2012. augusztus 7., kedd

Szent István Forrás

Kóstoltad már?

Szecska-koktél


Mint, ahogy egy korábbi epizódban már olvashattátok Zsigmondy Vilmos Artézi kútjának történetét, álljon most itt a Széchenyi fürdő egy másik gyöngyszeme. Vize nem csak pancsolásra alkalmas, hanem belsőleg is jótékony hatású.

1936-ban a gyógyfürdőhöz újabb kutat létesítettek, melynek vízhozama naponta 7000 m³  72
ºC forró víz volt. Főváros Közgyűlése, Szendy Károly polgármester javaslatára úgy határozott, hogy a forrás teljes kihasználására ivócsarnokot és egy szép szökőkutat létesít. Hamar kiderült ugyanis, hogy a víz gyomorbántalmak, vesebetegségek és légzőszervi hurutok kezelésére kiválóan alkalmas.
 

A Liget igazi színfoltja lett a szépen elkerített bronz szökőkút, kertjében színes virágokkal. A kúttal egybeépített ivócsarnokot 1939. augusztus 17-én adták át. Bejárata felett neonfelirat hirdette a Szent István Forrást a szomjazóknak. A szolid pavilon a 60-as években jellegtelen külsőt kapott. A 2002-es átépítéssel valósult meg az félköríves furcsa forma, aminek üvegtábláit római travertin kőburkolatok bontják meg a bejárat és a kiszolgálópult felől. A hely állandó vendége, Szentgyörgyi István szép, bronz lányszobra.


Tévedés azt gondolni, hogy az ivócsarnokot csak gyógyulni vágyók keresik fel! A közönség széles rétegei megfordulnak itt; van, aki gyakori vendég, de hallottam már olyan külföldi, rendszeres Sziget-látogatóról is, aki a másnapjait itt „kúrálja ki”, vagy idős nénit, aki a vasárnapi húslevest ebből a gyógyvízből készíti. S jó, ha már most számolunk vele; a hideg téli napokon, zsebünkben – mert, miért is ne?  – egy teafilterrel 25 forintból egy egészségeset teázhatunk is! :)


 

Forrás:
Budapest Enciklopédia
szoborlap.hu 



Szent István Forrás bejárata a Liget végében




Szökőkút a csarnok mögött



Az ivócsarnok háta mögött


Elkerített virágoskert


Sok virágos


Csobogó


Sziget


Tavirózsák lesznek


Gyógyvíz - csobogás



Kút a hengeres ivócsarnokkal



Ölelő formák


Íves ivócsarnok a bronzlánnyal


Átlátható



Lány


Naplemente koktél

1 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.