2013. november 17., vasárnap

Boldog 140. születésnapot Budapest!

Köszöntsd fel!

Budapest ajándékai 


Pest, Buda és Óbuda egyesítésének története ott kezdődött, ahol a népmesék véget érnek. Erre a legszemléletesebb alkotás éppen a város fölé magasodó Gellérthegyen látható, ahol egy őszi séta alkalmával jártunk már.

Réges-régen, éppen 140 évvel ezelőtt Buda királyfi gondolt egyet és feleségül kérte Pest királykisasszonyt. Közös életükhöz pedig hozományként mindketten felajánlották fele királyságukat. Pest a sík vidékét, Buda pedig a dimbes-dombos területét. A nagykönyvbe és az ország térképére pedig gyöngybetűkkel a „Budapest” nevet jegyezték fel. Az esküvőt 1873. november 17-re tűzték ki, nagy lakodalmat csaptak, boldogan élnek – s bizony, meg nem halnak! Ágai Adolf, aki maga is jelen volt a nagy eseményen, így fogalmazott: „Nem leszünk ezentúl sem budaiak, sem pestiek, hanem leszünk ezentúl budapestiek.”




Budapest főváros a 2. aranylakodalomra nagy ünnepséggel készült. Ennek emlékére Kiss István, 1972-re felállított szobrához látogatunk most el a Margitszigetre. A déli bekötő útszakasz végén magasodik a hatalmas kerek füves terület és színes virágágyás közepén egy érdekes dombormű. Az orsószerűen összecsavarodó palást bimbózó virágot mutat, és belseje kincseket rejt. Ám nem is olyan egyszerű kifürkészni ezeket, mert állandó gyereksereg és turisták sokasága veszi körül. Szeretik. Szerencsére. Ha türelmesen kivárjuk a sorunkat és közelebb férkőzünk a bronzszoborhoz, nem csak az emelkedő betonkorongra mászhatunk fel, hanem bebújhatunk az összecsavarodó szirmok közé is. A város történetére és lakóinak életére utaló allegorikus ábrázolások gazdag gyűjteménye tárul elénk. 
 
Emlékmű: 1974. (Forrás: Fővárosi Blog)











Rögtön a „bejárat” két oldalán egy-egy vándorbot áll. Rajta balra a művész tenyér alakban megformált kézjegye és az évszám csillog. Jobb oldalon egy göcsörtösebb bot fémveretein itt-ott pecsétek elmosódott vonalait lehet kiolvasni.


A belső macskaköves talapzat mintája a bronz szirom belsejében is feltűnik. Felfelé tekintve a kockás rácsozatot vízszintes barázdák váltják fel, melyek a város utcáit szimbolizálják. S a téma szó szerint ott hever ezeken az utcákon. 



A megjelenített tárgyak nézegetésénél és beazonosításánál figyelembe kell venni, hogy a köztéri ábrázolások akkoriban egy más korszak szabályaihoz és ideológiájához igazodtak. Azon túl, amit jelent, valójában ez is egy korlenyomat, ami éppen így tömöríti a 100 év eseményeit. 



A legbeszédesebb jel, ami a főváros képére utal, az szemben a Lánchidat ábrázoló érmékből kirakott két városrész alakzata. A közte lévő rés a Dunát szimbolizálja. A városrészek két oldalát egy-egy oroszlánfej őrzi. Látható itt a Parlament csúcsos kupolája a vörös csillaggal, háttérben a város részletével. A „Tisztelet a munkának” felirat alá azoknak a névsorát írták, akik az emlékmű megvalósításában részt vettek. Felette az egykori Szent Margit Szanatórium képe, a másik oldalon az Eötvös József Reáliskola emléklapja. 

 





Van itt börtönablak is, rácsai mögött a sötétben pislogó szemekkel, mellette ágyúk, szuronyok, sisakok és patkók sorakoznak. A felső részen, a csatatéren egy sérült mackó fekszik. Sokkarú kandeláberek tekintenek le a régi petróleumlámpára, felettük pedig a telefon és képzeletbeli csörgése ébreszt rá a fejlődésre. A Ganz-féle Villamossági Rt. is elhelyezte tábláját fogaskerekek és csavarok társaságába. A közlekedésben a hajdan látható BSzKRT táblácskákon olvasható a figyelmeztetés is: „Vigyázz, ha jön a vonat!”.  Szemben egy szép hajókormány várja az iránymutatást. Jobb oldalon a bőségszaruk által közrefogott régi címer pajzsa alá emlékkorongok kerültek. Az érdekes és különleges címerek látványa visszavezet az időbe.
 


@



 

Ha már ilyen jól bebújtunk ide, kibontogattuk és megnézegettük Budapesttel együtt az ajándékait, úgy illik, hogy mi is felköszöntsük az ünnepeltet jókívánságainkkal! :) Én azt kívánom, hogy őrizze meg emlékeiben a múltját úgy, hogy mindig képes legyen megújulni és fiatalos maradni, s kívánom, hogy egyre többen értékeljék, mindennel együtt és mindennek ellenére!

A BudapestBloggerek levelezőlista tagjainak születésnapi köszöntéseit az alábbi linkekre kattintva olvashatjátok! :) 
Boldog 140. születésnapot Budapest!

BPXV: Budapest 140: Pest és Palota határkövei
Check my Budapest: Budapest 140. Top10 legszebb épület a városban
Csak a Szépre: Száznegyven, avagy három az egyben
Fővárosi: Centenáriumi építkezések autósoknak - mi épült 1973-ban? 
Városban blog: 140 éves Budapest - Fotók a város gyermekkorából


Ti mit kívántok Budapestnek? :)



4 megjegyzés:

  1. ...mindenki ezt gondolja a masikrol...! Akkor hol is allunk? Ideje hozzaallast valtoztatni..!

    VálaszTörlés
  2. nekem nagyon tetszik, mert minden kép a békéről szól,ma forrong az egész világ

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.