2014. augusztus 19., kedd

Stílusok a Városligetben

Fedezd fel!

Vajdahunyad vára - részlet


A nyári a zsúfolt turista szezonban elkerülöm a város populáris és nevezetes helyeit, de bármennyire is szeretek elbújni a kis rejtett mellékutcákban, azért keresztezek egy-két csomópontot. Így volt ez a napokban is, amikor a Liget környékén volt dolgom.
Gondoltam, körbejárom a tavat. Megnézem a gyógyfürdőző a vadkacsákat, és odébb az enyhe vízesésen és a hídon túl, a csónakázókat. A területen a kedvenc részem a kápolna hátsó, borostyános kertje, mely évek óta elkerítve áll, s ahonnan egész érdekes látványt ad az itt a kacsáknak is bokáig érő pocsolya tavacska, benne egy pici szigettel. :)






A Mezőgazdasági Múzeum bejáratánál azonban hosszasan nézelődtem, és szoborról szoborra haladtam körbe - a teljesség igénye nélkül. Persze, az épületről hosszan lehetne mesélni, de egy pár szó után beszéljenek inkább a képek, melyek a részletekre ügyelnek! :)














Az 1896-os Ezredéves Kiállítás helyszínén az ezer év magyar történetét bemutató gyűjteményeknek helyet adó épületeket csupán ideiglenes használatra szánták. Feltétel volt azonban, hogy a régi magyaros építészei motívumok; az Árpád-házi román, az Anjouk és a Hunyadiak-kori gótikus, illetve ezt kiegészítve a jellegzetesen Habsburg barokk elemek is megjelenjenek a kiállítás építményeinek stílusában.

Igazgatósági épület a milleniumi kiállításon

Történeti vadászat, ősfoglalkozások pavilonja
Erdészeti pavilon a milleniumi kiállításon

Az eredeti tervek alapján az ideiglenes, többnyire fából alkotott létesítmények alapozás nélkül, de mégis tűzbiztosra készültek, s a kiállítás végeztével szomorúan várták lebontásukat. A Városliget Széchenyi-szigetén megvalósult épületcsoport azonban igen hamar belopta magát furcsa sokszínűségével a látogatók szívébe! Nevét a négy stílus közül, a gótikus motívumokat felvonultató Vajdahunyadon álló vár egyes részeinek eredeti másaként felépült részről kapta.


Vajdahunyad vára
A nagyszabású eseményről máig tanúskodó épület tervezési feladatát Alpár Ignác végezte, aki Neuschloss Ödön és Marcell vállalatának adta a kivitelezési munkálatokat. 1897-re a helyiségekbe a Mezőgazdasági Múzeum költözött, s úgy megszerette az épületet, hogy csak azzal a feltétellel hagyta lebontatni, ha időtálló hasonmása éled újjá. A háromkupolás főépület Mária Terézia-kori barokk külseje mögött, a múzeum igényeihez igazodva Alpár némi átalakítást végzett. Akkortájt a sajtó is nagyra méltatta, hogy a Mezőgazdasági Múzeumnak helyet adó épület 1907-es, második megnyitásakor immár hosszútávra, mégpedig kiváló magyar építőanyagokból alkotva nyithatta meg újra kapuit.
Belépő híján azonban most hagyjuk magunkat elvarázsolni a kültéri „építészeti múzeum” látványával! :)

Forrás:
Élet a régi Városligetben – Ligetfalvi György: Vajdahunyad / Kecskeméti Lapok Kft.



































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.