2012. október 16., kedd

Várkert Bazár

Képzeld el!

Minden idők kulturális lenyomata


A József nádor által építtetett palota Duna-parti kertjeit még szegényes házsor szegélyezte, mikor Ybl Miklós 1875-től kertépítményt tervezett a Lánchíd és az Erzsébet híd közé eső szakaszra. Eredetileg a kertet egy hosszan elnyúló, nyitott szoborcsarnok zárta volna. A megvalósulást követően az építmény a Bazár nevet kapta, mely üzlethelyiségeknek adott otthont, majd szobrászok műtermeiként funkcionált. A szimmetrikus építmény közepén található gloriettet feljáró lejtők fogják közre. Tőle két irányban a lépcsőpavilonok folytatásaként a fülkepavilonokat északon a testőrpalota háztömbje keretezi, amely a királyi testőrség tagjainak és családtagjaiknak otthonát biztosította. Délen pedig a két bérpalota zárja a sort. 



A II. világháború okozta súlyos károk részleges helyreállítását követően, 1961-'84 között a Budai Ifjúsági Park, az Ifipark működött itt. Az azóta pusztuló Várkert Bazár megújulásáról szóló terveket a Kortárs Építészeti Központ által szervezett sétán, az engedélyezési terv felelős tervezőirodája, a KÖZTI ZRt. építésztervezőjétől, Pottyondy Pétertől hallhattuk.

 

Az Ybl-féle épületek és a hozzájuk tartozó térstruktúra, eredeti formájukban valósulnak meg. A hegyoldal sétányainak, parkjainak megközelítését több lift és a Kortina fal melletti, zárt Vízhordó lépcső tetejére tervezett mozgólépcső segíti majd. A parkolásra mélygarázst alakítanak ki. A koncepció alapján a Várkert Bazár többfunkciós épületei és kertjei teljesen átjárható struktúrát képeznek a különböző funkciók összekapcsolására.


Az 1000 főt befogadó multifunkciós csarnok biztosítja majd a múzeumként, kiállítótérként működő épületek üzemeltetését. A volt testőrpalota workshop és alkotóműhely funkciót kap, ahol képzőművészek mutathatják be munkáikat. Lehetőséget kapnak a vidéki múzeumok is, hogy az érdeklődők más városok értékeit is megismerhessék. Az északi részen elhelyezkedő Öntőház nevét valószínűleg a fegyvergyártáshoz szükséges acélöntésről kapta. Udvarára most kortárs kertépítészeti elemekkel szabadtéri könnyűzenei koncertek helyét tervezik. A terasz kettős funkciót kap; a Vendéglátóipari Múzeummal karöltve mutatja be a jellegzetes magyar ételek sokaságát. Ugyanitt este az étteremből, akár egy somlói mellett, rég nem látott nézőpontból csodálhatjuk a pesti oldalt. A rámpasor alatti gótikus, támpilléres fülkék egybenyitásával a déli oldalon cukrászda létesül, melyhez a kiszélesített gyalogosjárdán teraszos kialakítást biztosítanak. A két déli bérpalota közötti átjárást megoldva, az épületekben kávézók is helyet kapnak majd.


A tervek szerint a vendégek 2014-ben már élvezhetik a megújult Várkert Bazár szolgáltatásait, mely minden érdeklődőnek egyaránt színvonalas kulturális feltöltődést nyújt. Az ott készült képeket nézegetve még nosztalgiázhatunk egy letűnt kor maradványain, de a tervek alapján már könnyen beleláthatjuk a jövő új színeit is!
Találkozunk a megnyitón!


Forrás:
Helyszínbejárás
Pottyondi Péter – KÖZTI ZRt. építésztervezője
kek.org.hu/varosisetak


További Várkert Bazár bejegyzések:



Várkert Bazár anno
Élet az Ifiparkban

Mai, kopott formájában
Zolnay díszek a boltozaton


Saroképület
Feljáró a romos, megtámogatott oszlopokkal
Oszlopok

Borostyános lépcsőpavilon - építési terület




Idő eszi a fal díszeit

A romos külső lépcsősort rejt
A lépcsőház ajtaja


Gazdag díszítés



gloriette kupola


gloriette



Erősen kopott - valaha - csodás freskók a kupolában
Ha ez az arc mesélni tudna ...


Oszlopok


Életérzés a múltból
Kimagasló kortinafal mellett a fedett Vízhordó lépcső




A Vízhordó lépcső sikátora
A testőrpalota lépcsőháza ...
... és díszes ajtaja


Penészes falak a műtermekben
Árulkodó jelek
A műterem belső ajtaja
A déli lépcsőpavilon
Lépcső, korlát nélkül
A lakatlan déli palota cselédlépcsője


Lakatlan lakás ajtaja várja az új élet beköltözését



Látványterv – részlet

7 megjegyzés:

  1. Remek poszt, jó lett volna együtt bejárni:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól sikerült, köszi a munkáért, könyvben láttam hasonlót a szomszédos Tabánról: Tabán egykor és ma c.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Vero,
    nem vagyok szakember,csak afféle mindenre rácsodálkozó és a multra kicsit emlékező néne.
    Laikusként -nagyon tetszik amit irtál-bemutattál.
    Köszi.
    Irén / webnagyi régen felvett cím/.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.