2012. február 28., kedd

Központi Vásárcsarnok

Tudtad?


A századforduló plázája


Az egészségtelen körülmények között, szabadtéren működő piacokat felváltandó épült meg eredetileg elsőnek 1896-ban a Fővám téren a Központi Vásárcsarnok, Pecz Samu tervei alapján. 10 nappal az átadás előtt tűz keletkezett. Az épületre 8 nappal ezt megelőzően kötöttek biztosítást. A tűz okára, azóta sem derült fény.

A homlokzat sárga-vörös klinkertégláinak díszét és a tetőcserepeket Zsolnay pirogránit elemek díszítik. A belső tér szerkezetét teherhordó vasbetonból készítették.


Az áruforgalom közúton, vízen, vasúton bonyolódott:
A Dunán szállított áru a rakpartról egy alagúton át került a csarnok alagsorába. Ezt ma hulladékszállításra használják. Az épület nyugati oldalának teljes hosszában, kiépített sínen érkezett a portékával megrakott vonat. A gőzmozdony füstjét, egy elvezető nyílással oldották meg.
A belső teret kocsiút osztotta két részre, ennek vésett felirata ma is látható a hátsó bejáratnál. A vásárcsarnok előtt haladó villamoshoz kapcsolt kocsikkal a nehéz csomagok házhoz szállítását könnyítették meg naponta 9-11 óra között.


A II. Világháború nagy károkat okozott a csarnokban és a 60-as években elvesztette eredeti hangulatát.  Az 1994-es felújítás után újra felcsendül minden órában Kodály Zoltán: „Én elmentem a vásárba..." dallama. A Központi Vásárcsarnok 1977 óta műemlék.Forrás:

Központi Vásárcsarnok lángokban


Vásárcsarnok metszete (jobb oldalon vasúti rakodóvágánnyal)


Központi Vásárcsarnok belső tere 1897-ben


Vasbeton tartószerkezet


Falépcső kovácsoltvas korláttal


Zsolnay pirogránit díszítés


Kőrózsák kovácsoltvas kapuval
Keresztboltozat az árkádsorban

Kovácsoltvas lámpa díszAlagút a rakpartra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése