2013. november 5., kedd

Elek Apó Kútja

Mesélj!

Benedek Elek kútból csordogáló meséi



A mai séta során igazi időutazást teszünk, és az elmúlt ünnepekre emlékezünk. Pár éve, mikor a Döbrentei téren és környékén sétálgattam egy helyes kis parkban, virágok és sárga köves utacska mentén fedeztem fel azt az erdélyi kősziklát, melyet Csák Attila, Melocco Miklós szobrász tervei alapján alkotott meg. A nagy mészkőtömb bal oldalában az oszlop faragás mellett arany betűkkel Elek Apó Kútja felirat olvasható. Egy medalion dombormű az öreg Benedek Eleket ábrázolja.






A nagy meseíró Kisbaconban, székely katonacsaládba született 1859-ben. Ő volt a magyar gyermekirodalom egyik megteremtője, szívén viselte az ifjúsági irodalom, a népköltészet és a közoktatás ügyét is. Ballada- és népmese-gyűjtése a Magyar Népköltési Gyűjtemény részeként jelent meg. A gyermekek részére több szaklap szerkesztésében is jelentős szerepeket vállalt, mint Az én Újságom, a Jó Pajtás és a Cimbora. Az újság különleges rovata volt az Elek nagyapó üzeni rész, ahol az olvasó gyerekekkel levelezett. 1929-ben, levélírás közben érte a halál. Utolsó leírt mondata „Fő, hogy dolgozzanak.” szállóigévé vált.

Benedek Elek

Benedek Elek legszebb meséi

Cimbora

Magyar mese- és mondavilág

A 2006-ban felállított díszkúton egy kis gyík látható. Mellette egy nyíl mutat lefelé a földön elhelyezett gombra. Rálépve a gyíkból víz csordogál. Ez a funkció ugyan most nem működik, de annak örülök, hogy a gyík még megvan. Most helyes kis koszorú díszíti. Az emlékmű hátoldalán ugyanis megható felirat olvasható. Ez az alkotás állít emléket azoknak a gyerekeknek, akik nem olvashatták Elek Apó meséit, mert az 1956-os forradalom áldozativá váltak. A csobogó felállítását óvodások, iskolások ezreinek adakozása segítette.

 


A kis gyík

2005-ben a Magyar Olvasótársaság kezdeményezésére Benedek Elek születésnapjának dátumát, szeptember 30-át nevezték ki a népmese napjának.
A mese világának van valami egészen különös, barátságos, elképzeléseink szerint alakítható közege, ami kiszakít a valóságból és megnyugvást ad, gyereknek, felnőttnek egyaránt. Túl azon, hogy szórakozást jelentenek, segítenek érzelmi kapaszkodókat is adni az élethez. A modern történetek mellett a régi kedves hangulatú, ízes beszédű Magyar Népmesék a mai napig sokunk kedvencei. :)

                               
                              Mesekönyv itt és mesehallgatás itt


Magyar Népmesék
 
Forrás:
kozterkep.hu/elek_apo_kutja_budapest
benedekelek.ro
Benedek Elek művei
szozat.org

3 megjegyzés:

  1. Nem messze volt a munkahelyem, de sokszor elmentem mellette... Vagy ültem ott a kis téren, a padon... De régen volt, tán igaz se volt...

    VálaszTörlés
  2. Naponta elmegyünk ilyen csodák mellett, észre sem vesszük.Hálás vagyok "Lásd Budapestet" blognak ezekért az élményekért. És talán egyszer el is megyek megtekinteni.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.