2012. június 26., kedd

Schöpf – Merei Kórház

Tudtad?

„Betegség miatt” – zárva

A Bakáts téren a templom mögött áll egy csodaszép fehér épület. Ez az épület Márkus Géza tervezőasztalán született meg és vált valósággá az 1900-as években. A szecessziós, magyaros virágmintás, hullámos vonalú ház bejárata mellett olvasható; Schöpf-Merei Kórház. 2007-ben az utcai homlokzatának felújítása elnyerte a Helyi Építészeti Örökség nívódíját. Azóta üresen áll.

 
A kórház a XIX. században két részből állt: a Knézich utcai és a Bakáts téri tömbből. A szecessziós magas ház mellett ma is áll az alacsony málladozó sárga kórházi épület, melyet Tőry Emil tervezett. Falán Schöpf-Merei Ágost (eredetileg Schoepf-Merei) emléktáblájával. Az 1800-as évek végén közadakozásból egy 35 férőhelyes otthon jött létre beteg gyerekek gyógyítására.

 
Az 1800-as évek közepén Magyarország a homeopátia európai fellegvárának számított. 1870-ben itt nyílt meg Pest második magánalapítású homeopátiás kórháza az akkori Fő utcában – ma Knézich utca. Az intézmény fővédnöke Erzsébet királyné (Sissi) volt. Tiszteletére kapta az Elisabethinum nevet. Az ápolónői feladatokat az irgalmasrend apácái látták el.

 
1949-et követően két épületet összevonták. Pár év múlva alakult meg a Schöpf-Mérei Ágoston Koraszülő-Koraszülött Kórház. Névadója az orvostörténet címzetes rendkívüli tanáraként gyermekgyógyászati egyetemi előadásokat tartott. Ő írta az első magyar gyermekgyógyászati tankönyvet és indította el a szakma folyóiratát.

 
Forrás: 
Gönczi Ambrus -  Ferencvárosi Helytörténeti Egyesület
Schöpf-Merei Kórház Emlékoldala 
wikipedia.org/homeopátia 
mek.oszk.hu 
mno.hu 




Díszes "névtábla"



Homlokzat



Lehúzott redőnyök



A bejáratot két mókusos dísz szegélyezi




Ablakdíszek




Virágkosár



Kacskaringó



Magasan a párkány alatt


... és egyben


Háttérben a romos sárga régi kórház


Az épület dísze



Schöpf-Merei Ágost emléktáblája sajnos már alig olvasható

3 megjegyzés:

  1. Kicsit megzavarodtam, mert ezzel összevetve:
    http://szerelmembudapest.blog.hu/2013/03/17/tavaszvaras_korhazzal

    bár mintha ugyanarról az épületről lenne szó, mégis a tervező és a megnyitás éve sem stimmel. Lehet, a két tömb közül másról szól, de ez nem derül ki egyik írásból sem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, hogy szóltál! Az általam használt források alapján dolgoztam. Sajnos SzerlememBp.nél nem találtam forrást. :( Viszont most utánanéztem és az mno. 2002-es cikke szerint kiderül pontosan, hogy melyik-melyik épület volt. Javítottam is és köszönöm! http://mno.hu/migr_1834/a-bakats-teri-korhaz-772578

      Törlés
  2. Kösz, hogy utánanéztél. Az MNO írása se százas, Erdey Gyula szanatóriumalapítót Erdei Antalnak nevezi.
    Most már vágom, melyik melyik, kösz, hogy kiegészítetted!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.