2014. október 24., péntek

Ez itt a reklám helye!

Tudtad?

Apróhirdetések


Újbuda egyik igen reprezentatív épületéről terveztem írni. A jegyzetekben végignéztem, ilyen remek munkákról tanúskodik az épület, s mennyi kiváló és nagynevű mesterember dolgozott azon, hogy a mai napig ilyen csodás látványt nyújthasson. Azt is mondhatnám, egy állatorvosi ló, hiszen a századforduló építőiparából ismert legnevesebb mesterek neve fémjelzi a munkát.

Róth Miksa, Jungfer Gyula, Oetl Antal, Pick Ede, Walla József stb. neve sokaknak ismerős már. :) Egy ház felépítésekor a tervező a megrendelő igényeihez igazodva álmodja meg, milyen divatos és színvonalas elemek kerüljenek beépítésre, s a gyakran foglalkoztatott szakemberek referenciái önmagukért beszéltek.

Elnézegetve a sok-sok reklámot, jó volt belemerülni - mert bele lehet! - ezekbe az ízesen szövegezett, cirkalmányosan illusztrált, mégis letisztult és szép hirdetésekbe. Megfogalmazásuk itt-ott különösen érdekes! Vannak egyszerűbb formák is, de többnyire a sorok között máig érezhető az a hit és elszántság, mely hivatásukat tükrözi! A császári és királyi udvari szállító cím sem volt ritka, mint, ahogy ennek megfelelően az sem, hogy németül és magyarul is készültek táblák.

(Az apró betűs részeknél érdemes a képre kattintani a nagyobb méretért!)

Életöröm! Ez a legolcsóbb. :)

Szerintem, nem ez volt a tömegek kedvenc olvasmánya... Kettő az egyben. A több mosás után is színtartó acéltámlás szék, "modern, mint a holnapi nap!" :)

 Takarítás fillérekért :)
Jungfer Gyula bizonyára nagyobb hangsúlyt fektetett az elkészített munkáira, mint a hirdetések pompás küllemére. :)
Válogatott csillárraktár. :)


Róth Miksa, a későbbi császári és királyi üvegfestő és mozaikműves, üvegfestészeti műterme az 1883-as évben alapíttatott, a mai VIII. kerület Bacsó Béla utca 3-ban. 

Pick Ede "feltűnést keltő új szabadalmával" már a Keletiben is találkoztunk ;)


Sokoldalú. Első ránézésre a jobb felső sarkot tojástartóknak néztem. ;) Azért jó tudni, hogy a Fém- és Lámpaárugyárba kell menni kádért. De vigyázat, mert "Cipőt a cipőboltból!" érdemes beszerezni. :)
Ha már fürdőszoba... Remek lehet egy szép "felirati betűkkel" jelzett mellékhelyiség, divatos "W.C. ülésdeszkával", esetleg beépített hangszóróval. :)

Oetl Antal "VIII. meghosszabbított Dohány-útcából" ajánlja magát, de a németajkú kuncsaftokat a hetedik meghosszabbított Dohány utcából szolgálja ki. Lám, milyen jót tett az utcának a toldás, így két kerületen is átível ;)
"Természetben látható kőutánzat."


A Gresham-palota lélegzetelállító ill. légzéselzáró ajtói és ablakai :)

Házak, kerékpárok és "házitelefonok" szakszerű bevezetése valamint "jókarbantartása".  Leleményes "menyezetszobrász homorlatok és ajtófeltétek" kivitelezését akár rajz szerint is elkészíti. 


"Ragacsnélküli" felülvilágító, vagy szükség szerint légoltalmi óvóhely...

... vagy inkább egy pezsgőfürdő a Gellértben :)


Lehúzhatja a redőnyt, akinek még nincs kályhája ebben a zord időben...

Szökőkút, kerti szobor és "minden szinü" kályha az Andrássy útról.


A „film” főszereplőit most már megismertük Déry Attila gyűjteményéből! Ne menjetek messzire, reklám után visszajövünk! ;)

Forrás:
Az összes kép forrása: Déry Attila: A magyar építőipar 1947 előtti reklámjai


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése