2012. július 10., kedd

MTA bérpalota

Fedezd fel!

Toronyba zárt ellipszisek


Az előzőekben írt Georgia ház mellett, az Astorián álló hengeres saroképület a Magyar Tudományos Akadémia Alapítványának háza, Dr. Hültl Dezső tervei alapján 1939-ben épült. A rendezési terv kikötéseként az épületnek illeszkedni kellett a szomszédos házak tömegéhez, ami így tökéletes harmóniában is van a Georgiával. A térre ívesen kanyarodó, hátsó udvaros palota két szekciójának külön lépcsőháza, de közös bejárata van a Károly körútról.


Kapuja fölött két nőalak köszönti a látogatót, fentebb pedig a pajzsot és kelyhet tartó Minerva szobra. Belépve, tágas portásfülkén keresztül jutunk az előcsarnokba, amit magas monolit oszlopok tartanak. Az emeletre induló íves lépcsőkkel olyan a látvány, mintha egy színházba lépnénk. A falat márvány borítja, a padlón terrazzo, bár a lépcsőket már márvány mintás linóleum borítja – kivéve azt az egy pirosat, amit jó ízléssel megáldva sikerült pótolni :).


A házhoz személy- és teherlift is tartozik. Ez utóbbi már használaton kívül, emeletenként bereteszelve. Kivéve egyet! ;) Kíváncsiságom kinyitotta a nyikorgó ajtót és megcsapott a múlt dohos szaga. Félelmetes és magával ragadó volt látni a félemeleten elakadt jobb időket megélt poros fadobozt. Korábban a liftkezelő házmester a lakóknak 20 fillér ellenében, a látogatónak valamivel drágábban bocsátotta rendelkezésre a felvonót.


A ház tervrajza alapján a hátsó, udvari részben mosókonyha, vasaló- és szárítóhelyiség üzemelt. Eredetileg szintenként 3-3 lakás található. Köztük a 4 szoba-hallos típus, amihez az átlós helyzetű sarki, hatalmas ellipszis alakú szoba tartozik. A tornyos sarokrész tetőemeletét kőoszlopos korlát koronázza. Bár igen nehezen észrevehető, de a hengeres korona alatt egy-egy nőalak nézi évtizedek óta a város életét.



Forrás: 

Helyszínbejárás
Ferkai András: Pest építészete a két világháború között. - 2001





Sarkon az MTA-, mellette a Georgia bérpalota



Sarki henger ellipszis szobákkal - és évtizedes reklámokkal...

 

Műteremlakás tetőterasszal - és egy hölggyel



Minerva és a franciaerkélyek



Fogadtatás


Széles bejárat a Károly körútról


Előcsarnok félhomályban



Oszlopokkal


Lépcső

Rálátás a belső udvarra


Kerti világítás :)


Lépcsőkorlát



Fentről

Átjárás a legfelső szinten a két lépcsőház között



Zárt üvegajtó a tetőteraszra

 


Emelet liftekkel

Díszes üvegű, poros, régi teherfelvonó


Kezelési utasítás: "2. A felvonót hatósági igazolvánnyal ellátott személyek vezethetik"


Már nem megy tovább


2 megjegyzés:

  1. Két apró kiegészítés ehhez a jó cikkhez: lemaradt az átadás éve, ami 1939, és szegény Hültl Dezsőnek mindig elírjuk a nevét :) (Google pl. nem adja ki találatként)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, hogy szóltál! :) Javítottam!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.