2013. szeptember 10., kedd

Damjanich utca 32.

Fedezd fel!

New York Kávéház a Damjanich utcában


Egy késő tavaszi napon blog-barátnőmmel, a Kép-tér blog szerzőjével nyakunkba vettük a várost. Az eredményes, de fárasztó séta után egy hangulatos kockás terítős vendéglőbe készültünk a Damjanich utcába. Utunk során itt is találtunk egy hívogató tárt kaput, s ahogy az már lenni szokott, ide is bekukkantottunk. Szívesen fedezünk fel újdonságokat, de azt is mindig kielemezzük, hogy a látottak melyik korábbi épülettel mutatnak hasonlóságot. Amikor beléptünk ide, az ódon falak között egy időkapszulába csöppentünk és már forgott is a régi film képzeletünkben.



Az épület helyén az 1890-es évek elején az építészetben járatos Neuschloss család tagjának, Emilnek a nyaralója állt. A levéltári adatokból az is kiderül, hogy 1892 márciusában a villa ebédlőjének bővítésére kért engedély a korábbi adókedvezmény terhére a határozat alapján megadatott. Ezt követően az 1897-es dokumentumokban Angenfeld Alajos tervrajzát találjuk, mely tekintetes Dr. Dick Vilmos részére készült. A négyemeletes bérház homlokzata az első emeletig kváderköves. A bejárat felett az első és a második emelet erkélyei kőkorlátosak és az ablakok egyenes záródásúak. A negyedik emeleten végigfutó erkélyek korlátai kovácsoltvasból készültek. Ide az íves ablakok közé a szoborfülkékbe eredetileg hat, egész alakos szobrot terveztek. Helyettük azonban a magasban ma pilasztereken oroszlánfejek figyelik már több mint 100 éve a környék eseményeit. A földszinten itt is, mint sok bérháznál, üzletek kaptak helyet, köztük csetei Herzog Péter báró úr portálja is, melynek kialakítása Lapidesz Mór bútor és épületasztalos nevét jegyzi a régi 1907-es pecséten. Az épület pincéjében két mángorlókamra, két mosókonyha és hét raktárhelyiség állt a lakók rendelkezésére. A földszinten a négy üzlet helyiségei mögé is kialakítottak két-két raktárt és egy összekötő folyosót, ami a lépcsőházba vezetett. 






Amint beléptünk a nyitott kapun, egy olyan dupla udvaros, körfolyosós ház látványa tárult elénk, melyhez hasonlót már korábban láthattunk a Bródy Sándor utcában is. A hosszú gangot emeletenként boltíves folyosók hidalják át. Az udvar kövezete még a megmaradt régi, sárga lapokkal burkolt. A földszinti lakásokhoz mindkét oldalon egy-egy rövid lépcsősor vezet. Az épület hátsó traktusában balra istállók, kocsiszín, kamra és mosókonyha volt. 








A főlépcsőházba a bejárat előtere mellett jobbra, egy kőkorlátos lépcsősoron jutunk be. A régi felújítást követően mára már a fal zöld olajfesték rétege sok helyen lepergett. A szép patinás hangulatot fokozza a lift és a lépcsősor körül futó kovácsoltvas korlát. A körfolyosóra kivezető halványzöldre festett faajtók, színes mintás üvegbetétei egy-egy helyen még árulkodnak az egykori eleganciáról. A délutáni fényben a körfolyosók mintáját az árnyék a padlóra rajzolja. Az ablakokban és az átvezető hidakon balkonvirágok színes dzsungele fogad. Az épület két másik lépcsőházát használhatta régen a cselédség is. A keskeny closet ajtók még láthatók az emeletek között. 

A már korábban említett Herzog Péter báró (a Victoria Gőzmalom főrészvényese, valamint termény nagykereskedő) lakása a második emeleten volt, melyről egy 1913-as átalakítási terv tanúskodik.  Az új kiosztás alapján egy előszoba, két szoba, két szalon, egy ebédlő, egy kamra, egy fürdő és egy loggia tartozott a nagy lakáshoz.




 



A ház érdekessége továbbá, hogy az eredeti tervek szerint a padlás szinten a ház két végében egy-egy hatalmas műteremlakás kapott helyet. Az utcafront felé néző lakás üvegezett alkotóhelyisége még most is látszik a belső udvarból. Látogatásunkkor egy kedves idős bácsi mesélte, hogy halála után a művész úr – akinek nevét sajnos nem tudtuk meg pontosan –, New York Kávéházat ábrázoló munkája a házra maradt, és nehéz súlyával a folyosón ékesíti tovább az épület szépségét. 


Háttérben a műterem üvegezett oldala. Az alsó emeleten a New York Kávéház grafikája
Rálátás a New York Kávéházra a Damjanich utcai házban :)
A hátsó udvar, ahol régen istállók voltak




A körfolyosókat összekötő boltíves hídon, a szépen gondozott virágok társaságában kis asztalok várják a lakókat. Kellemesen üldögélve, képzeletben már biztos meg is rendelték a szemközti gangról, a New York Kávéház pincérétől a habos kávét és a vasárnapi süteményt. ;)

Virágos szép napot! :)


Forrás:
Helyszínbejárás 2013  
Budapest Főváros Levéltára

4 megjegyzés:

  1. Koszonom,hogy megosztottak ezt a szamomra nagyon fontos informaciot.Mindig is erdekelt ennek a csoda szep epuletnek a tortenete.Ugyanis en ott szullettem es eltem 17 eves koromig,rengeteg emlek kot oda.En mind a mai napig abban a teves hitben voltam,hogy Ybl Miklos tervei alapjan epult.Sajnos nincs ugy karban tartva az epulet,mint ahogy megerdemelne.Rekonstrukciora sajnos senkinek sincs penze,hogy ilyen gyonyoru epuletet megmentsek a biztos elpusztulastol.Szinte erzem a fajdalmat,hallom zokogasat.....mentsetek meg........mentsetek meg.....,meg elni akarok.Remelem valaki megteszi.
    Koszonom szepen.Nagy tisztelettel Joe Devai

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Anyukam nagynenje, Eszter neni is ebben a hazban elt, ferjevel, Moskovics Jozseffel egeszen a hetvenes evekig. Tenyleg gyonyoru haz, koszonet a cikkert!

      Törlés
  2. Kedves Joe!
    Örömmel tudatom, hogy a középső árkádokat egy pályázat segítségével felújította a ház, illetve a lakók összefogtak, és közös munkával a lépcsőház egy részét is lefestették:)Javul a tető is, szóval szép lassan alakul a ház..Amit sajnálok, hogy sokan a nyílászáró cserénél nem figyelnek-vagy anyagilag nem tehetik meg nem tudom-nem sötét zöldre cserélik, így a ház egységes képe megbmlik némileg..
    Node örüljünk a többi jó hírnek!Szép napot!Egy itt lakó

    VálaszTörlés
  3. Kedves Zsófia, nem tudja véletlenül az idős festőművész/grafikus nevét, aki nemrég halt meg?
    Köszönettel: Ősz Hajnal

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.