2013. február 19., kedd

Lónyay utca 17.

Képzeld el!

Vasfegyelem és luxus a vaskereskedő házában


Egy korábbi alkalommal már tettünk egy sétát a Lónyay utcában, ám a kellemes tapasztalatok újra elhoztak ide. Ekkor találtam rá arra a sarki épületre, melynek telkét még 72.000.- forintért vette meg az építész Kiss István és neje 1898-ban. Tervei egy olyan luxusbérházat mutattak, melynek lakásaiban akár 35 nm-es szobák is voltak.

1918-ra a bérház az Üllői úton működő vaskereskedés részvénytársaság főrészvényesének, Heinrich Gábornak a tulajdonába került. Ügyvédje segítségével csak megbízható információk alapján adta bérbe lakásait arisztokratáknak, politikusoknak és művészeknek. A házban szigorú rendet tartott, a vicékkel naponta sepertetett és port töröltetett. A 30-as években a széntüzelésű kályhákat is azért cseréltette fatüzelésűre, hogy a szénfelhordással járó piszkolódás megszűnjön a házban.

A 40-es években fia, ifj. Heinrich Gábor, az új tulajdonos vette át az épület fenntartásával kapcsolatos ügyek intézését. A háború miatt a pinceszinten óvóhelyet építtetett ki, melyben a nők és gyerekek számára faágyakat ácsoltatott. Mások a félemeleti mosókonyhában, szárítóhelyiségben vagy a vasalószobában kaptak helyet. A lakók nem csak egymást segítették, de a házat is közös összefogásban védték, a liftben kialakított váltott őrséggel. Felekezeti különbség nélkül misét is tartottak a mosókonyhában a házban lakó operaénekes, Hámory Imre közreműködésével.
 

1945 után a háborús kárt a ház tulajdonosa saját költségén állíttatta helyre. Ekkor készült a háború túlélésének emlékére Palka József munkája, a lépcsőház színes üvegablaka, ami Máriát ábrázolja a kis Jézussal. Az ingatlan 1949-ben állami kézbe került, és az IKV 1968-as „felújítása” következtében több kárt szenvedett. Látogatásomkor mégis megfogott a ház szép, virágokkal otthonossá tett udvara, a széles, kövezett folyosók, a lengőajtók magyaros virágmintás mart üvege, a rézfogantyúk és a kilincsek. A függőfolyosókat levélmintás öntöttvas oszlopok tartják, és a nyílászárók egységes mustársárga színezést kaptak.

A kapuban két házban lakó úrral is találkoztam, akik büszkén mesélték, hogy egykor az arisztokrácia lépteit vörös kókuszszőnyeg kísérte itt az emeletekig, de a liftben díszes pad is rendelkezésre állt. Örültem, hogy találkoztam olyan lakókkal, akik szeretik házukat, vigyáznak rá, és ismerik annak történetét is! :)


Forrás:
Helyszínbejárás 2013.
Adalékok a Belső Ferencváros Történetéhez. - Budapest Városszépítő Egyesület. Bp. 1986. Dr. Szentpéteri Tibor Erkélyt tartó konzol két nőalakkal


A kapu mintája


Boltíves bejárat


Faragott kőkorlát az előtérben


A háború túlélésének emlékére...

... Palka József munkája


Tágas lépcsőház, szépen kidolgozott fakeretes ablakokkal

A korlát csúcsdísze


Virágmintás mart üveg a részfogantyús ajtón

RézkilincsLevélvirágos oszlop a folyosón

A gang korlátja

Tetőt tartó csigavonalas konzolok

Tágas udvar, növényekkel


Lépcsősor a boltívek alatt

Faragott kőoszlop


Az öntöttvas oszlop dísze


12 megjegyzés:

 1. Nagyon szép épület! Átjön a képeken, hogy tényleg szeretik a lakók, nagyon rendbe van tartva és a kis cserepes növényes udvari kert is aranyos.

  VálaszTörlés
 2. Nagyon megszerettem ezt a házat, összességében olyan kedves a hangulata, jó volt megnézni :)

  VálaszTörlés
 3. Nagyon jó cikk! Az a sárga keramitkocka a "szomszédban" is jellgzetes:

  http://multmento.blog.hu/2012/03/01/110_eve_hungaricum

  És még egy írás Heinrichékről:

  http://mno.hu/migr_1834/elrozsdasodott_vasudvar-160011

  Egyébként érdemes lenne csinálni egy térképet, ahol feltünteted miket mutattál már be. Tök jó lenne ha aszerint is kereshetők lennének a cikkeid.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Palotabarát! Köszönöm, hogy ezt a két cikket is megosztottad velünk. :)
   A "keramitsárga burkolatokkal" sajnos egyre kevésbé találkozunk már... A Heinrich család történetéről pedig ez a cikk igazán érdekes, főleg Heinrich Nadine visszaemlékezésében. Szívesen bekukkantanék a Heinrich-udvarba is, persze a régi lakással együtt!
   A térképes kereső jó ötlet! ;)

   Törlés
 4. Mennyi gyönyörű részlet, fantasztikusan szép a beltér és a rendezett udvar. Jó, hogy megosztottad velünk ezt a sorozatot is. Legalább így gyönyörködhetünk benne. Hány ilyen belvárosi házunk lehet még, amely az "egyszerű" külső mögött tényleg egy álomvilágot rejteget.

  VálaszTörlés
 5. Hát ez gyönyörű! és a hozzá tartozó történet nagyon érdekes.A virágmintás mart üvegek, a lépcsőházi korlát és a bejárati kapu vas azsúrja különösen tetszett.No és a kapu fölötti két nőalak..mennyi csodás,szemet-lelket gyönyörködtető részlet! Köszönet a közvetítőnek és hódolat a tervezőnek..kis is volt ő? Kiss István,nem nagyon ismert,vagy csak én nem hallottam felőle...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Valóban csodaszép ez a ház. Nekem is azért tetszik, mert minden zeg-zugban van valami érdekes, különleges megoldás. :) Kiss Istvánról: http://hu.wikipedia.org/wiki/Kiss_Istv%C3%A1n_%28%C3%A9p%C3%ADt%C3%A9sz,_1857%29

   Törlés
 6. köszönöm Vero, ez paradicsomi állapot!!

  VálaszTörlés
 7. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 8. Ó, azt hiszem, eltünt a kommentem...szóval, egy gyermekkori barátnöm ebben a házban lakott. És én múlt éjjel, annyi év után álmodtam azzal a csdálatos fölvonóval, ami már gyermekként is annyira tetszett! Én a Lónyay 22-ben nöttem föl...Van valami jó könyved, ami csak a budapesti belö udvarokról és lépcsöházakról szól? CSodálatos képeket készítettél!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Több ilyen könyv is van. Antikváriumban ki lehet fogni ezt-azt :).
   A Lónyay utca 22-ről szívesen beszélgetnék! Ha van kedved írj itt: lasdbudapestet@gmail.com

   Törlés
 9. Excellent post. The information you provided is useful to all of us. Keep on posting like this. Thanks for sharing
  painting services in Bangalore
  Pest control services in bangalore
  Packers And Movers in Bangalore

  VálaszTörlés