2013. augusztus 6., kedd

Munkáslakások a sínek mentén I.

Fedezd fel!

A Szent László úti vasutas bérház


A Mézeskalács házak a sínek mentén sorozatban korábban meglátogattuk a rákospalotai, a ferencvárosi és a kőbányai, családias „falvakat”, ahol a MÁV dolgozói kaptak lakhatást. Ám a MÁV Igazgatósága a századforduló környékén nem csak kertvárosi beépítésben gondolkodott. A mai sétánk alkalmával a Vasúttörténeti Park (kihagyhatatlan fakultatív program!) szomszédságában nézünk körül. Itt a Szent László – Rokolya – Tatai – Dolmány utcák által határolt területen - sok vidéki mellett - budapesti példát is találunk a vasutasok többszintes társasházára.

A levéltár dokumentumai alapján az első tervet 1911-ben, tekintetes Galambos Mihály úr és neje számára jegyzi Ruska István kőművesmester kézjegye a Szent László út 135-ös telkére, a rákosrendezői pályaudvar mellé, ahová egy földszintes lakóház épült.
Következő év nyarára készült el Jeney Ernő – a vasút által gyakran foglalkoztatott – műépítész késő szecessziós terve, a MÁV Budapesti Szent László úti lakótelep épületegyüttesére. A bérházcsoportban hivatalnoki, altiszti szolgálati lakásokat alakítottak ki. A franciaudvaros tömb a Szent László utcáról nézve 3 külön épületet és 2 udvart, az egykor névtelen (ma Tatai) utca felől 4 épületet és 3 udvart mutat. A lépcsőházakba minden udvarról be lehet menni és onnan átjutni a túlsó oldal főbejáratához. A házcsoportok szekcióit keskeny átjárók kötik össze. A főhomlokzat előtt az 5,67 méteres előkertet rózsabokrok színesítik. Előttük régen fakerítés húzódott, melyet mára egyszerű kovácsoltvas korlát váltott fel. A manzárdtetők pártázatán és az ablaksávok között a gazdag, virág motívumú díszítés ma már igen megkopott és sok helyütt hiányos. A lábazaton használt terméskőburkolat viszont még így 100 év távlatában is jó állapotban van. A II. világháború okozta sérülések maradandó hiányosságokat okoztak, melyről a 10.000 pengős illetékbélyeggel ellátott 1946-os keltezésű, bombasérült részek helyreállítási tervei tanúskodnak. Ekkor távolították el végleg a két, templomtoronyszerű hegyes, vörösréz bádogborítású tornyot és a pártázatok széléről a MÁV-jelképes földgömb díszeket. A vagonok technikai felépítésénél alkalmazott úgynevezett laprugó előtt ábrázolt vonatkerék, mint a MÁV szimbóluma, mai napig sok helyütt visszaköszön. Ez az érdekes laprugós kép, az ábrázolások során szárnyas ikonná alakult, s mint ilyen, igazán szép metaforaként jelenik meg a Szent László úti ház régi földgömbjén, mint az egész világon át repítő vasút!



Laprugó kerékkel

Szárnyaskerék








 



A bérházcsoport belső kialakítását tekintve az A és C épületrészben 1-1 óvóhely állt a lakók rendelkezésére. A pinceszint a Szent László út felé annyira kiemelkedik, hogy üzleteknek és alagsori otthonoknak is helyet biztosított. Egy 1952-es terven olvasható, hogy a 143-as ház alagsorában, a Dolmány (régen Agyag) és Szent László út sarkán, tanuló-otthon működött. Itt két hatalmas háló- egy tanulószoba, két felügyelőszoba, valamint konyha, mosdó és closet állt a tanulók rendelkezésére. A földszinti és emeleti lakások többsége szobakonyha volt, de háromszobás lakásokat is terveztek, előszobával és mosdófülkével. Érdekes megoldás viszont, hogy tömbönként 4 közös fürdőcsoportot hoztak létre a munkások számára.

Látogatásom alkalmával a lépcsőházak különböző színre festett – vagy éppen kopott – ajtaján belépve, úgy tűnt, éveket ugrottam vissza az időben. Talpam alatt a virágos terrazzo volt, ahol már összetöredezett és betonnal pótolták. A lépcsősort egyszerű korlát szegélyezi. A belső terek állapota lépcsőházanként eltérő. Engem mégis a barna olajfestékkel mázolt, és talán a 60-as éveket idéző, tapétát imitáló festett, virágmintás falak ragadtak meg, amire persze minden kor rányomta, illetve egy-egy személyes üzenettel belevéste nyomait. A legérdekesebb talán a „fejlődés útja” volt, ahogy a bölényes barlangrajzokat, itt lovas lépcsőházi rajzok váltották fel. Jelentésüket és keletkezésüket sajnos nem sikerült megfejteni. :)

Az 50-es évek óta a lakás- és portál átalakítások nyomai helyenként élesen kivehetők. Az eredeti, fakeretes osztott üveges ablakok már csak az emeletek előterében árulkodnak a régi küllemről. A legfelső emeltet szép, legyező alakú dróthálós üveg fedi. A késő szecessziós hullámos ívű folyosók szürke levertségét néhol sárga vakolat rázza fel.
A gangon most már csendesebb az élet; a napernyő, a rengeteg balkonvirág és a hokedlin alvó macska mellett csendben sertepertélnek a lakók. Talán ők még egy korábbi generáció unokáiként várták haza a 6:20-as gyorssal az egyenruhás nagypapát, és arról álmodtak, hogy egyszer ők is mozdonyvezetők lesznek… :)


Forrás:
Helyszínbejárás 2013.
Budapest Főváros Levéltára
Körner Zsuzsa: A telepszerű lakásépítés története Magyarországon 1850-1945
Köszönet Bolla Zoltánnak a képekért és anyagokért!



A franciaudvaros tömb helyszínrajza

Tisztviselőházak 1912-ben, az eredeti díszekkel és a tornyokkal


 
 



Régen itt fakerítés volt


Alagsori lakások


Az egyetlen erkély, amit még nem építettek be
















Lovak a lépcsőházban



Kijárat az udvarra





 



A lépcsőházak ablaka még az eredeti osztásban





Elefánt orrlyukú padlásablakok :)

Díszes homlokzat a Tatai út felől




Alaprajz és a pártázat mellett a MÁV-jel földgömbbel





Forrás: Tér és Forma 1944/10.


6 megjegyzés:

  1. Néhány évvel ezelőtt ha jól tippelek itt forgatták a "Mrs. Ratcliffe forradalma" c. angol vígjáték (a történet szerint NDK-s) bérházas jeleneteit is , pl:
    http://www.screened.com/mrs-ratcliffes-revolution/16-32443/all-images/132-608916/3_week_2125_2_/131-669054/
    http://www.screened.com/mrs-ratcliffes-revolution/16-32443/all-images/132-608916/3_week_2167/131-669053/

    + Ahogy az utolsó képen is látszik Szent László út és nem utca (a térképes kereséshez)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, igen, tudok erről a filmről, köszi, hogy elküldted nekünk a linket is! :) Teljesen igazad van, Szent László út - nem is tudom, miért írtam utcának... javítva, köszi!

      Törlés
  2. A lovak a lépcsőházban, meglepetésnek készült egy éjszaka. Egy egyedülálló anyukának és gyermekének, emlékül a nyári indián táborra. Legalább 20 éve!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó! :) Örök emlék maradt. Kíváncsi letten volna az arcára, amikor meglátta. ;)

      Törlés
  3. Kedves Vero! Akárki is vagy:-)

    Én Molnár Tibor építész, és lehet, hogy ebbe a házba költözöm: a lovas lépcsőházba!
    Megtaláltam ezt a cikket és teljesen felizgatott!(pontosabban először itt: http://egykor.hu/budapest-xiii--kerulet/mav-tisztviselo-hazak/3891?fbclid=IwAR1WYWJ_gsyVEgFjbaRhLHA3DVX62h9dnCewVERWEB5fD1YY2jpBL0pEoPA)

    Az a kérdésem, hogy hol lehetne még anyagokat, alaprajzokat stb. találni erről az épület komplexumról, ami romjaiban is elképesztő!

    Bármilyen ötletet örömmel veszek, amiből többet lehet megtudni!

    üdv
    Tibor

    VálaszTörlés
  4. Fővárosi Levéltár

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.