2015. június 14., vasárnap

Víztorony a Blahán

Tudtad?

Kilátás a város közepéről


Pár napja meghívást kaptam a Civilek a Palotanegyedért Egyesülettől, hogy ne felejtsem otthon a poharam, mert ebben a hőségben mind kiisszuk utolsó cseppjét a Blahán magasodó víztoronynak! :)


Víztorony a Blahán

Sokan visszakérdeznek; hogy-hogy? Víztorony a Blahán? De hol? És egyáltalán?...

A József körút, Rákóczi út, Csokonai utca, Népszínház utca háztömbjének közepén magasodik egy, a város különböző pontjáról is jól látható, klinkertéglás építmény. 









 

A toronyban és az azt körülvevő épületben jelenleg irodák működnek. A házba belépve, egy szép ólomüvegajtó fogadott, melyet a dolgozók a Mennyek kapujának neveznek. :) Az öt emeletet számoló régi, henger alakú liftet, mely leginkább egy kapszulához hasonlított, egy régi IFA teherautó, ablaktörlő mechanikája hajtotta. :) A torony tetejét jelenleg tárgyalóteremként használják. 






Az érdekes torony története egy kiállított tablón olvasható: 



Víztorony a régi Nemzeti Színházzal

A Népszínház, később a Nemzeti Színház épülete

A kép bal felső sarkában a Blaha Lujza téri színház víztornya látható. Ön a torony lábánál áll, az egykori Nemzeti Színház kiszolgáló épületében. Itt dolgoztak a díszletfestők, itt készültek a színészek jelmezei. A fölöttünk magasodó torony víztartályaiból kapta a vizet a Blaha Lujza téri színház színpadtechnikai berendezése. Hidraulikus gépek emelték, süllyesztették a díszleteket, háttérfüggönyöket, a vasfüggönyt. Ebben az épületben volt a kazánház, innen indult ki a színház gőzfűtésének csővezetéke és a színpadi zápor vízvezetéke. Az épületet a Nemzeti Szállodán át a Nagykörút alatt alagút kötötte össze a színházzal. Az alagutat azóta betemették, a Nemzeti Színháznak otthont adó épületet 1965-ben – a metró építése miatt – felrobbantották; az a Csokonai utcai épület 1895 óta áll. Kauser József tervezte.”


 
A 47 méter magas toronyból pazar kilátás nyílt a városra! A közvetlenül alattunk álló László-ház belső körfolyosóit most újra láthattam. Távolabb szépen kirajzolódott a körúti fasor, s csak ekkor látszott a kontraszt, mennyire zöld-szegény a belváros. A New York Kávéház hófehér tornya is karnyújtásnyira tűnt. 






A messzeségben a János-hegyi Erzsébet-kilátó kis tortája csak szerényen utánozza a közeli Bazilika kupolás ívét, kettejük között pedig szép rálátás nyílik Pecz Samu Levéltárának mintás Zsolnay cserepeire. 


Délebbre tekintve a Budai Vár is furcsa képet fest, mintha a hegyoldalból a völgybe csúszott volna. 



Alattunk a téren az új szálloda, a Marriott Courtyard és a Corvin teteje zöld felülettel várják vendégeiket. A Corvintetőre már három éve próbálok eljutni, de még mindig nem értem oda. Legalább most láttam, milyen! :) 





A József körút irányába tekintve kivehető az Iparművészeti Múzeum színes kupolája is. Balra fordulva a Józsefváros egy-két panelhasábja ad iránymutatást, de a közeli Lajta-ház legfelső emeletének oázisát végre felülről is láthatjuk!




Ahogy szétnéztem ott a magasban, eszembe is jutott pár kiragadott sor: „Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj…” „Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent, nekem szülőhazám…” Néha érdemes kilépni a megszokott nézőpontból, mert egészen érdekes, új dolgokat vehetünk észre. S nem csak innen fentről, a magasból… :)




Forrás

Helyszínbejárás 2015.

14 megjegyzés:

  1. "Sokan visszakérdeznek; hogy-hogy? Víztorony a Blahán? De hol? És egyáltalán?..."
    Bevallom őszintén én is ebbe a csoportba tartozom ill. most már csak tartoztam. Nem tudtam róla így köszönet, hogy megmutattad! :)

    VálaszTörlés
  2. Szia, kivételes alkalom volt. Én is csak meghívást kaptam rá, ahogy a leírásban is említettem. :)

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erre látok az ablakomból, de sajnos pont abból a szögből nem készült fotó, ahonnan látszódna a házunk (Víg utca közepe).

      Törlés
  4. Itt is van róla információ:
    http://viztorony.hu/h/budapest/32.html

    VálaszTörlés
  5. Kedves Vero! Örültem a bemutatódnak, buszból sokszor láttam a tornyot és mindég izgatott, hogy vajon mi lehet, de hazaérve mindég megfeledkeztem utánanézni. Köszönöm! (D.V:ZS.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A bejegyzésemet délelőtt írtam, de délután megint foglalkoztatott a torony története, a víztorony.hu tévedésben van nagy valószínűséggel, mert ugyan a régi színházi fotón balra ott van a torony, de a színház sarka mögött ott van a Rákóczi út-Blaha sarkán álló nagy kupolás épület is, ha tovább haladunk a Rákóczi úton a második ház, amely a Csokonai utca sarkán áll, annak a háznak a tetején van a torony, tehát jóval odébb, mint ahogy a régi Nemzeti a nagy kupolás házzal szemben volt a téren. Egyetlen régi Nemzeti Színházi fotón sem látszik ez a torony, mivel a Blaha L. tér felől ez nem is látszik. A régi fotó valószínű valamelyik épület magasabb szintjéről készült. Így az a történet sem lehet hihető, amit az említett weboldal ír a torony és színház kapcsolatáról, akkora a távolság, hogy lehetetlen. (D.V.Zs.)

      Törlés
    2. Kedves Vero - elnézésedet kérem, de tovább kutakodtam a toronnyal kapcsolatban, mert továbbra sem hagyott nyugodni, hogyan lehetett a Nemzeti Színházzal kapcsolatban ekkora távolságból. Most megtaláltam
      rá a választ, mélyen az épület alatt csővezeték kötötte össze a két épületet. Kérlek töröld mindkét bejegyzésemet. (D.V.Zs.)

      Törlés
    3. Szia! :) Semmi gond, pont ez a jó Budapestben, hogy mindig lehet kutakodni, új nézőpontból látni, aztán felülírni gondolatokat. :)

      Törlés
  6. Köszönet a sok új információért, a sok gyönyörű fotókért és azért, hogy mindezt megmutattátok nekünk!! Csodálatos, pazar kilátások Budapest épületeire, fantasztikus felvételek!! Gratulálok mindenkinek, akik lehetővé tették, hogy ilyen szemszögből is láthatjuk szép Fővárosunkat!! Cz.Évus

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.