2012. február 1., szerda

Saxlehner Palota

Nézz fel, és láss!

Postai küldemény: egy palack keserűvíz


Az Andrássy út 3. számú telekre 1886-ban Czigler Győző tervei alapján készült el az eklektikus palota. A ház tulajdonosa Saxlehner András, a sasadi hévízforrások tulajdonosa a Hunyadi János néven világhírűvé vált keserűvíz forgalmazója és felesége, az operaénekes Saxlehner Emma volt.
A Hunyadi keserűvizet 1862-ben fedezték fel a mai XI. kerületben. Az egyik telektulajdonos kutat ásatott, de a feltörő víz azonban keserű volt, így felajánlotta Saxlehnernek a gyógyvíz értékesítését.


A palotában a család lakosztálya, az irodák és bérlakások voltak. A lépcsőházat
Lotz Károly freskói díszítik. A festmények a gyógyvízfogyasztást és a fürdőzést népszerűsítik. A boltozaton és a harmadik emeleten a négy évszak képei láthatók. Az üvegablakok Forgó és társa cég munkáját dicsérik. A faragott famennyezet, stukkók, selyemtapéták és velencei csillárok elbűvölő látványt nyújtanak.


A házat a Saxlehner család 1938-ban eladta. Az új beköltöző az akkori Magyar Királyi Postához tartozó Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége. Helyét 1972-ben a
Postamúzeum vette át, akik nagy hangsúlyt fektettek az épület állagmegóvására.



Forrás:
hvg.hu
postamuzeum.hu
templomablakanno.blog.hu
budapestcity.org

museum.hu





















2 megjegyzés:

  1. A palota tulajdonjoga 2004-ben a VI.kerületi Önkormányzaté lett (MSZP,SZDSZ), ők eladták, de a Főügyészség a szerződést megszüntette. Jelenlegi helyzet:
    http://index.hu/belfold/budapest/2014/05/12/vadat_emeltek_az_andrassy_ut_3._ugyeben/

    VálaszTörlés
  2. Kicsit frissebb információ: https://egy.hu/zonantul/az-andrassy-ut-egyik-legszebb-hazat-gyogyvizmilliomosok-epitettek-a-saxlehner-palotarol-111056

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.