2013. augusztus 13., kedd

Munkáslakások a sínek mentén II.

Fedezd fel!

A Szépilona Kocsiszín munkáslakásai


Az elmúlt hónapokban sokat megtudhattatok arról, hogy a MÁV miként gondoskodott dolgozói lakhatásáról. Ilyen példát azonban a BKV elődjénél az egykori BSZKRT-nál (Budapest Székesfőváros Közlekedési Részvénytársaság) is láthatunk. Míg a nyarat jórészt Pesten töltöttük, most ugorjunk át Budára. Nem lesz ismeretlen számunkra a környék, hiszen korábban már jártunk itt megnézni a Ferenchalmi Szűz Mária-kápolnát, ahol Sissi is többször megfordult, voltunk Libegőzni, és utaztunk a régi 58-as villamoson is. Most a Szépilona Kocsiszínnél szállunk ki a Budakeszi úton, és teszünk látogatást az egykori BSZKRT dolgozóknál. Meghívónkon a dátum az 1800-as évek végét mutatja, címként pedig Hidegkúti út 4. áll.


Az úttól a remízig hosszan benyúló területen a régi istállók helyére 1889-ben Hauszmann Sándor a Szépilona Kocsiszínhez munkásépületeket tervezett. A terület több átalakításon esett át, épületeket húztak fel, majd bontottak le, s helyükre újabbak kerültek. Egy 1911.01.20-án keltezett terv egy ideiglenesen kialakított munkáslaktanya átfogó rajzát ismerteti, három épülettel. Itt kaptak helyet az irodák, a konyha és maga a laktanya, ahol az étkező, a mosdó, a closet és a hálótermek voltak.  Ezek az épületek ma már nem állnak, mert területük a személyzeti tartózkodó- és az indító helyiségeknek, valamint egy új munkásszállónak adta át a helyet.  A Budapesti Közúti Vaspálya Társaság magasépítészeti osztályának építésze Tamás József által tervezett és már 1904 tavaszára elkészült 4 lakóház, ill. később az 5. az A-jelzésű ház, mind a mai napig őrzi egy korszak lenyomatát. A rajzokon három különböző magasságban láthatók az A, B, C, D, E házak. Az A épület három, a B és C épületek kétemeletesek, míg a D és E házaknak egy emelet jutott. A hosszan benyúló keskeny lakóházak homlokzatának manzárd tetejét szép, faragott faburkolat díszíti, akárcsak az 58-as villamos végállomás svájci villa típusú épületét.  Az épületeket az utcától az oszlopos kapuk mellett pergolasor választotta el. A kapukon belépve a tornácos, emeletes nyitott folyosókat szépen kidolgozott oszlopok tartják. A felső szintre 2-2 lépcsőház vezet, egyszerű virágos kovácsoltvas korláttal. Az egymással szemben lévő verandák között a virágos, bokros kiskertek végében most macskák laknak. Itt találhatók a pincelejárók is, ahol régen 130 fő részére két óvóhelyet, fáskamrát és az épületek közé vészátjárót alakítottak ki.


Ahhoz, hogy jobban betekintést nyerjünk ebbe a régi világba, vendéglátónk a kedves Ica néni kínál bennünket hellyel és jó ízű történetekkel. Ő már 2 éves korától, pontosan 80 éve él itt az egykori faluban – ahogy ő hívja –, hiszen itt mindenki ismerte egymást, jó volt a társaság, a szomszédok összejártak, ínségesebb időkben és a háborúban is segítették egymást. Volt a tömbben kis élelmiszerbolt, festékbolt, rövidáru és bádogos is, minden, amire szükség volt. A kétemeletes házakban 14-17 pengő lakbér mellett, 20 lakás volt, többségük szoba-konyhás, de volt 4 db kétszobás is emeletenként. Folyosónként egy fürdőszoba, valamint két lakásonként egy mellékhelyiség állt rendelkezésre.
A fűtést fatüzelésű cserépkályha biztosította, és a sparhelten készült a finom ebéd vasárnaponként. A nagymosás a pincében a mosókonyhákban zajlott, a padláson pedig lakásonként külön farekeszek mögött száradtak a BSZKRT egyenruhái.

A két- és egyemeletes házak felépülését követően a BSZKRT-nál dolgozók létszáma miatt vált szükségessé az 5. a háromemeletes ház megépítése. A lakások mellett itt konyha, könyvtár is kiszolgálta az igényeket.  Az épületben található egykori irodahelyiségekbe érkeztek meg műszak végén a kalauzok, akik rendre leszámolták a viteldíjra fizetett pengőt.  Ica néni szülei a vállalat alkalmazásában álltak, ahol ő bérszámolóként, majd raktárosként dolgozott. Férje villamos-, majd trolivezető volt. A háborús idők szomorú sorsot hoztak a család életébe is. 1944 karácsonyán a Budakeszi út felől az oroszok, az Ördögárok felől pedig a németek támadtak. A lövöldözésekben és a kialakult közelharcokban sokan életüket vesztették. A ház előtt egy lovas hintóban várakozó bundás nő sem élte meg a másnapot. Mivel bombázás akkor nem volt a környéken, a házak megmenekültek.

A sebek lassan-lassan begyógyultak és a muskátli is újra virágzik az erkélyeken, néhol még paradicsom is van az ablakokban.  Ma már más idők járnak. A lakások magánkézbe kerültek, és bár többet átalakítottak és felújítottak, a házak nincsenek túl jó állapotban. A régik közül ma már csak három idős néni él, és járnak össze a régi időket felidézni. Az új lakók már nem ismerik egymást, idegenek.  S, talán nem is tudják milyen világot, milyen személyes történeteket rejtenek ezek a falak…


Forrás:
Helyszínbejárás 2013.
Budapest Főváros Levéltára
Beszélgetés a ház lakóival.



Forrás: Budapest régi képeken / Illés Krisztián képe


Szépilona Kocsiszín a Budakeszi úton
A, B, C házak a Hűvösvölgyi út felől


A C és a D ház

Svájci villa típusú fafaragás






Kertkapu, ahol régen a pergolasor állt




Csend(es)élet a verandán





Macska pihen a madáretetőben






Virágos lépcsőház










Lakóházak háttérben a remízzel






Az eredeti, régi közös fürdőszoba ajtaja






Kijárat a lépcsőházból az udvarra




A hátsó pincelejárat

Óvóhely helyett itt - szerencsére - ma már a gyerekeknek kialakított játszósarok működik




A verandás homlokzat másik oldala füves területtel

 

Háttérben a remíz
Érik a paradicsom az ablakban
BSZKRT Szépilonai Forgalmi Személyzetének tablója


6 megjegyzés:

  1. "Egy apró megjegyzés: A házak betűjelzése sorban E, A, B, C, D mivel az "E" épületet utólag építették, a sor elejére :) Igaz ezt sima 10-esnek is hívják."
    Pálfy Gergely

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. Én sokkal magasabb épületekre emlékeztem. Igaz a 70 év alatt nem a házak zsugorodtak, hanem én nőttem fel, de a házak nem tartottak lépést velem!
    A labanc-úti általánosban vont egy Tamás vazatéknevű osztálytársam. Ott laktak a remízzel szemben egy villában. Lehet, hogy Tamás József fia volt. Most 76 éves lenne ő is.

    VálaszTörlés
  4. Beszkárt házaknak hívják nem a kocsiszín munkáslakásainak.

    VálaszTörlés
  5. Ami a legszomorubb ezekben a lakásokban,hogy nem midegyik laķásban van önálló WC.,amikor 2019 irunk.Gyönyörü történelmi épületek lennének,de tõbbmint 100 èv alatt alig lett valami csinàlva ès lehet,hogy mèg màsik 100èv elteltèvel lesz valami csinàlva!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.