2014. augusztus 29., péntek

József körút 60.

Nézz fel!

Csónak a körúton


Egy nagyon forró nyári napon, kiadós séta után már hazafelé vettem az utam, amikor a József körúti kedvenc szakaszomon sétáltam, s mint mindig, most is megálltam egy pillantással köszönteni azt az épületet, melynek fürtös hajú tritonjai - embertörzsű és halfarkú tengeristenek - egy ladikot kísérnek a főbejárat felett. Évek óta találgattam, ki lakhatott annak idején a házban; tán kereskedő volt, halász, esetleg hajóskapitány, vagy csak a vizek szerelmese?


.
.


Eljött hát az idő, hogy feltárja előttem titkát a régi épület! A kulcs ezúttal egy hölgy volt, aki készségesen beengedett és büszkén mutatta házuk szépségét. Látványosságban pedig igazán nem volt hiány, sőt! A melegséget árasztó, sárgára festett előtér habos, fehér stukkóinak gazdagságát fokozta a márványoszlopok látványa. Jobbra a lépcsősor beugrójában, kagylóformában végződő üres szoborfülkék állnak. A kőkorlátos lépcsőház piros és fekete terazzójának virágmotívumát meander minta keretezi. A homlokzat udvari részén, a kapuív felett két szobor vigyáz a házra! Az elegáns öltözetű házaspár között a címer medálban a monogram már nehezen kivehető. A rejtély fokozódik! Vajon kik lehettek ők, az örök lakók? A sárga, fehér színekben felújított lépcsőházat a keskeny körfolyosón zöld keretes ablakok és ajtók ritmusa váltja fel. Ahogy haladtam egyre feljebb, találkoztam egy mosolygós lakóval, aki kedvesen invitált. Szó, szót követett, s azt vettem észre, hogy az időutazás alatt több mint egy óra elrepült és egészen beesteledett! :)












Anélkül, hogy most elhagynánk kényelmes fotelünket, gondolatban ugorjuk át egy másik körútra, hogy bekukkantsunk abba az épületbe, amelynek telkéről történetünk főhőse indult. A Károly körút 14. külső mozaikjait és csipkés csúcsait jövet-menet megcsodálhatjuk. A ház belső szépsége is magával ragadó. A leírás alapján megtudhatjuk, hogy a most látható épület a Szevera-család tulajdonában volt. Ám őket megelőzően az 1860-as években a telken álló épületen Loser János osztozott két testvérével.

Loser János, őrmezei birtokain feltörő forrásvíz gyógyhatását kiaknázva palackozóüzemet hozott létre, és megkezdte a „Rákóczi” keserűvíz forgalmazását. Az ásványvíz kereskedése révén nagy vagyonra tett szert, mely lehetővé tette azt is, hogy 1890-re a város egyik legdrágább területén, az újonnan beépülő nagykörút egyik telkén építkezzen. Háromemeletes eklektikus bérpalotájának homlokzata gazdagon díszített. Az ablakok felett a magasban visszaköszön a bejárat felett látott bárka is. A felső párkányon végigfutó mozgalmas szobordíszek között pedig Hermész, Ámor és Fortuna is felfedezhető.


Az üzem mellett a józsefvárosi palota is látható


A századforduló körül illusztris társaság jött össze Loser János és neje, Braune Paulina bárpalotájában. Az első beköltözők között volt a gazdag földbirtokos Illyés Lajos és felesége Braun Mária. Őket követte 1892-ben Blum Antal, császári és királyi kapitány és neje, született Zeillinger Lujza (Aloisia). Haentjens Henrik magánhivatalnok 1907-ben nem csak itt, de Bécsben, a Teybergasse 10-ben is otthon volt. Técsy Sándor az Osztrák-Magyar Bank hivatalnoka, nejével, Hoffmann Irmával költözött be. Csermoch János, „mint a Loser János cég megbízottja”, - könyvelési feladatokat látott el a bérház tulajdonosnál - szintén itt fizetett a lakhatásért. Kovács József 1894-ben, „katonaügyosztályi biztos” is a házban lakott, talán éppen egy emeleten dr. Csekő Imre ügyvéddel. S aki megédesített a lakók mindennapjait, Kiss Miklós cukrász volt. :) Ünnepi süteményre pedig mindig volt ok: ifjabb Loser János 1905-ben kelt érettségi anyakönyvi kivonatában büszkén olvashatták a szülök a bejegyzett eredményt: „érett”. :)





Teltek múltak az évek, háborúk és szomorúság váltotta a felhőtlen békeidőt. Új szomszédok jöttek a régiek helyére. A ház azonban minden korszakból féltve őrzi a kis kincseit. Vendéglátóimnak köszönhetően alkalmam volt megcsodálni az eredeti intarziás parkettát, mely egy golyónyomot is őriz ’56-ból. A köves helyiségek pedig szép, hattyús és halacskás mintát mutatnak, épp olyat, amilyet a Szív utca 16. előterében is találtam. :) A díszes szellőzőnyílások és az eredeti ajtókeretek is megvannak még.








Gábor, aki 1954 óta él a házban úgy emlékszik, szigorú házmesterük volt, aki fegyelmet tartott a sok gyerek között. Lakása az udvar végében pedig sokáig megmaradt még. Mögötte egy kis helyiség mosókonyhaként funkcionált, s talán még meglehet a beépített nagy főzőüst helyének nyoma is… A cselédlépcső félemeletein a mellékhelyiségek mellett az egyik emeleten egy 10 nm-es szoba, pici lakásként is szolgált egykor, ahol a takarító lakott. A házban ma egyetlen cég sincsen. Valódi lakói vannak hát, s köztük nagyon jó a szomszédi viszony. Az idős néniket én is láttam késő délután, ráérősen beszélgetni a gangon. Az udvaron balra, a nagy fakapu mögött az egykori istállóból mára garázs lett. Hátrébb két ajtó látható, itt dolgozott régen az asztalos. A gyerekek érdeklődve kerülgették az sárga, köves udvar közepére összerakott kész bútorokat. :) Az utcafronton üzletek sora várta és csábította a járókelőket. Aranka néni, aki fénykorában híres korcsolyázó volt, trafikjában pici műanyag játékokat; katonát, kisautót és még kacsintós pénztárcát is árult. :) A régi üzletbe virágos költözött. A bejárat másik oldalán híres hentes működött. Pultjaiba mindig kiváló és friss áruk kerültek, s nem lehetett ellenállni a finom sült kolbász illatának sem!


Ma már hiába keresnénk itt hentest, trafikot, asztalost, bankárt, vagy akár a cukrászt. A gyógyító forrásvíz is elapadt és a csapból is új trend folyik. A körúti fa lombjai mögé bújt ház szivacsként gyűjti a körút zaját és a régi emlékeket. Benn az udvarban, a szoborrá formázott örök lakó, Loser házaspár, jövőre ünnepli szépséges bárpalotája fennállásának 125. évfordulóját. :)




Forrás:
Helyszínbejárás 2014.  Ezúton is köszönöm Ágnesnek és Gábornak vendégszeretetüket és a sok kedves, gyerekkori emléket, amit megosztottak velem! :)
Budapest Főváros Levéltára

urbface.com

33 megjegyzés:

  1. Ez tényleg nagyon szép! Köszönöm az élményt!
    Üdv.Zsófi

    VálaszTörlés
  2. Sipos László vagyok,( Anyja neve Szoboszlai Márta Klára) Érdeklődni szeretnék egy telefonszám iránt, amin tájékoztatást kérhetek, az eladó lakásokról. Ifj. Sipos László. +36 70 394 0074

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

      Törlés
  3. Gyönyörű, csodálatos!Maradjon ilyen sokáig!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szép, jó hogy zárják, így a vandálok nem tesznek kárt benne.

    VálaszTörlés
  5. A mi házunk hasonló, ill. ennél szebb, nagyobb udvarral, szebb folyósokkal és az opera mellett van! Nézzétek meg! Ybl ház.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. kérlek fotózd le Te is és ha tudod tedd fel a netre, nagyon szeretem ezeket a régi stilusú épületeket, amúgy a környéketeken lakom a Jókai téren:)))
      Üdv.

      Törlés
    2. Köszi az ötletet, szívesen megnézem azt is! ;) Egy pontos cím azért jól jönne, mert több Ybl is van arra :) lasdbudapestet@gmail.com

      Törlés
  6. Kedves Blogger!

    Örömömre szolgált, hogy épületünket ily nagy körültekintéssel írta le és járta körbe.

    Ám, megakadt a szemem ezen: "A házban ma egyetlen cég sincsen."
    Ez nem igaz.
    Az én cégem irodája itt üzemel az I. emeleten. Még a kapucsengőn is kint van a nevünk.
    A II. emeleten is működik egy cég.
    Az utcai frontról nyílik egy textil és ruhabolt, egy étterem, egy pillanatnyilag épp átalakítás alatt álló üzlet (ez volt a virágbolt, de rég bezárt), valamint sokáig működött itt egy lokál is, a több száz négyzetméteres ingatlan jelenleg bérbe- vagy eladó.

    Igen, egyébként a ház csodás, és a lakói is viszonylag nagy egyetértésben tervezik a ház további részeinek felújítását.

    Minden jót, és sok hasonló csodás felfedezni valót!

    Üdvözlettel,

    Nóra

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Nóra,

      ó, igen, valóban a kapucsengőt nem néztem. Ezúton is elnézést a cégektől! ;) Minden estre az pozitív, hogy míg máshol sok a panasz a cégekre, és az ügyfelekre, addig itt szerencsére ilyenről szó sincs! :)

      Vero

      Törlés
    2. Kedves Vero,

      semmi gond, csak így kerek a történet.
      Nálunk nincs nagy ügyfélforgalom, viszont tény, hogy alkalmanként a látogatókat a szomszédok igazítják útba. Nem vagyunk hangosak, az étterem is viszonylag csendes, "szagtalan", túl sok panaszunk nincs egymásra.
      Figyelni fogom a blogját, érdekel, milyen szép épületek vannak még :-)

      Szép estét!

      Törlés
  7. Nagyon szép épület , rendesen felújítva , csak a bejárat után rögtön a falon azok a borzasztó postaládák ne lennének !

    VálaszTörlés
  8. Gyönyörű épület, jó lenne, ha sok ilyen maradna az utókornak!

    VálaszTörlés
  9. A ház tényleg szép. Remélem sokáig lesz erő és szándék az egyszerűsítő modernizálás elkerülésére. Amúgy mennyi a négyzetméterenkénti közös költség?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugyanannyi, mint egy bármely más, átlagos társasházban a környéken.
      Nagyon elégedettek vagyunk a KK-vel, kiválóan kezeli az ügyeinket, így nincsenek anyagi gondjaink.

      Nóra

      Törlés
  10. Örülök, hogy ilyen szép dolgokat is olvashatok, nézhetek. Végre valami értékes dologról , s nem a bajokról szól. Bár csak a többi házat is ilyen szép állapotban tudnánk tartani. Csodás lenne Budapestünk!

    VálaszTörlés
  11. Gratulálok a ház kezelőjének és lakóinak, hogy ilyen szépen ápolják a környezetüket. Jó érzés ilyet is látni, pedig ez is a "nyócker"! Gyönyörű!

    VálaszTörlés
  12. Szemet gyönyörködtető ez az épület,a gazdag művészeti alkotásokkal,jó lenne ha ilyen szép maradna az idők végezetéig.

    VálaszTörlés
  13. Sok csodálatos ház van a környéken, kár, hogy nem mind van így felújítva. Gimnazista koromban a környéken laktam, s volt, hogy felfedező túrát/versenyt rendeztünk, amikor fel kellet ismernünk egy-egy házat, egy-egy rajta lévő emléktáblát,stb.Ez nagyon jó volt, most is kellene hasonlókat rendezni.

    VálaszTörlés
  14. Érdekes volt látni és olvasni is. Elszomorító, hogy ebbe a csodába is képesek némi antiszemitizmust keverni, esetleg egy kis pesszimizmussal fűszerezni a látottakat. Tagadhatatlanul irígy nemzet vagyunk.

    VálaszTörlés
  15. matolcsy ha meglátja meg is veszi a pénzünkből

    VálaszTörlés
  16. Gyönyörű szerintem Budapest tele van ilyen házakkal csak fel kell rá hívni a figyelmet és felújítani.

    VálaszTörlés
  17. Köszönet az épület " bejárásért".
    Budapest nyitott napjain gondolom, sokan látogatnának ide. Ilyenkor a különleges épületek nyitva vannak, sőt vezetők mondják
    el egy-egy városrész, utcák, házak történetét.
    Igazi élmény volt a Falk Miksa utca több udvara, a környéke, a Király utca, a teljes zsidó negyed, a zsinagógákkal, a Gozsdu udvar, a zsidónegyed életteli romkocsmái, új szállodái stb. Mind-mind megörökítésre vár, hiszen hivatalos megbízást ilyenekre SAJNOS, nem ad ki a "HIVATAL"...A fölösleges kormány által írt győzelmi jelentésekre, a kormányfő lakossághoz írt semmitmondó -mit? nem semmitmondó hanem hazug írásaira bezzeg vannak súlyos milliók
    De sorolnám csak az általam is látott további csodákat: .
    a Ráday utca és környéke épületeit, egy-egy megmaradt palota belső udvarát, a Kálvin tér környéki utcák, terek is felfedezésre várnak, egész a Boráros térig, a Palotanegyed, a Füvészkert és környéke stb. stb. Szóval kedves fotográfusok, uccu neki, fedezzük fel a mai Budapestet, legyen olyan összeállítás, mint
    amilyet Klösz György összeállított (Budapest Anno... Corvina l979) ...
    Köszönettel ezért az egy épületért is Sári Katalin

    VálaszTörlés
  18. Hát ez a Loser úr nem volt egy looser!
    Az a "ladik" meg mégis inkább kielbootnak látszik. De Budapest szinte minden régi háza kincset rejt - tudtátok, hogy létezik olyan városnéző körutazás, ahol pl. Budapest legszebb kandellábereit mutatják?!

    VálaszTörlés
  19. Tisztelt Vero!
    Köszönet Önnek ezért a szép cikkért és a fotókért amiket azonnal el is mentettem! Igaz, hogy 2 év telt el azóta amióta itt járt (és én most találtam erre a blogra) de még mindig ilyen, és vigyázunk rá nagyon.
    Szilvia a József körút 60. egyik büszke lakója :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszett! :)Nekem is nagy kedvencem lett ez a ház, többek között azért is, mert egyre több lakó jelentkezik a cikk kapcsán. :)

      Törlés
  20. Kedves Vero!1940-1960 között szüleimmel laktam az I. emelet 8 szám alatt.Köszönet a szép fotókért, emlékeimben ugyxanis nem tűnt ilyen szépnek a ház.Néhány észrevétel a fenti megjegyzésekhez.A szigorú házmestert, aki engem is gyakran meggátolt a focizásban az udvaron, úgy hívták, hogy Gudics Mihály, Bicskéről költözve vállalták a házmesterséget.Az asztalos neve Domokos, a hentesé pedig Flesch volt, de üzlete nem a bejáratnak a Tóthné Aranka-féle trafikkal ellentétes oldalán, hanem két üzlettel távolabb volt.A bejárattal közvetlenül szomszédos üzleteben ugyanis évtizedekig Szilágyi suszter működött.Akkoriban nagyon is szerethető volt a ház lakóival együtt.Üdvözlettel: dr.Lübeck István

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves István,
      köszönöm szépen a jelentkezést! A pontos információk és kiegészítések pedig a ház jelenlegi lakóinak is biztos újabb élményt és felfedezést jelentenek! :) A látogatások alkalmával én úgy vettem észre, hogy ez a ház azért is szerencsés, mert az évek múlásával minden lakó, akinek egykor köze volt hozzá, szereti és meglátja benne a szépséget és a régi emlékeket!

      Törlés
  21. Draga Vero! Oriasi koszonet amiert 1. eszrevetted 2. felkutattad 3.kozzetetted ennek a szamomra olyan fontos haznak a tortenetet! Itt szulettem es 6.os koromig itt eltunk a 2. emeleten a sarokban... a Bedo csalad mellett... szemben a 3.on a Rohoska testverek...es a Magyari csalad mellettunk... kesobb apamnak (mivel o volt az egyik korzeti orvos a Rigo utcaban) sikerult egy nagyobbra cserelni (mivel 5 embernek, 4 generacionak egy 2 szobas lakas az mar alig volt kibirhato... es atkoltoztunk szembe a 65-be az akkori Banyasz Mozi melletti sarokhazba. Mint gyerek, nekem ez nagy trauma volt..megszunt a korfolyoso es a villamos sinek mint egyfajta orszaghatar, veglegesen lezartak egy korszakot a gyerek-eletemben... most Kanadabol ezt latva, oriasi erot adtal a gyokereim apolasahoz es leirhatatlanul szep elmenyeket ideztel fel bennem. Ezert nagy halaval tartozom! Sajnos a Marshall tervbol kimaradtunk a szovjet elvtarsak miatt..kulonben nem omladoznanak az epuletek es nem kenyszeritettek volna 25+ evvel ezelott a benne lakokat, hogy ujitsak fel a sajat penzukon, verejtekukkel... ez van! Budapest, mi igy szeretunk Teged! Aldas mindenkinek..es koszonet...

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.