2012. november 6., kedd

Úri utca 58.

Kukkants be!

Forgách-palota a Várban


 

Ahhoz, hogy egy jól berendezett múzeum vizuális tárlatvezetésén vegyünk részt, az egyik legjobb hely a budai Vár, ahol a történelem megelevenedik egy kellemes séta alatt. A színes házikók és a macskaköves szűk sikátorok között érezhetően lelassul az idő. Itt-ott kitárt, nehéz kapuk mögött borostyánnal befutott kertek napoznak a keskenyen beszűrődő déli fényben. 

Az Úri utcában sétálva egy ház nyitva álló tölgyfa kapuja csalogat. Az egyszintes palota oszlopszegélyes bejáratának hatalmas, túldíszített kopogtatója mellett az élet nagy igazságának szimbóluma látható egy kilincs formájában. Gróf Forgách Miklós főispán egykori palotája volt ez, melyet báró Madarassy-Beck Gyula, a Magyar-Olasz Bank elnöke építtetett át Quittner Zsigmond tervei alapján az 1900-as évek elején.


Belépve az előtér sakktáblamintás kövezete, falsíkjából kiálló kis üvegfülke és fehérre mázolt, díszes vaspántos pinceajtó fogad. Az osztott üveges tolóajtón túl macskaköves belső udvar hívogatott. Az emeleten hasonló stílusban üvegezett és nyitott folyosó fut egy hengeres toronynak, amely egy szűkös csigalépcsőt rejt magában. Az udvart cserepes virágok, kiskertek és más díszek teszik hangulatossá. Visszalépve a pepita előtérbe, szépen kidolgozott, kovácsoltvas ajtó mögött egy egészen más világ tárul elénk. Itt található ugyanis az egyik központi házasságkötő terem. A márványlépcsőn futó bordó szőnyeg rézszorítói összhangban vannak a kapaszkodórudat tartó karmos rézmancsokkal.

A palota apró különlegességei és szépsége méltón járul hozzá az esküvők pompájához. Sőt; „egy itt esketett ara elégedetten jegyezte meg, hogy más, díszes házasságkötő termektől eltérően a Forgách-palotában nincs a bejáratnál szemeteskuka.”


Forrás:
Helyszínbejárás
kortarsonline.hu
flagmagazin.hu





Úri utca 58. homlokzat


Kapu


Kopogtató


Kopogtató dísze
 
Amikor a nagy hal megeszi a kis halat - kilincs


Előtér

A pince ajtaja

Üveges tolóajtó az udvar és az előtér között
 
Kilátás az udvarra

Hangulatos udvar és kovácsoltvas korlát az emeleten

Hátsó lépcső

Ajtó a csigalépcső előtt

Ez van a henger belsejében

Árnyékban

A házasságkötő terem kapuja az előtérből nyílik

Márványlépcső bordó szőnyeggel és rézszorítókkal

Karmos rézmancs tartja a kapaszkodót

Márványkorlát és díszes lámpa az előtérben

Az előtér kellemes napsütésben

Dobókockás címer a homlokzaton

Virágos, nyári hangulatban


6 megjegyzés:

  1. Nagyon szép, főleg a kapu és az ajtók tetszenek meg a pepita kő. A rézmancs meg...

    VálaszTörlés
  2. Igazán szerencsés voltál a nyitott kapuval. Micsoda finom részletek és ötletek, hogyan lehet "feldobni" a közvetlen lakókörnyezetünket.
    Nagyon tetszett a kísérőszöveg, olyan mintha egy tárlatvezetővel néztem volna meg a belteret :)

    VálaszTörlés
  3. Igen, itt szerencsére tárt kapukkal vártak :) Bizony, ez a ház - és biztos a Várban még több is - sok rejtett érdekességet tartogat. Mindig öröm ilyeneket felfedezni :)

    VálaszTörlés
  4. A bejáratnál két szentet találunk.Az egyik Nepumuki Szent János a másik Szent Jakab???

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.