2013. március 25., hétfő

Óbudai Gázgyári TisztviselőtelepFedezd fel!

Hierarchia a Duna partján


Tavaly tavasszal már tettünk egy kellemes sétát az Óbudai Gázgyári Lakótelep munkásainak létrehozott mézeskalács házai között. Idén újra ezen a környéken kirándulunk, de ezúttal a hierarchia egy magasabb fokára lépünk. S jövő tavasszal talán már az egykori gyárba is bejutunk valahogy! ;)

A történet éppen 100 évvel ezelőtt kezdődött, amikor a szénalapú városi gáz gyártását megkezdte az Óbudai Gázgyár. A terület építészeti kialakításban két tervező tevékenykedett.  A munkásoknak helyet adó lakótelepet - beleértve az iskolát és az óvodát - Almási Balogh Lóránd, a gyárat és a tisztviselők telepét pedig Reichl Kálmán tervezte. Az eldugott tisztviselőtelep a Duna partján a hatalmas platánfákkal övezett Almási Balogh Lóránd utcát szegélyezi. A területet keletről gyümölcsös kertek és a Jégtörő út határolja, ahol a gyár szolgálatában egykor vasúti sínek futottak.


A terület épületrendezési koncepcióját a dolgozók gyárban betöltött pozíciója alapján megépült kilenc lakóház szemlélteti. Ennek értelmében a tervező 4+1+4, számozással ellátott, összesen 17 lakásból álló házat valósított meg. Így került a telep közepére a gyárvezető otthona, egy földszintes, 5 szobás, 422 m2 alapterületű, a VII-es lakóház. Tőle két irányba épültek az egyemeletes, földszintes és ikerházas telkek négy-, három- és kétszobás házai. Lakói annak függvényében kaptak helyet a gyárvezető otthonához minél közelebb, hogy milyen szinten álltak a ranglétrán.

Ez a hierarchia a telep külső megjelenésében is érzékelhető. Az épületek sarkain fellelhető indadíszek is árulkodtak az ott lakók magasabb beosztásáról. A fából faragott oromzatok sokfélesége, az eltérő, néhol keleties hangulatú tetőkialakítások, az íves falformák vagy akár a megtört szögben elfordított és kiugró ablakok megoldása teszik egyedivé ezt az eldugott kis partszakaszt. A sárga és vörös színű házak homlokzatán terméskövet, nyerstéglát és vakolt felületeket is láthatunk. A lakások mindegyikéhez fürdőszoba és WC tartozott, a házakban pedig külön mosókonyha is létesült. Az itt lakóknak a gyár munkásai közül segítő személyzet, házicseléd is járt. Kertész által rendben tartott park vette körül a lakóépületeket, valamint teniszpálya is rendelkezésükre állt.


Az idei 100 Éves Házak Ünnepén a Gázgyári telepek is szeretettel várják a látogatókat, hogy egy séta alkalmával betekintést nyerhessünk a múlt hangulatába.


Forrás: 
beszelo.c3.hu


Almási Balogh Lóránd utca

 
Almási Balogh Lóránd utca a Duna partján

Látkép a Jégtörő utca felől
A VII-es, középső ház


A gyárvezető háza
1 megjegyzés:

  1. Azt hiszem ezt már láttam távoltól, de nem tudtam a történetét. Köszi a megosztást. Azt hiszem kicsit jobban fel kell fedeznem a környéket - hiszen az Óbudai Gázgyár - a fantasztikus tornyaival - a kedvenc ipari létesítményem :)

    VálaszTörlés