2012. augusztus 21., kedd

A Pesti Vigadó

Nézz fel, és láss!

Víg pestiek


1870-ben a Duna-parti promenádon Hangl Márkus kávéházat nyitott. Az előkelő közönség - főnemesség, miniszterek, tőzsdések - dézsákba ültetett citromfák alatt frissülhetett fel a folyóparton. 1833-ra készül el Pollack Mihály klasszicista Vigadója. 1848-ban az első képviselőház is itt tartotta üléseit, ám az épületet a budai Várból Hentzi tábornok ágyúzápora szinte megsemmisítette.

A klasszicista Redoute helyén épült Feszl Frigyes, a nemzeti romantika művészének Vigadója. „A dísz és fényben páratlan Redoute termek vasárnap, 1865-ik év január 15-én nagy fényes és nyilvános tánczvigalommal fognak megnyittatni.” A Pesti Vigadó termeiben bálokat, ünnepi fogadásokat és komolyzenei előadásokat szerveztek, ahol az idősebb Johann Strauss és Liszt Ferenc is szórakoztatta a közönséget.


A főbejárattól széles lépcső vezetett az emeletre, a folyosóról pedig három, oszlopos nagyterem következett, melynek famennyezetét dús aranyozás borította. Az egész belsőnek keleties, meseszerű hangulata volt. A homlokzati szoborfejek között láthatók pl. Mátyás király, Hunyadi János, Széchenyi István is. Az oszlopokon szereplő nőalakos csoportok a tánc és zene témáját jelenítik meg, míg a hat szobor a zene ősi hangszereit mutatja be.


Vannak olyan épületek, amikről mindenki tudatában az él, hogy „ó, igen, az tényleg szép”! Az ilyen esztétikai élmények már belénk ivódtak, de érdemes ezt a megporosodott tudatot néha letörölgetni, újra kifényesíteni. :)



Forrás:
Budapest Enciklopédia – Corvina Kiadó, 1970
Erki Edit: Pest-Budától Budapestig – Officina ’96
szoborlap.hu





Pollack Mihály klasszicista vigadója



Feszl vigadója az 1880-as években




Duna korzó hangulata az 1900-as években



Szépen felújított Vigadó a rendezett parkkal



Homlokzat az óriási, osztott ablakokkal




Csipkés ablakdíszek


Kőfaragás

 
Szobrok, kezükben régi hangszerekkel


Táncoló nőalakok az oszlopokon


Szoborfejek


Erkély


Kőcsipkés részletgazdagság


Sokszög az erkély alatt


Oszlopfő


A nyolcszögű oszlop aprólékos díszítése





Egy béka a Vigadó előtt :)

3 megjegyzés:

  1. Elnézést, de van egy kis zavar a Vigadó térrel kapcsolatban: ha a Hanglit 1870-ben nyitották, akkor a helyén 1833-ban nem épülhetett fel a Redoute... A kioszk a mai díszkút helyén állt egészen a második világháború végéig, mikor egy szovjeteknek ajánlott emlékművet emeltek a helyére. Tehát a Hangli és a Redoute ill. a Hangli és a Vigadó egymás mellett működtek, nem volt egyik sem a másik helyén.

    Hangl Márk (mások szerint Hangl Mór/ic/) vezetékneve i képző nélküli íródott, a kioszkot nevezték el róla, így lett Hangli (bár ez átírási kérdés, de a jóember eredetileg osztrák származású volt és ha jól tudom Deák Ferenc inasaként gyűjtötte össze a vagyonát a szálló előtti kávéház megnyitásához).

    Egyébként nagyon jó blog, gratulálok hozzá. RSS-olvasóba nehéz betenni, mert csak a hozzászólásokhoz találtam atom-linket, erre esetleg érdemes lenne ránézni...

    VálaszTörlés
  2. December: Igen, a Hangli és a Vigadó egyidőben álltak a téren – javítottam, köszönöm! Bár a Vigadó téri kioszkot csak ideiglenesen engedélyezték, mégis 70 évig fennállt. Antikváriumban találkoztam olyan képpel, ami egy időben ábrázolta a Redoutot, előtte a kioszkkal és az előtt a mai díszkúttal, amit 1896-ban állítottak fel – aztán ideiglenesen eltávolították. Hangl az Angol királynő szállóban szobapincérkedett Deáknak. Állítólag ez volt az egyetlen protekció, amit adott, mert a kávés-engedély akkoriban igen nehezen megszerezhető volt. :)
    Köszönöm! RSS és Facebook opció is hamarosan beállításra kerül.

    VálaszTörlés
  3. Jók a képek, kár hogy nem tudtál belógni;)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.