2012. augusztus 14., kedd

A Budai Vigadó

Fedezd fel!

Víg budaiak

 
A vigadó hallatán szinte mindenkinek a pesti Feszl-féle épület, a Redout utódja jut az eszébe – de az egy másik mese lesz! :) A ház a közművelődés igényét volt hivatott kielégíteni; hangversenyeket, táncmulatságokat és egyesületi összejöveteleket rendeztek itt. Ezt a reformkori budaiak irigykedve nézték, ezért egy budai vigadó létrehozását sürgették, amit heves vita előzött meg, mert egyesek a pesti vigadó jövedelmének csökkenésétől tartottak.


Az 1890-es években a Budai Vigadó és a Corvin tér területén katonai szertárépület, ágyútalpraktár működött. A telek megvásárlást követően nyilvános tervpályázatot írtak ki, melyet Kalina Mór és Árkay Aladár nyertek. Az épület külseje eklektikus, oszlopfői a reneszánsznak hódolnak, a belső tér pedig szecessziós. Az eredeti tervpályázaton körablakok szerepeltek, ám a megvalósulási terv négyzetes elrendezése helyett végül a körablakok valósultak meg. A homlokzaton a korabeli híres zenészek nevei olvashatóak.


A földszinten működött Bauer Ignácz kávéháza, melyben gázcsillár világította meg a díszes italpultot, a Thonet bútorokat és a biliárdasztalokat. Az épület másik szárnyában vendéglő nyílt, az emeleten rendezvény- és báltermek. Működött itt társalgó, olvasó- és játékterem, színház és könyvtár is.


A II. világháború idején a kulturális élet háttérbe szorult. A Budai Vigadó Filmszínház 1952-ben szűnt meg. A házba az Élelmiszerjegy-Központ Elosztó Hivatal költözött. A háborúk rombolásait követően az épület, - bár eredeti tervek hiányában nem korhű – de impozáns külsőt kapott a 2007-es felújításkor. 2011 óta pedig műemlék. A Budai Vigadó és az itt működő Hagyományok Háza színes, kulturális programokkal várja a látogatókat!


Veréb Jankó pécsi vicclap anekdotája:
 A táncoló hölgyek még a századvégen is gyakorta fűzővel ügyeltek alakjukra, mely ruhadarab akkorra már szélesebb körben a gúny tárgyát képezte.
     „Tánczközben
     – Nemde uram, ön is tagja a pécsi atletikai klubnak?
     – Honnan sejti ezt nagysád?
     – Nagyon erősen tud szoritani.
     – Óh bár én szoritanám; de azt tartom, hogy más atléta szoritja kegyedet.
     – Más atléta? Miféle más atléta?
     – No ne jőjjön mindjárt zavarba. A derékfűző.”

 
Forrás:
epiteszforum.hu
papiruszportal.hu
Gábriel Tibor – A Székesfőváros Budai Vigadója






Budai Vigadó a fénykorában


Kávéház és étterem



Napjainkban



Corvin tér virágokkal



Bejárat



Körablakok zeneszerzők neveivel



Díszes homlokzat



Az előcsarnokba belépve



Díszes mennyezet



Az első emelet oszlopai



Boltívek


A hátsó udvar körfolyosója



Bálozók régen



Báliruhák

5 megjegyzés:

  1. nahát, nahát, milyen jó, hogy erről írtál, bevallom, hogy fogalmam sem volt erről az épületről. Sőt, mivel ritkán járok arra, a kép alapján meg sem ismertem és le kellett gugliznom a Corvin teret:) Köszi.

    VálaszTörlés
  2. A Corvin térnek olyan különleges hangulata van, mintha egy másik, kis városka főtere lenne :) Örülök, hogy tudtam újat mutatni :) Nyitva lesznek a Kulturális Örökség Napján, biztos nagyon érdekes lesz!

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok!

    Én most találtam rá a blogra,de nagyon örülök neki!Szeretek Budapest érdekességeiről,szépségeiről olvasni!Így tovább!


    Üdv,Balázs

    VálaszTörlés
  4. Szeptember 15.-én ez az épület is kitárja kapuit: http://href.hu/x/idq0

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.