2013. március 12., kedd

Bródy Sándor utca 30/a

Tudtad?

Bejelentkezés a Palotanegyed panziójába


A Mágnásfertály létrejöttét megelőző elképzelés szerint; „Egy magyar mágnásnak nem lehet Bécsben palotája a nélkül, hogy Pesten is ne legyen”. Ezen a szép gondolaton, oly módon hagyott némi kiskaput a leleményes építészmérnők testvérpár, hogy az egykori Főherceg Sándor utcában 115 évvel ezelőtt panziót hozott létre a környék vendégei számára. A 30-as számú telken két független, egymástól eltérő homlokzatú épület látható a és b néven. Avatatlan szemeknek fel sem tűnik, hogy e két épületnek valaha köze volt egymáshoz!

Első körben, ugorjunk vissza a múltba és jelentkezzünk is be az a épület recepcióján, hogy jövő hétre a b épületrészben lefoglalhassuk tágas szobánkat! A bejáratnál akkoriban fedett üvegtető fogadta az érkezőket, de a keskeny boltíves előtér végén az elegáns kovácsoltvas kapu - a lakókat szigorúan őrizve - ma is látható. A kettéválasztott, mélyen benyúló telek udvarát körfolyosó keretezi. Az első emelet belmagassága láthatóan eltér a többitől. Nem csoda, hiszen itt volt valamikor a táncterem!

A szálló megszűnésekor a tulajdonjog két családé lett. Az első emeleten Zsilinszkyék, a harmadikon pedig a gyermekorvosként dolgozó dr. Dirner Gusztávék laktak. A feleségek abból a Röck dinasztiából származtak, mely rokonságban állt Munkácsy Mihállyal, aki nyaranta a család békési birtokán vendégeskedett. A szépen karbantartott bérházban a lakbér is igen magasnak számított, amit a tulajdonosok 120 pengőben állapítottak meg. Az egyikük előszobájában állítólag egy kitömött medve állt hamutartóval a mancsában, a vendégeket a dohányzás mellőzésére figyelmeztetve.

Tágas lakásaik az utcára néztek. Az udvar felől a körfolyosótól üvegveranda választotta le őket. Ebből mára csak a III. emeleten maradt meg a télikertnek használt helyiség, melynek az egykori színes ablaküvegei már nincsenek meg. A függőfolyosók és a legfelső szint üvegtetejének tartóoszlopai szép csigavonalas ívet rajzolnak ma is. A lépcsőházban helyenként az eredeti terrazzo burkolat is megmaradt, valamint a folyosók ajtaján a kis virágos, osztott üveges minta a régi kilincsekkel. Az épület negyedik emeletének rejtett szintjén korábban Bajcsy-Zsilinszky Endre dolgozott műtermében

Az évek során a két ház közötti átjárót már megszüntették, nyomai sem láthatók. Ám mi, gondolatban jövő héten mégis átjutunk és elfoglaljuk szobánkat az egykori panzióban. ;)


Forrás:
Helyszínbejárás 2013.
Adalékok a Belső-Józsefváros történetéhez / Gerebics Sándor – Budapesti Városszépítő Egyesület. 1985.  



dr. Zilinszky Mihályné, Reök Ilona gyermekekkel

Reök Erzsébet és dr. Dirner Gusztáv

Bródy Sándor utca 30a és 30b

A 30a

Bejárat a kovácsoltvas kapuval

Növény fogad az udvarban



 






Körfolyosó

Kovácsoltvas tartóoszlopok


A megmaradt veranda

Kacskaringók

Elegáns minták

Kijárat a folyosókra



A hátsó lépcső









A régi kövezet

Mintha tárt karokkal várnának :)

Korlát



"Védett" növény az udvaron

3 megjegyzés:

  1. Egyszerűen gyönyörűségesek a kovácsoltvas munkák. Köszönöm a megosztást, mely segítségével láthattam ezt a belsőt.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.