2013. február 12., kedd

Kossuth Lajos tér 13-15.

Fedezd fel!

Márványba vájt ellipszisek


A Kossuth Lajos tér épületeiről szinte mindenkinek a Parlament jut eszébe elsőként. Monumentalitása és szépsége tekintélyt parancsoló, mégis nehéz ilyen közelről ekkora épületet vizuálisan egyben befogadni. Ezért akarva-akaratlanul szemünk elmerül a részletek gazdaságában. Ám mielőtt még teljesen a látvány rabjává válnánk, sétáljunk el a tér északi részére és fedezzük fel a Kossuth-szobor mögötti épülettömböt.

Miután a 2-es villamos elzötyög előttünk, a hosszan elnyúló homlokzatot meglátva, közel sem tárul elénk olyan mozgalmas élmény, mint előtte, mégis érezzük rajta az egyszerű eleganciát. A három utcára néző, ötemeletes, magas tetős bérpalota, a Magyar Állami Kőszénbánya Rt. (MÁK) megrendelésére készült. A zártkörű tervpályázaton a megbízó tetszését Málnai Béla elképzelése nyerte el. Annak ellenére, hogy a tervező a modern magyar építészet egyik képviselője volt, az I. világháború művészetekre gyakorolt hatását követően visszatért a régi, hagyományos építészeti stílusokhoz. Így jött létre, 1928-ra a palotaszerű neobarokk épület, kőkorláttal, óriási ion oszlopokkal és kővázákkal. Az épület tetején lévő szoborcsoportok között egy Bányász alakját formáló alkotás is látható.

Földszintjén a 30-as évektől az Elysée Kávéház működött, melyről Ottlik Géza visszaemlékezéséből azt is megtudhatjuk, hogy „Az Elysée-nek nagyszerű virslije volt, és mindenhez járt egy adag majonézes krumplisaláta.” A hely később az Országház, majd a 70-es évektől a Szófia étteremnek adott otthont.

A főhomlokzaton Jungfer Gyula kovácsoltvas munkájával díszített bejárata hívogat. A páros üvegkapun belépve tágas előcsarnok színes kövekből kirakott padlójára lépünk. A dupla belmagasságú térben kőkandalló, márványpad, oszlopok és egy szép csillár fogad. Előttünk az osztott keretes üvegajtókon keresztül a középső lépcsőházba érünk. Az itt már jobban érvényesülő modernebb hatást az ellipszis alakú lépcsősor adja, a szépen hajlított lépcsőkarokkal és a nagy felületű ablakokkal. A két szélső lépcsőház fél ellipszis alaprajzú. A három rész között a legfelső emeleten az átjárást egy keskeny folyosó szolgálja. A felvonók ajtajának díszítése mindenhol szolidan elegáns.

Az épület ismét jó példát mutat arra, hogy a kevésbé figyelemfelkeltő külső, milyen ötletes megoldást, vagy éppen milyen pazar eleganciát kínál lakói számára.


Forrás:
Helyszínbejárás 2011., 2013.
Ferkai András: Pest építészete a két világháború között – 2001.
elismondom.wordpress.com
vasarnapihirek.hu





Az alaprajzon a középső- teljes és két oldalsó, fél ellipszis lépcsőházak


Épület a Duna felől




Jungfer Gyula kovácsoltvas bejárati kapuja



Mintha egy bálterembe lépnénk!




Színes, faragott köves padló


Díszes kandallókeret

(valódi) márvány pad
 
Világos, tágas előtér


Kovácsoltvas csillár








Lengőajtók az előtér, a folyosó és a középső lépcsőház között


Folyosó vezet a két oldalsó lépcsőházhoz és a két belső udvarra

Belső udvarra néző ablakok

A szélső lépcsőház feljárata. Oldalt a lift szolidan szép ajtaja

Elfelezett ellipszis
Az előtérből a középső lépcsőfeljáróhoz érünk...

... ahol ilyen kép fogad, ha felemeljük a fejünket ;)


Hangsúlyos díszek törik meg a korlát egyszerű vonalát

Egykor az ablakokon is olyan szép rács volt, mint a liftajtókon
  
Hurkolt lépcsőfokok

 
A formák szédítő mélység
  
Az ellipszis csücske :)



6 megjegyzés:

  1. Istenem, de gyönyörű kovácsoltvas munkák! Manapság sajnos erre már nincs pénz és sok helyen igény sem.
    Talán már írtam korábban, hogy tetszik az írásaid stílusa. Útikönyvszerű, de mégis olvasmányos. Köszönöm, hogy megosztottad velünk ezt a remek leírást és a gyönyörű fotókat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Miklós! :) Szerencsére még elég sok helyen látható még hasonlóan szép munka. S köszönöm, hogy olvasod a blogot, örülök, ha tetszik. :)

      Törlés
  2. Ismét egy remek poszt, azzal pedig nagyon egyetértek, hogy olvasmányos a stílusod :) Érdekes, a képek közül engem valahogy a sok ablakos belső udvar fogott meg, olyan mint egy kirakósjáték :)

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörű az egész épület, nekem különösen az előcsarnok és a főlépcsőház tetszik! :) Nagyon érdekes poszt, kitűnő épületleírással és fotókkal - mint mindig! ;)

    VálaszTörlés
  4. Köszönet a szép képekért és írásért. Újra és újra elolvasom. Ma beszöktem a házba, csodálatos! Szerencsés, aki naponta láthatja....

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm, nagyon szép, érdekes.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.