2013. augusztus 27., kedd

Batthyány utca 4.

Nézz fel!

Vár a Vár alatt


Aki már megszokta, hogy nyitott szemmel jár-kel a városban, és felfelé tekintget, az talán már találkozott azzal a „várral”, amely a budai Vár lábánál a Batthyány és a Gyorskocsi utca sarkán áll és leginkább a lakók védelmét és otthonát biztosítja.

A levéltári anyagok sajnos igen szűkszavúak a ház történetével kapcsolatban. Amit azonban tudhatunk, hogy a telken álló korábbi épület gazdája 1882-ben Hauszmann István és hitvestársa, Ivanovszky Hedvig volt. A lebontást követően az 1912-re felhúzott ház tulajdonosa Dr. Neuschloss Kornélné lett, aki valószínű, hogy az építész dr. Neuschloss-Knüsli Kornél felesége lehetett. Az építész egyik híres alkotása a Fővárosi Állat- és Növénykert főkapuja az elefántokkal. Ez a motívum itt is megfigyelhető a bejáratnál, állatok helyett emberi alakkal.

A hatemeletes várszerű monumentális épületen a szecesszió eltérő stílusjegyei figyelhetők meg. A homlokzati burkolatként szolgáló kő és a klinkertégla változatos díszítő megoldásokkal gyönyörködteti a szemet. A földszinti rész kőburkolata felett végigfutó sorminta helyenként egy-egy erkély alatt kisebb léptékben ismétlődik. Az épület levágott sarokrészének három emeletén kőkorlátos lodzsák és boltíves ablakok váltják egymást. Az ablakok felett apró, mintás keret látható. A sarki tornyokat tartó manzárdtető párkányán a bástyaszerű alátámasztások a historizáló romantikus építészet jellegével adják meg a vár jelleget. A vörös klinkertéglás részeken a háromosztású boltozatos és hosszúkás ablakok keretes mintáit az érdekesen kirakott téglák alkotják. A legfelső emelet erkélyeit és az ereszeket a magyar népi építészet stílusára jellemzően szép, faragott fa konzolok tartják.

A Gyorskocsi utca felől, tavasztó őszig az utcai teraszon vagy a hangulatos belső térben olthatjuk szomjunkat a földszinten működő elegáns pubban. A lakóház bejárata a Batthyány utcáról várja a hazaérkezőket. A kapubejáró két oldalán – akárcsak az állatkert bejáratának megoldásában – itt egy-egy fürtös hajú kislányfej és csigavonalas virágminta kőbevésett motívuma látható. A gazdag díszítés a finn nemzeti romantika elemeit tükrözi. A védett épület kovácsoltvas kapujának szárnyaira egy fémből készített férfi- és egy női kentaur dombormű került. Az egyik az évek során eltűnt, de magányos párját a lakók őrzik, hogy mintául szolgáljon egy később helyreállításhoz. A lépcsőház belső terében viszont még megvannak az eredeti járólapok, az üvegezett részeken pedig a német Jugendstil hatás érhető tetten.

Ha sétát tervezünk a budai Várba vagy éppen a Duna partjára, ne feledkezzünk meg arról, hogy a hegyoldal lábánál is érdekes látványban lehet részünk! :)


Forrás:
Helyszínbejárás 2013.
Budapest Főváros Levéltára
Adalékok a Víziváros történetéhez I-II.
Gerle János, Kovács Attila: A századforduló magyar építészete




















 























































7 megjegyzés:

  1. Szia Vero!

    Bele tudnád mixelni a szöveget a képek (vagy csak néhány kép) közé? A lírás mindig annyira felcsigáz, hogy alig várom, hogy lássam képen is miről van szó. Ezzel csak azt érem el, hogy gyorsabban futok végig a szövegen, mint ahogy az megérdemelné. Csak egy ötlet. Vagy parancs, ahogy tetszik :-) Köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, :)

      hát, igen, ez már nekem is megfordult a fejemben. Majd lassanként próbálok változtatni rajta... Örülök, hogy tetszett - a szöveg is - a képek mellett! :)

      Törlés
  2. Minden elismeres fenykepeszti tehetsegehez. Veletlenul kerultem
    erre az oldalra es most nem tudom abbahagyni, nem gondoltam volna,
    hogy annyira behatassal lesznek ram a latnivalok es az ismertetesek is. Ha nem titok, milyen geppel fenykepez? A meglatasok es fenykepezesuk rendkivul hatasos annak, aki
    csak ritkan lathatja Budapestet. Koszonom, hogy letrehozta
    blogjat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Köszönöm szépen! Nem vagyok fotós egyébként, nincsen profi felszerelésem. Panasonic Lumix 10x optical zoom géppel fényképezek, de a gépekhez nem különösebben értek. Inkább az a cél, hogy megmutassam a részleteket, a szépségét és érdekességét egy épületnek. No, és persze a történetét! :)

      Törlés
  3. Engem is annyira megragadott ez az épület, nemrég vettem észre, valahogy annyira nem illett a környezetébe. Olyan monumentális "ház", ami egy hatszor nagyobb telket igényelne. Valóban olyan, mint egy vár, ami sokkal nagyobb volt, de a köréépült házak vagy egy átok összenyomorította.:)

    Úgy általánosságban is nagyon örülök ennek a blognak, nagyon érdekes helyeket fedezel fel és roppant élvezetes, fantáziadús módon írsz róluk.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Köszönöm!
      Nekem is sok épülettel kapcsolatban volt olyan érzésem, hogy összenyomják a szomszédaik. :) pl. ezzel: http://lasdbudapestet.blogspot.hu/2013/01/amszterdam-budapesten-mandl-haz.html

      Törlés
  4. Itt laktam 1969-től 1976-ig, a harmadik emeleten. Fantasztikus a lakások belseje is.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.