2012. január 19., csütörtök

Párizsi udvar

Nézz fel, és láss!


Párizsi udvar


A Ferenciek tere és a Petőfi Sándor utca saroktelkére, 1817-ben Pollack Mihály tervei szerint épült a Brudern-bazár, aminek többek között az volt a nevezetessége, hogy fedett átjáróház volt. Ez az átjáró az akkori Kígyó és a Koronaherceg utcát összekötő, párizsi mintájú fedett utca volt, amelyről "Párizsi-háznak", "Párizsi-udvarnak" is nevezték az épületet.

A Brudern-házat 1908-ban lebontották. Schmahl Henrik tervei szerint épült végül fel 1911-re a - ma szintén Párizsi udvar néven híressé vált - Belvárosi Takarékpénztár palotája.1959 után az IBUSZ vette birtokba az üresen maradt pénzintézet helyiségeit. A késő eklektikus stílusú ötemeletes épület földszintjén foglal helyet a híres Jégbüfé. Az állófogyasztású cukrászda 1952-ben nyitotta meg kapuit az édesre vágyók számára.

Az épület homlokzatát Zsolnay, zománcozott tégla és majolika elemek burkolják vörös színben. Máig a város egyetlen ilyen épülete, pusztán ezért is különleges! Az épület tompaszögű sarkát kőcsipkés toronypár hangsúlyozza. Az 1959-es helyreállítás óta a passzázs üveg borította teteje már nem kap természetes fényt sajnos ezért ilyen sötét az egyébként minden részletében gyönyörű átjáró.

A Ferenciek tere felé járva érdemes alaposabban szemügyre venni az épületet kívül, belül!  


Forrás: 



Brudern üzletház


Párizsi udvar sarok kép


Párizsi udvar főhomlokzata


Párizsi udvar bejárati rácsok


Párizsi udvar belső tere






Párizsi udvar elhagyatott lépcsőház


Párizsi udvar Róth Miksa féle üvegablak és kupola
2014-es épületlátogatás








5 megjegyzés:

  1. Többek között: a kupola felülnézetből.
    http://www.flickr.com/photos/honeyreal/2239249390/

    VálaszTörlés
  2. Szia!v
    És azt megtudnád mondani, hogy belülre, hol lehet bejutni?

    VálaszTörlés
  3. Évekkel korábban még volt rá lehetőség, mint bármelyik lakóházba, de most már csak szervezett séták alkalmával látogatható.

    VálaszTörlés
  4. talán májusban újra indul Maczó Balázsék belvárosi sétája, érdemes figyelni a Mién a ház vagy az Orczy Kultúrkert Egyesület facés oldalát!!

    VálaszTörlés
  5. Szívesen részt vennék egy belső sétán.....

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.