2012. április 9., hétfő

100 Éves Házak Ünnepe

 

Programajánló

Pincétől a padlásig


Idén, második alkalommal kerül megrendezésre a 100 Éves Házak Ünnepe. Több mint 50 épület nyitja meg kapuit és várja szeretettel és lelkesedéssel a látogatókat április 14-én és 15-én, hétvégén. 

A rendezvényre hónapok óta készülnek az önkéntes szervezők és kutatók, az ünnepelt épületek lakói és az intézmények dolgozói. Ebből az alkalomból gyűltek össze a résztvevők, hogy ünnepi díszbe öltöztessék épületeiket. Volt, ahol közösen takarítottak, rendezkedtek, vagy épp lépcsőkorlátot festettek, virágokat ültettek az udvarokba. A dolgos csoport pihenés közben mesélte egymásnak élményeit, korábbi emlékeit a házról.


Szinte látom magam előtt, ahogy nagypapák anekdotáznak sámlin ülő, kikerekedett szemű unokáknak, akik a nagyi almás pitéjét majszolják. Hasonló élményben lehet részünk nekünk is ezen a hétvégén, zsíros kenyér, szörp és sütemény mellett. :)

Megízlelhetjük a 100 évvel ezelőtti hangulatot; nézegethetünk korabeli fényképeket, láthatunk polgári lakást, cselédlépcsőt kovácsoltvas korláttal, folyosóról nyíló mellékhelyiségeket, színes, festett üvegablakokat. Pincétől a padlásig bekukkanthatunk minden rejtett zugba! Megismerhetjük a két bélyeges tégla történetét, láthatjuk a 100 éves vadszőlőt az udvaron, de lesznek pikáns régimódi történetek is a Józsefvárosból. Mindez cimbalom és palackposta koncert, képzőművészeti kiállítás, korabeli helyesírási verseny keretében.

 
A helytörténeti séták csoportvezetéssel több épületet is alaposabban bemutatnak. Az intézmények esetében van, ahová előzetes regisztráció szükséges! Részletes információ a 2012-es programban olvasható a www.budapest100.hu oldalán.
 

Mindenkinek élményekben gazdag, szép hétvégét kívánok! :)


Program:

Cikkek, videók:


2012-es ünnepi plakát a helyszínekkel


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.