2012. április 24., kedd

A mézeskalács házak földjén II.

Fedezd fel!

Gázgyári lakótelep

 
Az 1913-ra megépített Óbudai Gázgyár mellé az ipartörvények értelmében a munkások számára Almási Balogh Lóránd tervei szerint szolgálati lakások épültek. Itt, a város szélén korábban szőlőültetvények voltak, így a megépült lakótelep egy elszigetelt kis közösséget alkotott.

A telep négy egységből áll. Két hosszú házsorból, egy félkör alakú háztömbből és a telep közepén az óvodával szemben, a hatalmas platánfákkal övezett parkból. Az eredeti tervek alapján négyszer ekkora területet szántak a munkások számára, amit a háború hiúsított meg.

Az elzárt közösség számára kiépültek a telepet ellátó szociális egységek. Működött hentesüzlet, pékség és közös mosoda is a munkások szennyes ruháinak. A telepen élénk kulturális élet zajlott; a ma már nem működő művelődési ház korábban tiszti kaszinóként üzemelt, majd színháznak is helyet adott, de nagyon híres volt a helyi dalárda is! Jelenleg már csak a szabadtéri színpad árulkodik a régi időkről.

Az előírásoknak megfelelően, 100 kétszobás, sárga házikó épült, zöld spalettákkal, minden ablakban virágtartókkal és piros muskátlival. Ha valaki többszöri felszólítás után sem gondozta a balkonvirágait, akár ki is utasíthatták a bérlakásból!
A háztömbök mögött, a lakásokhoz virágoskertek és veteményesek tartoznak egy csapat kerti törpével; de az egy másik mese :) Érdemes felfedezni ezt a megkopott régi mesevárost, ahol megelevenednek a régi idők!

Folytatás: A mézeskalács házak földjén III.

Forrás:
Gyimesi László, a Gázgyári Művelődési Ház volt igazgatója és
Erhardt Gábor, építész, a Gázgyári lakótelep lakosának elbeszélése alapján
taj-kert.blog.hu





Gázgyári Lakótelep a magasból


Házsor a platánfák tövében

Földszintes házsor

Eltérő alakzatban

Sisakos hengerek





Hengeres szobák az emeleten


Balkonvirágok


Nyitva - zárva


Spaletták ...


... a zöld minden árnyalatában


Búbos kemence alakban




Boltívek



Kőkorlát és díszes burkolattal




Oldalsó bejárat a kertből


Zöld. Az idő árnyalatában


Óvoda a meseváros törpéinek

... már csak emlék


A régi színpad még megvan ...


Hátsó kiskertek virágokkal és ...


... törpékkel


4 megjegyzés:

  1. Húúú, ezek az ablakos képek nagyon....
    Hol van ez a telep? Kutatok az emlékeim között, de nem rémlik, hogy jártam volna errefelé.

    VálaszTörlés
  2. Óbudán, a Szentendrei úton levő Auchan áruház és az Aquincum múzeum között :) Meseváros, saját futballpályával (ez még működik), kultúrházzal, bolttal, óvodával.

    VálaszTörlés
  3. Át igen! Ma találtam rá erre az oldalra. Régi idők, én még az óvodával megosztott iskolába jártam a Radnai tanárnéni osztályába. Vajon vagyunk még?
    bernat.istvan@gmail.com

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó! :) Mindig örömmel olvasom, ha egy helyi lakos is megosztja az emlékeit, élményeit! Remélem, talál ismerőst is.

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.