2012. november 20., kedd

Városligeti Műjégpálya

Próbáld ki!

A jég hátán is megélünk


Hosszas várakozás után újra megnyitotta kapuit a városligeti korcsolyapálya. Az 1800-as évek közepén bizony még kifejezetten egészségtelennek, sőt az arisztokrácia körében illetlennek is tartották ezt a téli mókát. A helyzet változását jelentette, mikor báró Eötvös József bátran jégre küldte lányait a friss, szabad levegőre.

A Kresz Géza mentőorvosnak köszönhetően 1869-re megalakult Pesti Korcsolya Egylet, helyszínéül a városligeti tavat jelölte ki, ahol a szegényebb rétegek gyermekei csúszkáltak. Az osztálykülönbségek miatt idegenkedő arisztokrácia végre jégre merészkedett, mikor Rudolf trónörökös is megjelent az 1870-es szezonnyitón.

A fiatalság gyorsan felismerte a téli sport előnyeit. A korcsolyapálya egy újabb báli helyszínt jelentett a korábbi ismerkedési formákhoz képest, szabadabb lehetőséggel. A fiatal hölgyek kísérői vastag pokrócba burkolózva, lábuk alatt faszénparazsas edénykével, a melegedő magaslatáról próbálták több-kevesebb sikerre szemmel tartani „idegen férfiak” karjába huppanó, botladozó lányaikat. A korcsolyakiállítások, uzsonnás teadélutánok és verkliszó egyre népszerűbbé tették a jégpályát.


Kezdetben még egy fából készült halászbódé állt a tó Állatkerthez közelebb eső részén. Leégését követően Lechner Ödön keleties csarnoka valósult meg. A zenekar a csipkés tetőpavilonban húzta már az él alá valót. Az időjárás szeszélyeit kiküszöbölendő, a mesterséges jég megteremtését követően a Ligetben két jégpálya is üzemelt. Az ideiglenes Hofhauser Antal tervezte szép pavilonos, locsolt területet 1902-ig használták. Ám a növekvő igényekre szabva 1893-ra elkészült mai helyén Francsek Imre neobarokk jégcsarnoka. Az épület hosszas pusztulása után Mányi István építész irodájának rekonstrukcióját követően újra büszkék lehetünk, hiszen miénk Európa legnagyobb összefüggő szabadtéri jégpályája!
Azért ne feledjük; fő az óvatosság! Peches ember ne menjen a jégre! :)



Forrás:
Helyszínbejárás 2012. március

Explore Hungary
epiteszforum.hu
hg.hu/epiteszet

A magyar korcsolyázósport története 
ujjealigetben.blog 




Az alapító, Kresz Géza


Korcsolyázók. Háttérben a nyári halészbódé, téli melegedőként



Lechner-féle favázas, csipkés pavilon

Hofhauser-féle favázas épület

Francsek-féle neobarokk jégcsarnok

Elegáns hölgyek

                                              Képek a jelenről



 

 




 
 
 

 


 

  
 

 


 





 
 


 






1 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.