2012. november 13., kedd

Vörösmarty Mihály szobra

Fedezd fel!

Egy koldus vagyonának értéke


Hosszú évek változásai alakították ki a mára olyan nyüzsgővé vált Vörösmarty teret, mely kezdetben még a középkori városfalon kívül esett. Az 1789-ben lebontott városfal helyének emlékét a Váci utca díszburkolatának eltérő fehér kövei jelzik. Itt kapott helyet a Gerbeaud cukrászda, melynek virágos terasza nyaranta zsúfolásig megtelik, de a karácsonyi vásár idején is élénk itt a forgalom.

Több mint 3 méter magasan a tér közepén foglal helyet kényelmes székében Szózatunk költője, Vörösmarty Mihály. A 23 tömbből készült mészkő talapzaton álló alakok carrarai márványból készültek Telcs Ede és Kallós Ede szobrászok igényes munkájaként. Az alkotáson a Szózat sorai: „Hazádnak rendületlenül légy híve, óh magyar.” olvashatók. Ennek szép allegóriájaként látható körben a társadalom minden rétegének alakja. Az úrihölgy, éneklő ifjú, csecsemőt tartó nőalak, öreg parasztember, földműves, pásztorfiú, családapa feleségével és kislányával, idős hölgy unokákkal, díszmagyar ruhás férfi, kislány virágcsokorral
szépen megférnek egymás mellett a hazaszeretet egységében.


Az alkotás története 1896-ra nyúlik vissza, amikor a szobrok közadakozásból jöttek létre. Gyűjtés indult hát Vörösmarty szobrára is, mely végül 1908-ra készült el. A társadalom lelkesedését mutatta, hogy még a kis al-dunai, Magyarországhoz tartozó török lakta szigetről, Ada-Kalehról is hozzájárultak a mű elkészítéséhez. Egy különös adomány is érkezett a bizottsághoz; Liszkai János, aki magát „Szent Antal kenyerére szorult ungvári koldusnak” nevezte, egy régi pénzt, máriás húszast küldetett. Az érmét édesanyjától örökölte, de ínséges helyzetében sem vált meg addig tőle. A szoboralapra a király, Ferenc József ötezer koronát ajánlott fel, ami azonban – nem tudni, mi okból – sosem érkezett meg.

A Szózat vésett sorai alatt – ha figyelmesen megnézzük – ma is látható egy kis fekete pont; a koldus pénze ez, mely a közadakozás megható történetét máig magán viseli.



Forrás:
Hazánk szíve Budapest – Móra Ferenc Könyvkiadó – 1968.
kozterkep.hu





Korábbi nevén Gizella tér 1902-ben, még szobor nélkül. Szemben az egykori Haas palota



Haas palota helyén parkoló a 60-as években, a fák mögött már a szoborral



Vörösmarty szobra anno


Szoborcsoport  2012-ben


Vörösmarty Mihály kényelmes karosszékben



Hazádnak rendületlenül ...


A társadalom arcai







A koldus adománya - mára már megfeketedett érme
 





5 megjegyzés:

  1. Milyen szép volt anno a tér...még a parkolós korszak előtt :D Mostanában meg zsibvásár jellege van.

    VálaszTörlés
  2. 1908-ra készült el a szobor, ezt még érdemes lenne felvésni.

    VálaszTörlés
  3. Milyen érdekesek a régi fotók. Korábban még nem láttam őket.
    Köszi, hogy megosztottad velünk, érdekes poszt.

    VálaszTörlés
  4. Bizony, érdekes a múlt és a jelen különbsége már a képek alapján is :) Palotabarát! Köszönöm a kiegészítést, bele is került már a cikkbe :)

    VálaszTörlés
  5. A Haas palotáért nagyon kár. :(
    Egyik éke lehetne a városnak.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.