2012. március 6., kedd

Várkert Kioszk

Tudtad?

Szivattyúházból kaszinó



A Duna-part budai oldalán, a Lánchíd és az Erzsébet híd közötti szakaszon a Várkert Bazár lezárásaként látható az Ybl Miklós tervei alapján megépült Várkert Kioszk.
  
Az eklektikus épület a királyi palota vízellátásának gépházaként funkcionált. A víz a Dunából egy ciszternarendszerbe ömlött, ahol kavicsréteg szűrte meg. A tiszta vizet két szivattyú segítségével juttatták fel a Várba. Pár éve, csatornaépítés során találták meg a majd’ száz éve érintetlen, hat teremből álló - max. 10x15 m alapterületű, 4 m belmagasságú - ciszternarendszert, ahol másfél méteres kavicsréteg volt. Az épülettől északra a folyó felé egy vízgyűjtő alagút húzódik, amelynek valamennyi teremmel kapcsolata van.


A kioszk loggiás bejáratánál kávéház volt. A déli részen korábban a boltíves terem, a vízmű géptermének adott otthont, mely felett a gépész lakása volt. A gőzkazánok kéményét a középen emelkedő tornyos építmény ölelve rejti magába.
Az 1881-től megépült új vízmű felváltotta a régi szivattyúház működését, így azt kávéházzá, majd Zenepavilonná alakították. Buda ostroma alatt komoly sérüléseket szenvedett. A hosszú pusztulás az 1992-es rekonstrukcióval ért véget. A Várkert Kaszinó 2007-ig működött benne, ma üresen áll. 



Forrás: 


Hosszú utca_Duna-part_Várkert Kioszk


Sgraffito







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.