Tudtad?
Mignontól a Konyakmeggyig
Kugler Henrik 1858-ban alapította meg cukrászatát
a mai József nádor-téren, ahol Pesten először itt lehetett az üzlet előtti asztaloknál fogyasztani a fagylaltot!
1870-ben a Gizella térre - Vörösmarty tér - költözött a cukrászda, az akkori
város közepébe.
Nevéhez
fűződik a mignon meghonosítása, amit
a pestiek sokáig kuglernek hívtak. Az aprócska sütemény piskótából,
krém töltelékkel, kocka vagy kupola alakban készült, és elsőként
itt; kis papírtálcákra helyezték.
Kugler,
párizsi tartózkodása során ismerte meg Gerbeaud
Emilt – akinek utóda nem lévén, átadta az üzletet. A genfi születésű
cukrászzseni Magyarországra költözött, és Kuglerrel együtt a Gizella téren üzemeltették kávéházukat. Az alagsorban csokoládégyár is működött.
Gerbeaud
lelkes kísérletezésének köszönhető a csokoládéval bevont drazsé, a macskanyelv és a konyakmeggy. A cukrász saját tervezésű,
jellegzetes, művészi dobozokban
árusította változatos termékeit.
A cukrászda
a mai hangulatát az 1910-es felújítás során kapta; a nemes faanyagok, a márvány asztalok (az eredetit Gerbeaud hozatta
a párizsi világkiállításról), a díszes üvegcsillárok a stukkók
a régmúlt pompáját idézik a látogatók számára.
Jó
étvágyat!
Forrás:
|
Kugler Henrik cukrászata a József nádor téren |
|
Az épület később a csődbe ment Postabank Rt. háza lett |
|
Gerbeaud Emil és felesége |
|
Korabeli cukrász eszközök |
|
Díszdoboz |
|
Gerbeaud a márványasztalokkal |
|
|
Díszes kiszolgálópult |
Gyulán, a 100 éves cukrászda is ehhez hasonló stílusú, hangulatú.Varázslatos, mesebeli :-)
VálaszTörlésEredetileg a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank székházának épült.
VálaszTörlésAzt nem is tudtam, hogy a cukrászda először itt fogadta a vendégeket. Ilyen patinás történelmi előzmények tükrében még inkább figyelni kellene az épületek állapotára. Remek a kiegészítő fotósorozat!
VálaszTörlés