2014. július 24., csütörtök

MÁV jelképek a Keletiben

Fedezd fel!

Monogram és szárnyaskerék


Mások számára lehet, hogy furcsa, de engem teljesen lenyűgöz a MÁV témakör. Pedig becs’ szóra, nem álmodoztam gyerekként arról, hogy mozdonyvezető leszek - bár most szívesen kipróbálnám! ;) Talán ott kezdődött, amikor felfedeztem Rákospalotán az első MÁV-telepet. Aztán jött a többi; a Gyáli úti, a Jancsi-telep a mézeskalács házakkal, majd kigördült a vonatunk Dunakeszire is. Aztán benéztünk a meander vonalú Szent László úti társasházba, melynek alaprajza olyan hosszan kígyózik, hogy széthajtogatva lelógna a levéltár hosszú asztaláról. :)



 

Amikor a környéken jártam, nem lehetett kihagyni a Vasúttörténeti parkot sem, ahol a koromfekete régi díszes mozdonyok mellett lenyűgöztek a hatalmas hóhányók, de hosszú ideig nézegettem a mozdony-szortírozó ringlispilt is. :)



Annak ellenére, hogy a blog indulásakor már jártunk a Keleti pályaudvaron, és többek között megismertük a gőz keletkezésének szoborcsoportját, most ismét fogjuk a bőröndünket, hogy útra keljünk. Persze, tévedés lenne azt hinni, hogy feltétlenül fel is kell szállni a vonatra, hogy élményekkel térhessünk haza! ;) A téma ezúttal motívumkeresés és felfedezés lesz. Ha pedig valaki talál még újabbakat, szóljon!


A buszról a Kerepesi úton szálltam le, és újra rácsodálkoztam erre a málló romantikára. Nem lehetett szó – illetve kép – nélkül hagyni! Általában ami szép és pusztul, az még rengeteg eredeti értéket őriz! MÁV feliratot csomó érdekes helyen találtam. :) S persze, találkoztam a vasúti szárnyaskerék jellel is itt-ott. No, meg volt még közben egy halom nagy ember, aki nélkül „nem jöhetett volna létre” ez a nagyszerű produkció, ez az épület. :)



A rozsdás oszlopok tetőt tartottak régen. A kacskaringós kaspók epekedve várják, hogy valakitől a viszontlátás örömére végre virágot kapjanak. Itt-ott még megmaradtak a vasvirágok, s alattuk szépen kidomborodik a felirat: Oetl Antal Vasgyáros. Budapest. Ez minden külső oszlopon ismétlődik, egészen a csarnok végéig.



A legkedvesebb felfedezésem a kilincs volt! Minden darab, számos részletében magáért beszél. Bizony kedves, rézből készült darabok ezek és szerencsére még nagyon sok helyen megvannak! Annak ellenére, hogy van, ahol pusztán ennyi látszik belőlük: Egy nő ücsörög kalapban a Keletinél. :)



Aztán kiteljesedik a kép. Valójában, királyné ő, koronával. Mondjuk, legyen Sissi. :) Aztán jön a nehéz, díszes kilincs. Alatta pedig megfigyelhető a három betű M, Á, V egymásba fonódása. A kulcslyukat a legtöbb helyen nem takarja semmi. Ahol viszont van, ott egy kis kerek medálon a szárnyaskerék látható. Ezek azok a motívumok, melyek sok-sok helyen megjelennek még!



Sajnos, itt a korona ellen elkövetett csavaros merénylet szemtanúi lehetünk.








A Kerepesi úti oldalon a korhadt ajtók felett csonka férfialakok sorakoznak. Roppant módon hasonlítanak a Várkert Bazár egykori asszonyaira. Egy szebb korban biztos párt alkottak valahol. ;)

 




... és bent is vannak:



A fogadócsarnok két oldalán a legszélső vágányok mentén láthatók még a vasvirág foglalatos, hálós lámpák. El tudom képzelni, ahogy derengő fényük alatt, kopogós pepita cipőben, cilinderét fejébe nyomva, sétapálcáját hóna alá kapva, nehéz bőröndjével szökken egy úr az induló gőzös után! :)




A csarnok apró kockás üvegének íves vonalát virágos sorminta zárja. Alatta a két boltívet három legyezőablak keretezi. Kedvenc mintánk mindhárom ablakban megtalálható. M.Á.V. 



A Thököly út felőli oldalon, a belső oszlopokon újabb hírességgel találkozunk: Schlick-féle Vasöntöde Rt. Budapesten. Ezek az oszlopok pedig nagyon hasonlítanak a Nyugatiban láthatókhoz. Nem messze a falon üres márványtábla. Egykor kút lehetett a helyén.






A szépen felújított Lotz-teremben órákig lehet nézelődni egyébként. Olyan, mint egy „aranyos” képcsarnok. A középső, a „Vasút és Forgalom” Than Mór műve, a többi Lotz Károly alkotása. „Kereskedelem, Kohászat, Bányászat, Haladás, Jólét, Mezőgazdaság, Hídépítés és Posta". Jelképekben itt sincs hiány! :)
A festmények mellett a pilaszterek korinthoszi oszlopfőin csillogó arannyal egy-egy szárnyaskerék látható. A M.Á.V. monogramot a félköríves legyezős ablak középpontjában mind a három oldalon megtalálhatjuk.





A hosszú folyosón itt-ott előbukkan a freskók halovány múltja. A csillárok kerete még megvan. Búra már csak két helyen maradt, de kellemes derengő fényük nem tud versenyezni a lemenő nap beszűrődő éles fényével.



Aki megéhezik, az betérhet az „étterembe”. A bordó tapéta, a márványoszlopok, a műkő padló és a thonet székek eklektikus hangulatot keltenek. Kár, hogy a nyikorgó színpadon nem kelt életre az a fehér zongora. A nehéz bársony függönyök közül viszont újabb név köszön ránk; Pick Ede Szabadalom patent - felirat áll a díszes ablaknyitón. :)









Mű- és Épületlakatos, CS. és Kir. szab. Ablakszellőztető stb.

A főbejáraton át a tágas térre jutunk. Ha messziről nézzük, akkor is csodás, de most inkább a részletekre figyeltem. A kacskaringós, virágmintás kapu felett ismét jelképek. Építészet, gépészet, kohászat valamint itt is látható a szárnyaskerék, két kis zászlócskával. A mozgalmas virágmotívumok között minden ajtószárny közepén művészi formában pajzsként jelenik meg a vasúti monogram.







A négy szoboralak mögötti félköríves ablaknyílások között pedig váltakozva a szárnyaskerék és a MÁV monogram látható. Mindezek tetejébe, mint egy korona, a Keleti pályaudvar felirat alatt az ív zárókövének dísze ismétli a jelet. S ha már tekintetünket felemeltük, érdemes alaposan megnézni újra az allegorikus figurákat is! 





Most, hogy ilyen szépen összeszedtük bőröndünkbe az apró élményeket, ideje búcsúzásképpen vetni még egy pillantást utazásunk helyszínére. A hatalmas épület messziről nézve úgy hat, mint egy kastély – a szökőkúttól és a parktól ez esetben eltekintünk! :)





Forrás:
Helyszínbejárás 2014.
  

2 megjegyzés:

  1. Nem nehéz szeretni a MÁV régi alkotásait, az egykoron dúsgazdag vállalat sok igényes épületet alkotott, a legreprezentatívabb pedig természetesen a saját fejpályaudvaruk kellett legyen, vagyis a Keleti. A régi MÁV logó nekem jobban tetszik, habár aki nem tudja mit kell keresni, annak csak egy díszes motívum, nem betűösszeolvasztás. retek.

    VálaszTörlés
  2. De jó látni ezeket az apró részleteket, legközelebb megnézem élőben is! Kár, hogy hagyják pusztulni! Köszönöm!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.