2013. november 26., kedd

Lakatra zárt szépségek I.

Nézd meg!

Bakteriológiai Intézet – OPNI – BÁV


A városban járva egyre több lakatlan épülettel találkozunk. A KÉK – Kortárs Építész Központ – 2012-ben lehetővé tette, hogy ezekről egy adatbázisba bárki feltölthessen információkat. A cél a lakatlan terek aktiválása. Az ehhez kapcsolódó információk áramlására, és az ötletek megvitatására ad lehetőséget a kezdeményezés.

A városban több olyan épület is van, mely, ha éppen nem is – vagy csak átmenetileg – lakatlan, esetleg pont átépítik, felújítják, vagy csak egyszerűen nincs engedély belső megtekintésükre. Külső megjelenésükben viszont annyi szembeötlő szépséget hordoznak, hogy nem lehet elmenni mellettük anélkül, hogy hatással ne lennének ránk. Ebből a csokorból szemezgetünk most párat! :)



Magyar Királyi Állami Bakteriológiai Intézet és az Oltóanyag Termelő Intézet – Hungária körút 25-27.



Annak ellenére, hogy a Papp László Sportaréna (Stadionok megálló) és környéke milyen nagy forgalmat bonyolít, kevésbé tűnnek fel a Hungária körúton és a Tábornok utca sarkán álló klinkertéglás épületek. A sarki egyemeletes ház kapuja felett az Oltóanyag Termelő Intézet megnevezés olvasható. Mellette pedig a szintén klinkertéglával készült homlokzaton az M. K. Állami Bakteriológiai Intézet feliratot láthatjuk. A közös telek kertje szépen gondozott. Nyáron a forgalmas körútra kihajló rózsabokrok próbálják a házak felé fordítani a járókelők figyelmét, és egyben túlillatozni a megterhelt levegőt. Mindkét homlokzat pazar Zsolnay elemekkel díszített. A félköríves ablakok felett futó vékony sáv tojásléc mintájában az okkersárga és a kék színek váltakoznak. Az épület párkánya alá a Zsolnay gyár változatos színmintáival, virágok kerültek. A tetődíszként szolgáló mázas kerámiák ördögfejeket formálnak. Az épületeket a kovácsoltvas kapun is feltüntetett évben, 1899-ben vette birtokba az intézmény. Preisz Húgó, a hazai bakteriológia megalapítója 1891-ben, 31 évesen az intézet igazgatója lett. Az Intézet korábbi helyéről költözött át ide, a Hungária körút 25-27. szám alá. Az épület tervezése elvileg – bár levéltári adatot nem találtam róla – Preisz Hugó munkáját dicséri.














Sándor-villa, a volt OPNI – Völgy utca 9-11.


A második kerület rengeteg felfedezni valóval kecsegtet még. Most a Völgy utcába látogatunk, ahol egy villa áll az úttól távolabb, így nem csoda, ha alig veszi észre az ember. A telket és a rajta álló nyaralót, előző tulajdonosától Schlesinger Mórtól vásárolta meg 1890-ben nagyságos Sándor Pál úr és Polakovits M.-né úrnő. Az 1912-es tervek átépítést, az azt követő év pedig módosításokat jegyez. A telek részét képezte az a kertészlak is, melyben Kodály Zoltán munkálkodott. A villa és a szomszédos telek az összevonás után, az államosítással az Országos Neurológiai és Pszichiátriai Intézeté lett. A Rehabilitációs Központ működését követően, nővérszállóként üzemelt. A nagy kovácsoltvas kapu mögött pár, töredezett lépcsőfok vezet a kertbe. Kővázák és szobortalapzatok mohos, borostyánnal benőtt ódon hangulata fogad. Az épület utcai homlokzata terméskővel díszített. Középen az üvegezett emeleti erkélyt két-két oszlop tartja. Két oldalt az ívesen kiugró helyiségek hosszú keskeny ablakokat kaptak, alattuk emberarcok domborzatával. A szimmetriát megtartva, a villa sarkainál lépcsősor vezet az udvarról a kovácsoltvas korlátos teraszkákra. Lakója már 2001 óta nincsen a háznak, tulajdonosától pedig nincsen meghívónk, sajnos. 




BÁV – Lónyai utca 30-32.


A Ferencvárosban kapott helyet 1903-ban a Magyar Királyi Központi Zálogház. A Kinizsi és a Lónyay utca sarkán álló klinkertéglás épületet gótikus elemek díszítik. A hatalmas építmény az ügyfélforgalom igényeinek kielégítését és az egyre növekvő számú értékcikkek tárolását is lehetővé tette.  Így 1920-ra már beraktározási tevékenységet is ellátott, melynek folyományaként Állami Árverési Csarnokként működött, és ettől fogva aukciókat is tartott. A főbejárat a Lónyay utca felől várta az érkezőket. A szegecselt, háromszögmintás kapu mögött a nehéz faajtó már évek óta lakat alatt tartja az intézményt. A négyemeletes épület színében megosztást képez. A földszint és az első emelet klinkertéglás burkolatát az íves, oszloppal elválasztott ikerablakok fehér vakolata váltja fel. Az emeletpárkány felett viszont fordított képre lehetünk figyelmesek. A neogótikus ablakosztások, a kőrózsák és a díszítések aprólékos igényessége a Kinizsi utca felől nyíló belső udvarban is megjelenik. Az égetett tégla itt halványsárga színt kapott. A bejárati ajtó felett a kőrácsos ablak adja a belső udvar ékét. 




Forrás:
Bakteriológiai Intézet
OPNI 
BÁV

12 megjegyzés:

  1. szia Vero,
    ajánlanék még figyelmedbe két lapot, az egyik a Főváros vagyonkezelő cégének a honlapja, a kiadó ingatlanoknál és a fejlesztéseknél lehet csemegézni...
    http://bfvk.hu/index.php
    a másik a "Rögtön jövök" weboldala
    http://rogtonjovok.hu/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Ábel, köszi szépen a tippeket és a linkeket! A II. kerületi ingatlanoknál máris leragadtam... :)

      Törlés
  2. Olvasónktól kaptunk egy kis kiegészítést és érdekességet a BÁV épületéhez. Köszönjük! :)

    "A BÁV Lónyai utcai épületéhet egy kis adalék:
    1965 körül - a pontos időt nem tudom, mert csak 1965-től dolgoztam - az épület Lónyai - akkor Szamuely - utca felőli részét lefalazták, a BÁV csak a Kinizsi utcai oldalon működött. A Szamuely utcába az OLAJTERV költözött, az épület ezen részét átalakították kisebb-nagyobb irodává. Ezt azért tudom, mert 1973-tól ott dolgoztam! Csakugyan nagyon szép épület, még belül is itt-ott látszott az eredeti kialakítás.
    Mikor a Budafoki út és Október 23-a utca sarkán elkészült az új olajipari székház 1976-77 körül, akkor oda költözött az OKGT és az OLAJTERV is. (Az OKGT-ből és néhány olajipari cégből alakult ki a rendszerváltás után a MOL.) Ekkor került vissza a BÁV-hoz az egész épület."

    VálaszTörlés
  3. Megint nagyon tetszik a témaválasztás, a Hungária körúti épületek mellett tényleg annyiszor elmentem úgy, hogy észre sem vettem a feliratokat. Kösz!

    VálaszTörlés
  4. Szia Vero!
    Nekem még volt szerencsém a Völgy utcai ingatlanban járni, mikor még nővérszálló volt (a nevével ellentétben férfiápólók is laktak ott, bár ők hátul egy földszintes épületben, nem a villában). Bent az eredeti stilusból igazán semmi nem maradt, kivéve a kétkarú fa lépcsőt ami a főbejárattól vitt fel az emeletre, az ott lakó emberek szerint olyan rozoga volt, hogy az csak eredeti lehetett :D. Régebben, ha az ember meg óhajtotta kerülni a portaszolgálatot (mivel az éjfél körül bezárt, és -főleg aludt) - akkor az Ördög patak felöl megtehette a nem túl jó állapotú keritésen keresztül. Merthogy a telek maga az egész Ördög patakig leért, sportoltak illetve sütögettek a bennlakók ezen a hátsó részen. Persze senkit nem buzditok a belépésre, csak megjegyeztem...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Pollo,
      köszönjük a személyes élményeket! :) A tervrajzokon még valóban látszik, hogy az Ördögárokig nyúlik a telek. A lépcsőt akkor már tuti nem lehet használni, pedig jó lenne megnézni egyszer belül is a villát. De hát... ez nem ilyen egyszerű, valóban.

      Törlés
  5. Nagyszerű sorozat, csak így tovább. Talán egyszer - ezek hatására, a Ti hatásotokra - végre történik velük valami.

    VálaszTörlés
  6. Miért hagyjuk ezeket a gyönyörű régi villákat tönkremenni? Olyan kevés értékünk maradt, hát azt a keveset amink van, miért nem tudjuk megbecsülni?

    VálaszTörlés
  7. Kedves Pollo!
    Az említett porta külön házacska volt a kaputól feljebb? A főépülethez enyhén lejtős úton kellett felmenni?
    Talán ezen a helyen jártam közel 60 éve.

    VálaszTörlés
  8. Kedves Vero! Ajánlom szíves figyelmébe az utóbbi bő egy évtizedben bezárt, és jelenleg is üresen álló további egészségügyi intézményeket. Ezek részben kifejezeten kórház céljaira épültek : egyik nevén Orvostovábbképző, régi nevén Pesti Izraelita kórház, és az OPNI (azaz "Lipót"), de a Semmelweis Egyetem -korábban 2000-es évek közepén kiköltöztetett- III-as sz. belklinikája nem kórháznak épült, a Millenium évétől Nagyszállóként működott az Eötvös u. 3 alatt a Svábhegyen. Ürességüket firtatni, oknyomozatként kissé rizikós, de a blog stílusában bemutatni érdekes lehetne ezeket az épületeket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves, Dr. Joe! Köszönöm az ajánlásokat. Biztos nagyon érdekes épületek, köszönöm az ötleteket! Nekem a Szent István Kórház épületegyüttese is kifejezetten tetszik. Az OPNI-ról egyébként már született poszt: http://lasdbudapestet.blogspot.hu/2014/11/magyar-kiralyi-orszagos-tebolyda-opni.html

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.