2013. október 8., kedd

Graphisoft Park

Fedezd fel!

Szobrok az ősz harmóniájában


Szép őszi időnk van, igaz a vénasszonyok nyara nem sokat adott még magából, de
mindig jó egy kellemes séta a szabadban. Múlt héten az Óbudai Gázgyár területén barangoltunk és megnéztük azokat az épületeket melyek a jelen köntösébe öltöztetve idézik a múltat. Bőven találunk még itt látnivalót, ezért teszünk egy sétát a Graphisoft Parkban. A gázgyár egykori területén a lebontott berendezések és épületek helyén új cégek modern irodaházai kaptak helyet. Megjelenésük, kialakításuk harmóniában van a nagy parkos területtel. Így ősszel még élénkebb képet ad az épületek színes, üvegbetétes homlokzata és az őszbehajló falevelek látványa.A Gázgyár utca felől érkezve, egy helyi makettszerű térképet nézegetve tudtam meg, hogy van itt egy tavacska is, melyet egy érdekes vízesés táplál. A tavirózsák levelei között pedig sok cikázó hal csillant meg az őszi fényben. Egy kis hídon át egy dombhoz jutunk, ahonnan egész kellemes kilátás nyílik a kanyargós utakkal és bokrokkal rendezett szép területre. Az egyik kedvencem a „közönséges akácfa”, melynek ez az érdekes bordó, bársonyos virága már akkor feltűnt, amikor nyáron a Japánkertekben jártam. Színes levelei feldobják a környezetet.
A tó mellett egy népszerű szoborcsoport, a Sakkozók láthatók. Ezt már többször nézegettem Köztérképen is, és örültem, hogy végre élőben is megnézhetem, hogy alakul a játék a két alak között. :) A bábukat karikatúra figurák alkotják, és van köztük olyan is, melyek már lepottyantak a kockás tábláról, és a sárga kavicsok között landolt. Szerintem, pár éven belül ők lesznek a legfényesebb bábuk, mert akarva-akaratlanul mindenki lehajol felvenni, de hát… ők már kiestek a játékból. A padokkal szemben a vízbe lépcsők vezetnek. Sokáig nézegettem a bronzból készült szobrot, melyet nem sikerült maradéktalanul megfejtenem. A medence széléhez erősített, kagylókból és érmékkel díszített talapzatból, hosszú rúdon egy sellőszerű haltest vágyakozik a víz után. A rúd végén egy kulcs is van, mint egy felhúzható játékon. A hal testét a forgalomból kivont fillérek valamint egy-, és kétforintosok díszítik, melyek pikkelyként szolgálnak. Az arc a hosszú hajjal hasonló vonásokat mutat, mint a sakkbábuk. 


Egy másik kedvenc szobrom, ami nincs messze innen, Steve Jobsnak, az Apple elnökének, - akit a számítástechnika egyik úttörőjének tartanak - állít emléket. Azért tetszik ez a szobor, mert egy nem hétköznapi embert ábrázol, egy sima hétköznapon. A testtartása lendületes, a tekintete pedig, egy gondolataira koncentráló arcot mutat, aki örömét leli abban, amit csinál. :) Azt hirdeti tábláján, hogy „Csak úgy alkothatsz nagy dolgokat, ha szereted, amit csinálsz…” Ezt pedig követendő példaként meg is kell fogadnunk. 


Okos gondolatokkal feltöltődve, érdemes kisétálni a Duna partjára is. Messziről egy nagy C betűforma hívogat, hogy megfejtsük titkát. De nem olyan egyszerű ez, mint látszik! Amikor alaposabban megnéztem a talapzata jobban megfogott, mert égetett téglából készült, amit a házak miatt, megszerettem és megszoktam. Az is tetszett, hogy a klinker felirat is jól olvasható. No, de maga az alkotás, szintén fejtörés volt. Először arra gondoltam, hogy ez egy egyedi értelmezésű Hold lehet, olyannak formázva, mint amilyen talán a valóságban, felszínének formája lehet. Ez viszont sehogy nem passzolt a környezettel. Néha bánom, hogy nincs feltüntetve az alkotás és alkotó neve a szobrok mellett. Néha pedig kifejezetten szórakoztató. Ha ott lett volna, lehet, nem néztem volna meg ilyen alaposan, és találgatom, mi lehet ez valójában. :)Fedezzétek fel ezt a parkot ebben a szép őszi időben, és nézzétek meg a többi alkotást is! Ha pedig szeretnétek tudni előre, mivel fogtok találkozni, használjátok a Köz-tér-képet! :)


Forrás:
kozterkep.hu
Steve_Jobs_wikipedia

1 megjegyzés:

  1. Igazán élmény lehet ilyen környezetben dolgozni. Gyönyörű park és igazad van most ősszel egészen káprázatos színekkel örvendezteti meg a látogatóit. Nagyon szép fotósorozattal csinálsz kedvet az olvasóidnak :)
    Kellemes hétvégét kívánok!

    VálaszTörlés