2012. február 14., kedd

Gresham-palota

Nézz fel, és láss!

Királyi kilátás a lakosztályból a palotára



A mai Széchenyi tér (Roosevelt tér) egyik legszebb épülete a Gresham-palota helyéről korábban a Nákó-ház nézett a Lánchídra. A 12 000 négyzetméteres bérpalota akkor Pest legnagyobb összterületű lakóházának számított.


A mai Gresham-palota építése 1904-ben kezdődött. A londoni The Gresham biztosítótársaság budapesti székháza, Quittner Zsigmond tervei alapján a kor legmodernebb; szecessziós stílusban készült.
Az épületen neves szobrász mesterek munkái láthatók, az üvegablakokat és mozaikokat Róth Miksa, a kerámia-díszítéseket a Zsolnay-gyár készítette, míg a míves kovácsoltvas részletek Jungfer Gyula alkotásai.


Az első világháborút követően a földszinti helyiségekben kapott helyet a Gresham Kávéház, ahol művészeti társaság a Gresham-kör tartotta összejöveteleit. A második világháború és az államosítás miatt elhanyagolt palota helyreállítását végül 2004-ben fejezték be. 1987 óta Világörökség része. Jelenleg a Four Seasons Hotels Inc. üzemelteti. 


A 179 szobás hotel különlegessége a 136 m2-es királyi lakosztály és a másik két elnöki lakosztály. A királyi lakosztály egy éjszakára 4200 euróba kerül. Egy standard szoba ára 60 000 forintnál kezdődik (2010-es adat). Ez Magyarország legelőkelőbb és legdrágább szállodája.



Forrás: 


2 megjegyzés:

  1. Most itt akkor elárulom, hogy nekem a régi épület is mennyire tetszik... De persze az új is, ahogy a Lánchídról átjössz Pestre, hm, elfogadnám a királyi lakosztályt, de egy szerényebb sarokszobát is;)

    VálaszTörlés
  2. Érdemes megnézni , beengedik a látogatókat! <3

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.