállított tablón olvasható: Víztorony a régi Nemzeti Színházzal

A Népszínház, később a Nemzeti Színház épülete

A kép bal felső sarkában a Blaha Lujza téri színház víztornya látható. Ön a torony lábánál áll, az egykori Nemzeti Színház kiszolgáló épületében. Itt dolgoztak a díszletfestők, itt készültek a színészek jelmezei. A fölöttünk magasodó torony víztartályaiból kapta a vizet a Blaha Lujza téri színház színpadtechnikai berendezése. Hidraulikus gépek emelték, süllyesztették a díszleteket, háttérfüggönyöket, a vasfüggönyt. Ebben az épületben volt a kazánház, innen indult ki a színház gőzfűtésének csővezetéke és a színpadi zápor vízvezetéke. Az épületet a Nemzeti Szállodán át a Nagykörút alatt alagút kötötte össze a színházzal. Az alagutat azóta betemették, a Nemzeti Színháznak otthont adó épületet 1965-ben – a metró építése miatt – felrobbantották; az a Csokonai utcai épület 1895 óta áll. Kauser József tervezte.”


 
A 47 méter magas toronyból pazar kilátás nyílt a városra! A közvetlenül alattunk álló László-ház belső körfolyosóit most újra láthattam. Távolabb szépen kirajzolódott a körúti fasor, s csak ekkor látszott a kontraszt, mennyire zöld-szegény a belváros. A New York Kávéház hófehér tornya is karnyújtásnyira tűnt. 


A messzeségben a János-hegyi Erzsébet-kilátó kis tortája csak szerényen utánozza a közeli Bazilika kupolás ívét, kettejük között pedig szép rálátás nyílik Pecz Samu Levéltárának mintás Zsolnay cserepeire. 


Délebbre tekintve a Budai Vár is furcsa képet fest, mintha a hegyoldalból a völgybe csúszott volna. Alattunk a téren az új szálloda, a Marriott Courtyard és a Corvin teteje zöld felülettel várják vendégeiket. A Corvintetőre már három éve próbálok eljutni, de még mindig nem értem oda. Legalább most láttam, milyen! :) 

A József körút irányába tekintve kivehető az Iparművészeti Múzeum színes kupolája is. Balra fordulva a Józsefváros egy-két panelhasábja ad iránymutatást, de a közeli Lajta-ház legfelső emeletének oázisát végre felülről is láthatjuk!
Ahogy szétnéztem ott a magasban, eszembe is jutott pár kiragadott sor: „Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj…” „Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent, nekem szülőhazám…” Néha érdemes kilépni a megszokott nézőpontból, mert egészen érdekes, új dolgokat vehetünk észre. S nem csak innen fentről, a magasból… :)
Forrás

Helyszínbejárás 2015.

14 megjegyzés:

 1. "Sokan visszakérdeznek; hogy-hogy? Víztorony a Blahán? De hol? És egyáltalán?..."
  Bevallom őszintén én is ebbe a csoportba tartozom ill. most már csak tartoztam. Nem tudtam róla így köszönet, hogy megmutattad! :)

  VálaszTörlés
 2. Szia, kivételes alkalom volt. Én is csak meghívást kaptam rá, ahogy a leírásban is említettem. :)

  VálaszTörlés
 3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Erre látok az ablakomból, de sajnos pont abból a szögből nem készült fotó, ahonnan látszódna a házunk (Víg utca közepe).

   Törlés
 4. Itt is van róla információ:
  http://viztorony.hu/h/budapest/32.html

  VálaszTörlés
 5. Kedves Vero! Örültem a bemutatódnak, buszból sokszor láttam a tornyot és mindég izgatott, hogy vajon mi lehet, de hazaérve mindég megfeledkeztem utánanézni. Köszönöm! (D.V:ZS.)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A bejegyzésemet délelőtt írtam, de délután megint foglalkoztatott a torony története, a víztorony.hu tévedésben van nagy valószínűséggel, mert ugyan a régi színházi fotón balra ott van a torony, de a színház sarka mögött ott van a Rákóczi út-Blaha sarkán álló nagy kupolás épület is, ha tovább haladunk a Rákóczi úton a második ház, amely a Csokonai utca sarkán áll, annak a háznak a tetején van a torony, tehát jóval odébb, mint ahogy a régi Nemzeti a nagy kupolás házzal szemben volt a téren. Egyetlen régi Nemzeti Színházi fotón sem látszik ez a torony, mivel a Blaha L. tér felől ez nem is látszik. A régi fotó valószínű valamelyik épület magasabb szintjéről készült. Így az a történet sem lehet hihető, amit az említett weboldal ír a torony és színház kapcsolatáról, akkora a távolság, hogy lehetetlen. (D.V.Zs.)

   Törlés
  2. Kedves Vero - elnézésedet kérem, de tovább kutakodtam a toronnyal kapcsolatban, mert továbbra sem hagyott nyugodni, hogyan lehetett a Nemzeti Színházzal kapcsolatban ekkora távolságból. Most megtaláltam
   rá a választ, mélyen az épület alatt csővezeték kötötte össze a két épületet. Kérlek töröld mindkét bejegyzésemet. (D.V.Zs.)

   Törlés
  3. Szia! :) Semmi gond, pont ez a jó Budapestben, hogy mindig lehet kutakodni, új nézőpontból látni, aztán felülírni gondolatokat. :)

   Törlés
 6. Köszönet a sok új információért, a sok gyönyörű fotókért és azért, hogy mindezt megmutattátok nekünk!! Csodálatos, pazar kilátások Budapest épületeire, fantasztikus felvételek!! Gratulálok mindenkinek, akik lehetővé tették, hogy ilyen szemszögből is láthatjuk szép Fővárosunkat!! Cz.Évus

  VálaszTörlés