2013. október 8., kedd

Graphisoft Park

Fedezd fel!

Szobrok az ősz harmóniájában


Szép őszi időnk van, igaz a vénasszonyok nyara nem sokat adott még magából, de
mindig jó egy kellemes séta a szabadban. Múlt héten az Óbudai Gázgyár területén barangoltunk és megnéztük azokat az épületeket melyek a jelen köntösébe öltöztetve idézik a múltat. Bőven találunk még itt látnivalót, ezért teszünk egy sétát a Graphisoft Parkban. A gázgyár egykori területén a lebontott berendezések és épületek helyén új cégek modern irodaházai kaptak helyet. Megjelenésük, kialakításuk harmóniában van a nagy parkos területtel. Így ősszel még élénkebb képet ad az épületek színes, üvegbetétes homlokzata és az őszbehajló falevelek látványa.



A Gázgyár utca felől érkezve, egy helyi makettszerű térképet nézegetve tudtam meg, hogy van itt egy tavacska is, melyet egy érdekes vízesés táplál. A tavirózsák levelei között pedig sok cikázó hal csillant meg az őszi fényben. Egy kis hídon át egy dombhoz jutunk, ahonnan egész kellemes kilátás nyílik a kanyargós utakkal és bokrokkal rendezett szép területre. Az egyik kedvencem a „közönséges akácfa”, melynek ez az érdekes bordó, bársonyos virága már akkor feltűnt, amikor nyáron a Japánkertekben jártam. Színes levelei feldobják a környezetet.








A tó mellett egy népszerű szoborcsoport, a Sakkozók láthatók. Ezt már többször nézegettem Köztérképen is, és örültem, hogy végre élőben is megnézhetem, hogy alakul a játék a két alak között. :) A bábukat karikatúra figurák alkotják, és van köztük olyan is, melyek már lepottyantak a kockás tábláról, és a sárga kavicsok között landolt. Szerintem, pár éven belül ők lesznek a legfényesebb bábuk, mert akarva-akaratlanul mindenki lehajol felvenni, de hát… ők már kiestek a játékból. 



A padokkal szemben a vízbe lépcsők vezetnek. Sokáig nézegettem a bronzból készült szobrot, melyet nem sikerült maradéktalanul megfejtenem. A medence széléhez erősített, kagylókból és érmékkel díszített talapzatból, hosszú rúdon egy sellőszerű haltest vágyakozik a víz után. A rúd végén egy kulcs is van, mint egy felhúzható játékon. A hal testét a forgalomból kivont fillérek valamint egy-, és kétforintosok díszítik, melyek pikkelyként szolgálnak. Az arc a hosszú hajjal hasonló vonásokat mutat, mint a sakkbábuk. 


Egy másik kedvenc szobrom, ami nincs messze innen, Steve Jobsnak, az Apple elnökének, - akit a számítástechnika egyik úttörőjének tartanak - állít emléket. Azért tetszik ez a szobor, mert egy nem hétköznapi embert ábrázol, egy sima hétköznapon. A testtartása lendületes, a tekintete pedig, egy gondolataira koncentráló arcot mutat, aki örömét leli abban, amit csinál. :) Azt hirdeti tábláján, hogy „Csak úgy alkothatsz nagy dolgokat, ha szereted, amit csinálsz…” Ezt pedig követendő példaként meg is kell fogadnunk. 


Okos gondolatokkal feltöltődve, érdemes kisétálni a Duna partjára is. Messziről egy nagy C betűforma hívogat, hogy megfejtsük titkát. De nem olyan egyszerű ez, mint látszik! Amikor alaposabban megnéztem a talapzata jobban megfogott, mert égetett téglából készült, amit a házak miatt, megszerettem és megszoktam. Az is tetszett, hogy a klinker felirat is jól olvasható. No, de maga az alkotás, szintén fejtörés volt. Először arra gondoltam, hogy ez egy egyedi értelmezésű Hold lehet, olyannak formázva, mint amilyen talán a valóságban, felszínének formája lehet. Ez viszont sehogy nem passzolt a környezettel. Néha bánom, hogy nincs feltüntetve az alkotás és alkotó neve a szobrok mellett. Néha pedig kifejezetten szórakoztató. Ha ott lett volna, lehet, nem néztem volna meg ilyen alaposan, és találgatom, mi lehet ez valójában. :)



Fedezzétek fel ezt a parkot ebben a szép őszi időben, és nézzétek meg a többi alkotást is! Ha pedig szeretnétek tudni előre, mivel fogtok találkozni, használjátok a Köz-tér-képet! :)


Forrás:
kozterkep.hu
Steve_Jobs_wikipedia

1 megjegyzés:

  1. Igazán élmény lehet ilyen környezetben dolgozni. Gyönyörű park és igazad van most ősszel egészen káprázatos színekkel örvendezteti meg a látogatóit. Nagyon szép fotósorozattal csinálsz kedvet az olvasóidnak :)
    Kellemes hétvégét kívánok!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.