2016. május 12., csütörtök

Távolba-látó rovat

Fedezd fel!

Kirándulás a Szlovák határ mentén


Már többször tettünk kiruccanást Budapestről, ám ez alkalommal nem csak a város, de az ország határát is elhagyjuk. Tavasz végén már összecsomagolt a városi előkelőség és leutaztak vidéki vadászkastélyaikba, birtokaikra. Ezúttal itt látogatjuk meg mi is őket, és merészkedünk hozzájuk kicsit közelebb! :)
Rengeteg szép városkába botlok itt-ott. Csodaszép épületekbe, parkokba. A kastélyok és a várak mindig nagy kedvenceim voltak! Kár lenne betenni a fiók mélyére ezeket a képeket, így virtuális kirándulásra invitálok mindenkit! :) Sokszor nem is annyira a hely mélyebb története, sokkal inkább az első benyomás, a hangulat és a látvány az, ami megfogja az embert…


Noszvaj – De la Motte-kastély parkja

"A noszvaji De la Motte-kastélyt és melléképületét copf stílusban építette 1774 és 1778 között Povolny János. Ma szállodaként működik, néhány terme múzeumként látogatható. A kastélyparkban növénykülönlegességek is találhatók. A kovácsoltvas kapu oszlopain az Almássyak címerét tartó unikornis áll."



















Betlér – Andrássy-kastély

"A kastélyt Andrássy István építette a 18. század elején egy korábbi erődített kastély alapjainak felhasználásával, melyet még a Bebek-család épített a 15. század közepén. A négy sarokbástyával megerősített építmény jelenlegi formáját a 18. század végi átalakításkor nyerte el. Az épület átvészelte a későbbi háborúkat, eredeti berendezését ma is megtekinthetik a látogatók. A kastély műemléki felújítása 1994-ben fejeződött be, melynek eredményeként Európa Nostra díjban részesült.

A kastélyhoz tartozik egy közel 80 hektáros park. Az épület egy gyönyörű angolpark közepén áll, mely folyamatosan megy át erdőbe. A park jelenlegi arculata Bergmann József parképítész munkáját tükrözi. A parkban sétálva különböző romantikus épületekkel, mű-barlanggal, vízeséssel, tavakkal, szökőkutakkal, szobrokkal találkozhatunk." 



















Görgő – Csáky-kastély

"A 16. században emeletes, reneszánsz stílusú kő udvarház épült itt, melyet Görgey Benedek 1583-ban megerősített. A 19. század második felében a Görgeyek maradék birtokát a Csákyak vették meg. Csáky Viktor vélhetőleg e korábbi kastély helyén, annak valamilyen mértékű felhasználásával eklektikus stílusban új kastélyt épített. Az 1887-ben emelt, szimmetrikus szerkesztésű, 2 ill. 3 szintes, téglalap alaprajzú kastély kialakításánál, tömegalakításánál és díszítésénél zömmel neobarokk elemeket használtak fel." 





"A Csáky család 1944-ig birtokolhatta az épületet. A második csehszlovák köztársaság idején államosították a kastélyt és különféle gyermekintézményeket, először árvaházat, majd iskolát működtettek benne. Ma egyre romló állapotban van." 























Kassa

"Kassa (szlovákul: Košice, németül: Kaschau) Szlovákia második legnagyobb városa, az egykori Abaúj-Torna vármegye székhelye. Nevét puszta személynévből, valószínűleg a Kasa vagy valamely Ka- kezdetű személynévből kapta. A szlovák Košice (= Kosáék) párhuzamos szlovák névadás eredménye. Főbb látnivalók: a Fő utca, a Szent Mihály-kápolna, az Orbán-torony, a városi színház épülete, a Szent Erzsébet-dóm, a zenélő szökőkút a harangjátékkal, a Kelet-Szlovákiai Múzeum stb." 

















... és a várak:

Torna vára




Boldogkő vára


 



Krasznahorka vára








Szepes vára


1 megjegyzés:

  1. Köszönet a képek adta élményért!
    Gyönyörűek lehettek virágkorukban.
    És jó,hogy legalább igy,képeeken láthatjuk,mindenhová ,sajnos ,nem tud elmenni az ember,aztán meg már csak a képek nézegetése marad,de azért is köszönet.
    Irén

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.