2012. november 17., szombat

Boldog 139. születésnapot Budapest!


Tudtad? 

A város egyesítése




1873. január 9-én összeült a törvény által előírt 34 tagú bizottság, melynek feladata az egyesítéshez szükséges szervezeti változások kidolgozása és előkészítése volt. A bizottságban Pest 20, Buda 10 és Óbuda 4 képviselője foglalt helyet. […] Október 9-én lezajlott az utolsó közgyűlés is. Az eredetileg javasolt 9 helyett 10 közigazgatási kerületet alakítottak ki. Kidolgozták a törvényhatósági bizottság választási rendszerét, a főváros szervezeti szabályzatát. Szapáry belügyminiszter jóváhagyása után szeptember 25– 26-án megtarthatták az első választást Budapest törvényhatósági bizottságában. 

Az első közgyűlés a Vigadóban ült össze október 25-én. Itt először is Havas Ignác belügyminiszteri biztos megalakultnak nyilvánította Budapest törvényhatóságát. Főpolgármesternek Ráth Károlyt választottá meg. November 4-én polgármesterré Kammermayer Károlyt, 5-én alpolgármesterré Gerlóczy Károlyt és Kada Mihályt választották. November 17-én Budapest főváros tanácsa átvette az ügyeket a tevékenységüket az előző napon beszüntető városi tanácsoktól – végleg létrejött az egységes Budapest.”



Forrás: 

Budapest Krónikája – Corvina. 2007. (290. old.)



Budapest - 1873.

Budapest címere

Ráth Károly - Főpolgármester

Kammermayer Károly - Polgármester
 
Gerlóczy Károly - Alpolgármester

Kada Mihály - Alpolgármester



3 megjegyzés:

  1. Az általam ismert budapesti helytörténeti blogoszférából (beleértve magamat is :) egyedül Te emlékeztél meg november 17-ről, úgyhogy respekt!

    VálaszTörlés
  2. FB-on a Miénk a Ház is felköszöntötte a várost :) - de valóban olyan ünnep, amiről meg kell emlékezni.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.