2014. február 26., szerda

Hotel Palazzo Zichy

Nézz fel!

Lőrinc pap tér 2.


Korábban már jártunk a Lőrinc pap téren, pontosabban a Krúdy Gyula utca 11-ben, ami meglehetősen rossz állapota ellenére is csodálatos hangulatot teremt! Most a tér másik oldalának sarki épületét vesszük szemügyre, mely elegáns megjelenésével óriási kontrasztot és egyben szép példát is mutat.

Az egykori József utca 33. telkét 1873-ban Kubinyi Miklós vette meg. A földbirtokos, aki többek között táblabíró, jogász, régész is volt, pesti tanulmányit követően Árvára került. 1865-ben alügyészi állást kapott, majd ’75-től Zichy Edmund árvai családi birtokának jogigazgatója lett. Pesti telkét pedig 1896-ban Zichy Nándor, a kor egyik legnagyobb katolikus politikusa vette meg feleségének, Zichy Líviának. Havel Lipótot és Hofhauser Antalt érte a megtiszteltetést, hogy számukra egy neobarokk palotát tervezzen. A kétemeletes ház építésére az engedélyt az FKT, Podmaniczky aláírásával megadta. Az azonban, - mint ahogy a Krúdy 11. esetében is - fontos momentum volt, hogy homlokzatnyerés címén jelentős büntetés megfizetésére kötelezték a tulajdonosokat. Ennek okául a József- és a Mária utcák utólagos szélesítése szolgált. 

A gondos tervek alapján az úri bejáró a tér felől esett, a lovaskocsik számára, pedig a mai Krúdy utcából volt a bejárás. Benn az udvari részen istálló, szénapadlás, gazdasági hivatal volt, a felsőbb hat emeleten pedig a kiszolgáló személyzet kapott helyet. Az úri lakrész itt is, mint általában a belvárosi palotákban az utcai frontra nézett az első és a második emeleten. Vendégsereg is gyakran érkezett, s mivel a grófné Sissi palotahölgye volt, a királyi pár gyakran megfordult a Mágnásfertályon.

A gróf szobrát Orbán Antal formálta meg 1930-ban, melyet 1949-ben eltüntettek. Ma szerencsére újra látható a Lőrinc pap téren. Zichy Nándor gróf mélyen vallásos elhivatottsága a palotával szemközti Jézus Szíve Templom felépíttetésében is jelentős anyagi segítséget jelentett. A templom 1909. áprilisi felszentelésére összegyűlt az előkelőség. A Zichy házaspár mellett, Wenckheim Krisztina grófnő, Csáky Lujza grófnő, gróf Dessewffy Arisztidné, és többek között Barkóczy Ilona bárónő, mint a templom építésének egyik legfőbb támogatója is megjelent.

A palotába 1914-től a Budapesti cím- és lakásjegyzék dokumentumai alapján új lakó érkezett gróf Dessewffy Emil személyében. 1928-tól pedig gróf Károlyi Emma birtokolta a palota második emeltének önálló lakását, melyben 1935-ben galériaszintet építtetett Abos Brúnó tervei alapján.

Az államosítás ezt az épületet is utolérte. A feldarabolt helyiségek kisebb lakásaiban újabb családok költöztek. A gazdátlanná vált ház állapota folyamatosan romlott, de szerencsére 2007-ben részleges, majd 2009-re végleges műemléki védettséget kapott. Ezt megkoronázva, az épület akkor menekült meg a végső pusztulástól, mikor egy olasz vállalkozó fantáziát látva benne megvásárolta, és egy színvonalas 4 csillagos szállodává alakította, mely többször is bizonyított nemzetközi megmérettetésben. Jelentős díjak mellett 2013-ban kategóriájában a legjobb szállodának választották!

A felújítás és az átalakítás eredményeként a homlokzatot eredeti pompájában láthatjuk. A főbejárat díszes nehéz ajtaja mögött egy elegáns modern belső köszönti a látogatót. Az üvegtetős udvar alagsorában most a reggelizők kaptak helyet, az előtérből balra nyíló tágas főlépcsőházban pedig megmaradt a kovácsoltvas- és a kőoszlopos korlát. A díszes padlók mellett a folyosók ajtaját mintás üveg díszíti.

Ha naphosszat sétálunk a Mágnásfertály impozáns környéken és nagyon ránk esteledik, jó tudni, hogy van itt egy szép hotel, ahol szívesen megvendégelnek bennünket! :)Forrás:
Helyszínbejárás 2014.

Civilek a Palotenegyedért Egyesület - épületlátogatás
epiteszforum.hu

 
Zichy Nándor gróf


Zichy Nándorné, született Zichy Lívia

Lőrinc pap tér 2. régen


Krúdy- és a Mária utca sarka


1 megjegyzés:

  1. Etekelem ezt a tudositast. En is Budapesten eltem es nagyon szerettem a varost, de meg fiatal voltam ahhoz hogy engedtek volna csatangolni. Azonkivul jo tudni a haboru elotti felso osztalyokrol is, mert igy vagy ugy mindenkeppen a magyar nephez tartoztak.

    VálaszTörlés