2014. február 26., szerda

Hotel Palazzo Zichy

Nézz fel!

Lőrinc pap tér 2.


Korábban már jártunk a Lőrinc pap téren, pontosabban a Krúdy Gyula utca 11-ben, ami meglehetősen rossz állapota ellenére is csodálatos hangulatot teremt! Most a tér másik oldalának sarki épületét vesszük szemügyre, mely elegáns megjelenésével óriási kontrasztot és egyben szép példát is mutat.

Az egykori József utca 33. telkét 1873-ban Kubinyi Miklós vette meg. A földbirtokos, aki többek között táblabíró, jogász, régész is volt, pesti tanulmányit követően Árvára került. 1865-ben alügyészi állást kapott, majd ’75-től Zichy Edmund árvai családi birtokának jogigazgatója lett. Pesti telkét pedig 1896-ban Zichy Nándor, a kor egyik legnagyobb katolikus politikusa vette meg feleségének, Zichy Líviának. Havel Lipótot és Hofhauser Antalt érte a megtiszteltetést, hogy számukra egy neobarokk palotát tervezzen. A kétemeletes ház építésére az engedélyt az FKT, Podmaniczky aláírásával megadta. Az azonban, - mint ahogy a Krúdy 11. esetében is - fontos momentum volt, hogy homlokzatnyerés címén jelentős büntetés megfizetésére kötelezték a tulajdonosokat. Ennek okául a József- és a Mária utcák utólagos szélesítése szolgált. 

A gondos tervek alapján az úri bejáró a tér felől esett, a lovaskocsik számára, pedig a mai Krúdy utcából volt a bejárás. Benn az udvari részen istálló, szénapadlás, gazdasági hivatal volt, a felsőbb hat emeleten pedig a kiszolgáló személyzet kapott helyet. Az úri lakrész itt is, mint általában a belvárosi palotákban az utcai frontra nézett az első és a második emeleten. Vendégsereg is gyakran érkezett, s mivel a grófné Sissi palotahölgye volt, a királyi pár gyakran megfordult a Mágnásfertályon.

A gróf szobrát Orbán Antal formálta meg 1930-ban, melyet 1949-ben eltüntettek. Ma szerencsére újra látható a Lőrinc pap téren. Zichy Nándor gróf mélyen vallásos elhivatottsága a palotával szemközti Jézus Szíve Templom felépíttetésében is jelentős anyagi segítséget jelentett. A templom 1909. áprilisi felszentelésére összegyűlt az előkelőség. A Zichy házaspár mellett, Wenckheim Krisztina grófnő, Csáky Lujza grófnő, gróf Dessewffy Arisztidné, és többek között Barkóczy Ilona bárónő, mint a templom építésének egyik legfőbb támogatója is megjelent.

A palotába 1914-től a Budapesti cím- és lakásjegyzék dokumentumai alapján új lakó érkezett gróf Dessewffy Emil személyében. 1928-tól pedig gróf Károlyi Emma birtokolta a palota második emeltének önálló lakását, melyben 1935-ben galériaszintet építtetett Abos Brúnó tervei alapján.

Az államosítás ezt az épületet is utolérte. A feldarabolt helyiségek kisebb lakásaiban újabb családok költöztek. A gazdátlanná vált ház állapota folyamatosan romlott, de szerencsére 2007-ben részleges, majd 2009-re végleges műemléki védettséget kapott. Ezt megkoronázva, az épület akkor menekült meg a végső pusztulástól, mikor egy olasz vállalkozó fantáziát látva benne megvásárolta, és egy színvonalas 4 csillagos szállodává alakította, mely többször is bizonyított nemzetközi megmérettetésben. Jelentős díjak mellett 2013-ban kategóriájában a legjobb szállodának választották!

A felújítás és az átalakítás eredményeként a homlokzatot eredeti pompájában láthatjuk. A főbejárat díszes nehéz ajtaja mögött egy elegáns modern belső köszönti a látogatót. Az üvegtetős udvar alagsorában most a reggelizők kaptak helyet, az előtérből balra nyíló tágas főlépcsőházban pedig megmaradt a kovácsoltvas- és a kőoszlopos korlát. A díszes padlók mellett a folyosók ajtaját mintás üveg díszíti.

Ha naphosszat sétálunk a Mágnásfertály impozáns környéken és nagyon ránk esteledik, jó tudni, hogy van itt egy szép hotel, ahol szívesen megvendégelnek bennünket! :)



Forrás:
Helyszínbejárás 2014.

Civilek a Palotenegyedért Egyesület - épületlátogatás
epiteszforum.hu





 
Zichy Nándor gróf


Zichy Nándorné, született Zichy Lívia

Lőrinc pap tér 2. régen


Krúdy- és a Mária utca sarka


2 megjegyzés:

  1. Etekelem ezt a tudositast. En is Budapesten eltem es nagyon szerettem a varost, de meg fiatal voltam ahhoz hogy engedtek volna csatangolni. Azonkivul jo tudni a haboru elotti felso osztalyokrol is, mert igy vagy ugy mindenkeppen a magyar nephez tartoztak.

    VálaszTörlés
  2. We appreciate you sharing this important information with us. Thanks for sharing. We will provide more details in the coming days. Thank you for sharing this with us. In addition, I have written Click speed test. More information can be found at Click Speed Test. Read this profile to find out how to use the new software without clicking the play button.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.